Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia. Jesteś Arku bardzo uprzejmy. Dotychczasowa indeksacja parafii Żuprany zamieszczona w Genetece ma się do tego, że nie występuje w niej Stanisław Godlewski (brak jego metryki chrztu, małżeństwa i zgonu), mąż Agaty Nahorskiej, a w zamieszczonych metrykach małżeństw z Iwaszkiewiczównami, ich synowie: Antoni i Konstanty z Kisielewa, są nazwani jednodworcami. Ich metryk chrztów w indeksacji, także brakuje.
Może błędnie, ale na razie robocze założenie zrobiłem takie, że Izydor Godlewski urodzony w 1898 roku w Kisielewie, syn Józefa i Anny z Olechnowiczów (także brak w zindeksowanych dokumentach metryki ich małżeństwa), mógł być potomkiem owego Stanisława i Agaty Nahorskiej.
Ale jest dla mnie cenna informacja, że w metrykach parafii Żuprany występują oprócz jednodworców Godlewskich, także szlachta Godlewscy. Skoro późniejsi jednodworcy wcześniej w 100% byli drobną, niewylegitymowaną szlachtą, to wniosek, że... można się pokusić o odszukanie teczek wywodowych Godlewskich z Kisielewa. Tu się trzeba zgodzić z tym, że najpierw muszę ustalić bezsprzeczny ciąg pokoleniowy Izydora, ale czy na to pozwoli przeglądnięcie metryk parafii Żuprany?!
Pozdrawiam
Robert
P.S.
Kto szuka nie błądzi. Dlaczego wcześniej na to nie wpadłem. Są Godlewscy i jest Kisielewo:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... iego+lista