USC
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
USC
Mam pytanie:
Próbował ktoś załatwić w USC wiadomości dotyczących dalszej rodziny np. siostry dziadka jak nie wiem kiedy był zgon (podejrzewam, że do 1940), oraz czy odpowiedź można uzyskać ustnie lub pisemnie bez aktów zgonów?
Jeśli tak to jakie tego mogą być koszta?
Pozdrawiam
Przemek
Próbował ktoś załatwić w USC wiadomości dotyczących dalszej rodziny np. siostry dziadka jak nie wiem kiedy był zgon (podejrzewam, że do 1940), oraz czy odpowiedź można uzyskać ustnie lub pisemnie bez aktów zgonów?
Pozdrawiam
Przemek
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
USC
poszukaj wątków - niestety więcej niż jeden
kilkadziesiąt godzin pracy je wypełnia, więc może ich nie lekceważ:)
kilkadziesiąt godzin pracy je wypełnia, więc może ich nie lekceważ:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
kamilmazowiecki

Re: USC
zadzwoń do USC zapytaj o zasób, o możliwość uzyskania informacji, jak znasz ramy czasowe zgonu to podaj urzędowi...wszystko zależy od pracujących tam osób.przemekeh pisze:Mam pytanie:
Pozdrawiam
Przemek
Ja bym zaczął od telefonu do urzędu.
Koszty to w przypadku starania się o wydanie odpisu. Sama informacja o dacie zgonu to kwestia rozmowy, a nie ceny.
____
Kamil
Kamil
Re: USC
Wysyłałam wiadomości mailowe do USC w Płocku i Poznaniu (). Z Płocka odpowiedzieli, że mają interesujące mnie akta, wpłaciłam po 5 zł za ksero 1 dokumentu i otrzymałam je tradycyjną pocztą. W USC Poznań szukałam aktu zgonu z 1969r. brata 4xPradziadka mojego wnuka, który, po II wojnie światowej, przybył z Kresów. Pan oddzwonił do mnie i poinformował, że poszuka tego dokumentu. W następnej rozmowie podałam wszystkie informacje, które znałam (rok i miejsce urodzenia zmarłego, jego rodziców, żonę). Pan z USC potwierdził, że to ta osoba, której szukam. Oczywiście nie może wysłać do mnie tego aktu zgonu (nie minęło jeszcze 80 lat) ale upewniło mnie to w przekonaniu, że to brat 4xPradziadka mojego wnuka. Tym samym ustaliłam rodziców 4xPradziadka.
Bożena
Bożena
Bożena
USC
Witam,
Potrzebuję porady jeżeli chodzi od otrzymanie aktu zgonu w USC.
Złożyłem wniosek, dot. brata mojego pradziadka. Jednak Pani w urzędzie stwierdziła, że wyda mi akt pod warunkiem, że podam jej podstwe prawną z tego względu iż nie jestem w linii "prostej".
Pokrewieństwo jest trzeciego stopnia w linii bocznej.
Na co mogę się powołać żeby uzyskać akt ? Napsialem, że odpis jest przeznaczony do badań nad drzewem gen. i historii rodziny.
Dziękuję z góry za pomoc.
Maciej
Potrzebuję porady jeżeli chodzi od otrzymanie aktu zgonu w USC.
Złożyłem wniosek, dot. brata mojego pradziadka. Jednak Pani w urzędzie stwierdziła, że wyda mi akt pod warunkiem, że podam jej podstwe prawną z tego względu iż nie jestem w linii "prostej".
Pokrewieństwo jest trzeciego stopnia w linii bocznej.
Na co mogę się powołać żeby uzyskać akt ? Napsialem, że odpis jest przeznaczony do badań nad drzewem gen. i historii rodziny.
Dziękuję z góry za pomoc.
Maciej
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
USC
https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-odpi ... stwa-zgonu
czyli ktoś z rodziny brał odpis. zacznij od rodziny chyba, że masz interes prawny
czyli ktoś z rodziny brał odpis. zacznij od rodziny chyba, że masz interes prawny
USC
Dziękuję za przeniesienie wątku.
Czyli wniosek taki, że wszystko zależy od urzędnika i interpretacji przepisów bo z tego co jeszcze przeczytałem to o akt może ubiegać się inna osoba niż wstępni, zstępni, wspolmlozonek etc. która ma podstawę prawną lub argumentację. W moim przypadku trzeba wskazać interes prawny w uzyskaniu odpisu...
Czyli wniosek taki, że wszystko zależy od urzędnika i interpretacji przepisów bo z tego co jeszcze przeczytałem to o akt może ubiegać się inna osoba niż wstępni, zstępni, wspolmlozonek etc. która ma podstawę prawną lub argumentację. W moim przypadku trzeba wskazać interes prawny w uzyskaniu odpisu...
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Nie, nie zależy.
Przy założeniach, które przedstawiłeś - nie masz prawa uzyskać odpisu aktu zgonu. bez "zależy" -nie masz prawa i kroipka.
Przy założeniach, które przedstawiłeś - nie masz prawa uzyskać odpisu aktu zgonu. bez "zależy" -nie masz prawa i kroipka.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila: