Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Ostatnią osobę jaką mam zapisaną to Antoni Werakso, niestety śp. pradziadek nie zapisał okresu czasowego w jakim żył jego dziadek Antoni(obstawiam pierwsza połowa XIX bo jeden z jego synów Benedykt-Kazimierz urodził się w roku 1870). Obszary które zamieszkiwał Antoni Werakso to: folwark Dzierżynowo - 18lat, nastepnie posiadłość Borowikowoszczyznę koło Starzyny - 11lat , a następnie odkupił od Żywickich posiadłość w Bryniczewie. Najbardziej zależałoby mi na poznaniu co było wcześniej, kto był jego jeszcze dalszym przodkiem. Pozdrawiam
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Czyli chcesz kontynuować pracę pradziadka. Super.
Musisz zacząć od odnalezienia metryki urodzenia/chrztu Benedykta Kazimierza. W niej znajdziesz dane rodziców, m.in. ich wiek.
Aktu jego rodzeństwa (UMZ) też mogą być bardzo przydatne
I podpowiadam, że prababcie to linia macierzysta - nie pomijaj jej.
Dobry wieczór,
wymieniani wśród osób poszkodowanych przez zarządcę chłopów w dobrach Hieronima Radziwiłła w Rubieżewiczach - rok 1734 (str.76). http://www.arhisan.com/istochniki/opisa ... voevodstve
pozdrawiam
Helena
Niestety nie mam bardziej szczegółowych informacji o osobach noszących to nazwisko, chociaż przewija się ono w niektórych wspomnieniach rodzinnych. Widzę jednak informacje, które by mogły mnie z kolei zainteresować. Folwark Bryniczewo około 1920 roku zakupili moi praprapradziadkowie - Jan i Julia Bazarewscy i tam też mieszkali ich potomkowie co najmniej do lat 80. XIX wieku. Nazwisko Żywicki też nie jest mi obce, ponieważ jest to nazwisko panieńskie Julii. Czy posiadasz może więcej informacji odnośnie samego Bryniczewa i tych zmian własności?
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Pradziadek zapisał, że jego dziadek Antoni odkupił posiadłość w Bryniczewie od rodziny Żywickich. Następnie należała do jego syna Kaspra, który zmarł w roku 1972r.
Weraksa, Werakso, Weraxo, Waraksa -- bialoruskie nazwisko. Podobnie, ze jest 2 (moze i wecej) bialoruskie szlacheckie rodziny z tym nazwiskem, jest i chlopi.