Ojciec Piotra Patura (łódzkie) Piotrków Trybunalski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

rafal.patura

Post autor: rafal.patura »

Dzień dobry,
Z dużym zapałem zacząłem tworzyć drzewo rodziny Patura w myHeritage. Zebrałem dużo informacji natomiast zatrzymałem się na swoim pra pra dziadku od strony Taty. Wiem że nazywa się Piotr Patura a jego żona to Józefa Patura (z domu Koperska). Posiadali dzieci Marian Patura i Anna Patura. Piotr Patura mieszkał w Piotrkowie Trybunalski. Mam podejrzenia ze rodzicami Piotra Patura byli Wawrzyniec i Nepomucena Patura i to że Piotr Patura urodził sie w Srocku. Natomiast nie jestem pewien gdyż wyszukiwarka pokazuje mi ze byli rodzicami Piotra Patory więc troche inne nazwisko. Podejrzenia wynikają z tego że wyszukiwarka pokazuje mi że Wawrzyniec umarł na świerczów (Piotrków trybunalski) a ze świerczów to tam gdzie właśnie mieszkał Piotr Patura. Może to jakaś literówka Patura/Patory. Z drugiej strony reszta dzieci Wawrzynca i Nepomuceny to Patury a nie Patura. Trochę się pogubiłem. Proszę o pomoc. Moje drzewo pod linkiem:
https://www.myheritage.pl/site-family-t ... 141/patura
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Taką drobną zmianą w nazwisku nie należy się przejmować. U mnie jedna rodzina i zmiana z Kozłowski na Kozioł i Koźluk. A Kozłowski i Kozioł to byli rodzeni bracia :). Właściwie w każdym nazwisku w drzewie mam jakieś błędy
Pozdrawiam, Irek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Sprawdzaj treść aktów nie zapisy w wyszukiwarce. Wyszukiwarka jest po to, byś mógł znaleźć dokument.
I polecam księgi ludności.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ochocka_Magda

Sympatyk

Post autor: Ochocka_Magda »

Tak się składa, że mam w drzewie sporo osób z rodziny Paturów z parafii Srock (Gościmowice). Nazwisko bardzo częste w parafii, do tego naprawdę trzeba być bardzo uważnym, bo powtarzają się imiona przy podobnych datach urodzenia. Nazwisko w wypadku tej samej osoby miewa kilka alternatywnych wersji w różnych aktach (Patura, Patora, Patury, Patorej, Patoraj). Bardzo pomaga księga ludności stałej, ale to i tak skomplikowana łamigłówka.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a tę obejmującą Podpiotrkowice masz może? (tj kopie)?
Ochocka_Magda

Sympatyk

Post autor: Ochocka_Magda »

Korzystałam tylko z tej, która jest na szwa w aktach gminy Podolin
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

To może podaj link, bo znaleźć teraz coś na szwa to sztuka.

Moze się komuś przyda ...?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

no nie wiem
"akata gminy Podolin"
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ser ... rii=440767
z indeksami, więc do poczekalni nie wstawiałem, bo byłoby gorzej niż jest
rafal.patura

Re: Ojciec Piotra Patura (łódzkie) Piotrków Trybunalski

Post autor: rafal.patura »

Ochocka_Magda pisze:Tak się składa, że mam w drzewie sporo osób z rodziny Paturów z parafii Srock (Gościmowice). Nazwisko bardzo częste w parafii, do tego naprawdę trzeba być bardzo uważnym, bo powtarzają się imiona przy podobnych datach urodzenia. Nazwisko w wypadku tej samej osoby miewa kilka alternatywnych wersji w różnych aktach (Patura, Patora, Patury, Patorej, Patoraj). Bardzo pomaga księga ludności stałej, ale to i tak skomplikowana łamigłówka.
Pani @Ochocka_Magda. Ja do Pani właśnie pisałem na MyHeritage bo widziałem że u Pani w drzewie są osoby z nazwiskiem Patura. Ja mam właśnie zagwozdkę co do Piotr Patura mojego Pra Pra Dziadka. Nie moge rozwikłać kto jest jego Ojcem.
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Re: Ojciec Piotra Patura (łódzkie) Piotrków Trybunalski

Post autor: diabolito »

rafal.patura pisze:
Ochocka_Magda pisze:Tak się składa, że mam w drzewie sporo osób z rodziny Paturów z parafii Srock (Gościmowice). Nazwisko bardzo częste w parafii, do tego naprawdę trzeba być bardzo uważnym, bo powtarzają się imiona przy podobnych datach urodzenia. Nazwisko w wypadku tej samej osoby miewa kilka alternatywnych wersji w różnych aktach (Patura, Patora, Patury, Patorej, Patoraj). Bardzo pomaga księga ludności stałej, ale to i tak skomplikowana łamigłówka.
Pani @Ochocka_Magda. Ja do Pani właśnie pisałem na MyHeritage bo widziałem że u Pani w drzewie są osoby z nazwiskiem Patura. Ja mam właśnie zagwozdkę co do Piotr Patura mojego Pra Pra Dziadka. Nie moge rozwikłać kto jest jego Ojcem.
A jakich rodziców ma w akcie ślubu?
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”