Rozmawialem z babcia o naszych przodkach i zestawila mi lekka genealogie, ktora zamieszcze ponizej
Szczerze mowiac szukam informacji, bo wydaje mi sie, ze babcia lekko pomylila pewne kwestie (babcia 70 na karku). Szukam jakis zrodel, archiwow, czegokolwiek.
A wiec tak, dziadek mojej babci to Antoni Lewandowski, ktory ozenil sie z Marianna Lewandowska z domu jurek. Urodzili 5 dzieci : Albin, Zosia(po wyjsciu za maz rodak), Franciszek, Stanislaw, Stanislawa i ojciec mojej babci czyli Stefan. Z tego co mi babcia opowiadala pradziadek stefan dostal informacje od jakiegos znajomego ukrainca zeby uciekali, bo beda mordowac. Rodzina ponoc uciekla ze wsi Balandycze, powiat drohiczynski. Dotarli do wielkopolski gdzie do dzis mieszka moja rodzina. Ponoc dostali cos w Krzycku Wielkim i tu sie osiedlili. Ogolnie duzo naszej rodziny tu w okolicach Leszna w wielkopolsce mieszka.
Probowalem przeszukiwac archiwa i znalazlem jakoes wzmianki o Zofi Lewandowskiej we wziance nt. repartiacji z kresow (https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... Plid=20136) [ #Lewandowska Zofia 1170/45 Bałandycze ] - wies by sie zgadzala. Da sie to jakos ewentualnie sprawdzic online, bo mieszkam za granica?
Dodatkowe informacje to takie, ze stefan lewandowski (dziadek babci) dotarl pod berlin z 1 dywizja im. Tadeusza Kosciuszki i wrocil do Polski.
Da sie cos z tego wygrzebac, czy nici?