Stefan Sieroszewski - Cisów k. Wolborza
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Stefan Sieroszewski - Cisów k. Wolborza
Marianna Lepczyńska wychodzi w 1892r. w Kaliszu za mąż za Stefana Sieroszewskiego.
Marianna – córka Cypriana Lepczaka i Katarzyny Karpińskiej.
Stefan Jan Nepomucen Sieroszewski – syn Klemensa i Zofii z Bereźnickich – zarządca majątku Lubiatów pow. piotrkowski.
Rodzice Stefana, zmarli przed ślubem syna, byli zarządcami majątku Kakawa w parafii Godziesze Wielkie.
W 1893 r. młodzi małżonkowie przenoszą się do majętności Cisów koło Wolborza, należącej do Stefana Sieroszewskiego.
Nie mogę ustalić dalszych losów Marianny i Stefana. Może ktoś, coś. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ela
Marianna – córka Cypriana Lepczaka i Katarzyny Karpińskiej.
Stefan Jan Nepomucen Sieroszewski – syn Klemensa i Zofii z Bereźnickich – zarządca majątku Lubiatów pow. piotrkowski.
Rodzice Stefana, zmarli przed ślubem syna, byli zarządcami majątku Kakawa w parafii Godziesze Wielkie.
W 1893 r. młodzi małżonkowie przenoszą się do majętności Cisów koło Wolborza, należącej do Stefana Sieroszewskiego.
Nie mogę ustalić dalszych losów Marianny i Stefana. Może ktoś, coś. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ela
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
"W 1893 r. młodzi małżonkowie przenoszą się do majętności Cisów koło Wolborza, należącej do Stefana Sieroszewskiego."
ustal gminę (ew. gminy jeśli się zmieniało), poszukaj ksiąg ludności, na początek indeksów do kl-ów
ustal gminę (ew. gminy jeśli się zmieniało), poszukaj ksiąg ludności, na początek indeksów do kl-ów
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: Stefan Sieroszewski - Cisów k. Wolborza
Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 17:01 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Cisów to moja rodzinna wieś, ciężko się współpracuje z tamtejszym urzędem stanu cywilnego
Ewelina
Ewelina
Ewelina
Janko, dziękuję bardzo za cenne informacje.Janiszewska_Janka pisze: Cisów w województwie łódzkim jest w gminie Rokiciny, a nie Wolbórz!
To duża różnica i trzeba tej rodziny szukać raczej w parafii Łaznowska Wola( Łaznów), a nie w Wolborzu.
ps. Rodzice młodego czyli Klemens Sieroszewski i Zofia z Bereźnickich byli właścicielami majątku Kakawa wg powołanego aktu ślubu ich syna i tylko ojciec nie żył, a matka wówczas żyła. Rodzice Marianny Lepczyńskiej byli właścicielami kamienicy w Kaliszu, w Stefan Sieroszewski był zarządcą majątku Lubiatów dość blisko Wolborza, jeśli o ten Lubiatów chodzi.
Marianna Lepczyńska to siostra mojej prababci. Ona była właścicielką kamienicy w Kaliszu , posiadam potwierdzające ten fakt dokumenty. Zresztą wyraźnie przywołano ten fakt w akcie jej ślubu.
Wróciłam jeszcze raz do posiadanych akt metrykalnych i notarialnych z Kalisza i Łodzi.
Przyznaję rację, że rodzice Stefana byli dziedzicami Kakawy i matka Stefana, kiedy ślubował, jeszcze wówczas żyła. W akcie ślubu Marianny i Stefana, kiedy był on zarządcą Lubiatowa, wpisano iż zapowiedzi zostały ogłoszone w parafii Wolbórz powiatu piotrkowskiego. Z podanych przez Ciebie informacji wnioskuję, że widziałaś również ten akt / chociaż akta zeskanowane w Szwa nie zawsze są identyczne z papierowymi, nie wiem dlaczego; może z innego duplikatu robione skany/.
W jednym z dokumentów notarialnych znalazłam informację, że w 1893r. Stefan był właścicielem Циссовъ, piotrkowskiego powiatu. W domniemaniu należało sądzić, że chodzi o Cisów w okolicach Wolborza.
Znalazłam w http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... V_cz.1/341 również folwark Cisów/obecnie chyba Cisowo/ w powiecie piotrkowskim, należący do parafii Gomulin/sprawdziłam/.
Sprawdzałam też wcześniej Genealogię M.J. Minakowskiego.
Sprawdziłam zgodnie z Twoją sugestią parafię Łaznów.
Niestety wszystko bez efektów. Zaginęli i koniec. Dalej nie wiem co się z nimi stało.
Może na forum znajdzie się ktoś, kto z przekazu rodzinnego lub zna regionalnie Cisów i Sieroszewskich i zechce podzielić się swoją wiedzą. To już ponad 100 lat, ale może.
Janko, jeszcze raz bardzo dziękuję, że zainteresowałaś się szczegółowo moim problemem.
Serdecznie pozdrawiam
Ela
Akta z Cisowa mogą być jeszcze w Będkowie.
Obecnie w tej wsi i w okolicznych wsiach nie ma osób noszących nazwisko Sieroszewski
Ewelina
Obecnie w tej wsi i w okolicznych wsiach nie ma osób noszących nazwisko Sieroszewski
Ewelina
Ostatnio zmieniony pt 05 lis 2021, 18:12 przez linka25, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewelino,linka25 pisze:Cisów to moja rodzinna wieś, ciężko się współpracuje z tamtejszym urzędem stanu cywilnego![]()
Ewelina
to niejeden USC, który nie darzy nas sympatią. Wiele akt metrykalnych, które już winny być w AP zalega w szafach USC. Jeżeli mogłabyś wśród miejscowych zasięgnąć jakichś informacji będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Ela
ps. dziękuję za Będków. Może to dobry trop.
-
Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 17:00 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sugestia Włodzimierza pozostaje chyba jedyną realną w tych okolicznościach, aczkolwiek chyba trudną do zrealizowania. Trzeba spróbować.Janiszewska_Janka pisze:
Trzeba jak radził Włodzimierz, odszukać w AP Piotrków Tryb ( archiwa w Tomaszowie Maz) spisy mieszkańców z gminy Gomulin i szukać Sieroszewskich ze wsi Cisowa. To pierwsze kroki w tej sytuacji.
Życzę powodzenia i pozdrawiam
Janka
Dziękuję Ewelinie, Jance i Włodzimierzowi.
Pozdrawiam
Ela
Spytałam się taty, który urodził się na Cisowie i mieszkał tam ponad 20 lat czy kojarzy nazwisko i niestety, ale nie 
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator