Nazwiska w moim drzewie - Lubelskie i okolice

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jolakp

Sympatyk

Post autor: jolakp »

Witam,
w moim drzewku jest Elżbieta Chotkowska zd Jeruzalska c. Józefa i Marianny ur. ok. 1838 zm. 27 stycznia 1920 w Lublinie.
Pozdrawiam
Jola
Kanak_Dominika

Post autor: Kanak_Dominika »

Witam, interesuje mnie nazwisko Radzikowski. Moi Radzikowscy (jak pisał pan Marszycki) to właśnie ci z Jerzmanowskimi. Szukam przodków Anny z Radzikowskich Jerzmanowskiej - jej ojciec Jakub Radzikowski oraz matka Antonina Karasińska. Są to okolice: Białobrzegi, Kock, Hordzież (Chordzież), Szczebrzeszyn.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Mazurek, to nazwisko mnie interesuje
Pozdrawiam
Dorota Mazurek
marjer

Sympatyk

Post autor: marjer »

Jeruzalska_Agnieszka pisze:... nie udało mi się znaleźć aktu urodzenia mojego pradziadka Czesława Jeruzalskiego ani aktu ślubu jego rodziców Tekli i Aleksandra...
Agnieszko, w Piszczacu pojawia się ślub Tekli i Aleksandra moze to Twoi? zajrzyj na Priv :)

pozdrawiam Mariusz
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam
Jakub Radzikowski to syn Antoniego i Anny.To wynika z jego pierwszego aktu małżeństwa z Czerską /Lubgens/
Stefan
Ewa_Konysz

Post autor: Ewa_Konysz »

Agnieszko! W wykazie nazwisk zabrakło nazwiska Nielubowicz. Siostra mojej Babci Marii z d.Hankiewicz, twojej Prababci, Józefa zwana Ziutą wyszła za mąż za Józefa Nielubowicza. Mieszkali w Skierniewicach
Pozdrawiam
Ewa Z d.Konysz
Awatar użytkownika
kinga_janicka

Sympatyk

Post autor: kinga_janicka »

Witam! Rodzina ze strony mojego ojca to właśnie Janiccy. Niestety, udało mi się dotrzeć tylko do pradziadka - Michała Janickiego. Jego syn, czyli mój dziadek jest pogrobowcem i nie ma zbyt wielu informacji na temat ojca.
Wiem, że Michał urodził się 1876 roku i (podobno) przyjechał ze świętokrzyskiego do lubelskiego, w okolice Woli Osowińskiej, dokładniej do wsi Ruda. Poślubił tam młodą dziewczynę ze wsi Borki - Janinę Gołaską (ur. 22 lut 1922 - zm. 9 gru 1993). Mieli razem dwójkę dzieci - Wiesława (ur.1943 rok) i Michała (ur. 1949 rok). Pradziadek zmarł podobno na zapalenie płuc w 1949 i pochowano go na cmentarzu w Rudzie.
Poza tymi informacjami, w rodzinie mówi się, że był majętnym człowiekiem. Gdy przyjechał do Rudy kupił trochę ziemi i był właścicielem pobliskiego młyna, razem ze wspólnikiem, niejakim Goskiem. Podobno nie mogli dogadać się w interesach i po śmierci pradziadka, Gosek podpalił dom, w którym mieszkała rodzina. Nie wiem na ile to prawda, ale faktem jest, że dom spłonął. Po tym zajściu Janina przyjechała z dziećmi do Radzynia Podlaskiego, a potem przeprowadziła się do Międzyrzeca.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie
marylenka_12

Sympatyk

Post autor: marylenka_12 »

Czy ma Pani może w swoim drzewie Wincentego Janickiego żonaty z Franciszką Karczewską mieli córkę Rozalię, która wyszła zamąż za Danielkiewicza w Lubartowie. Zmarła w 1929r w Lubartowie.
Pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
kinga_janicka

Sympatyk

Post autor: kinga_janicka »

Przykro mi, ale niestety nie. Mam niewielu krewnych z tej strony rodziny.
RódHerbuRola

Post autor: RódHerbuRola »

Część Janickich mieszka od ponad 100 lat w Krakowie, jednak pochodzi z miejscowości Wieprz, gdzie mieszkał Władysław Janicki przed przeprowadzką do Krakowa. Czy to ta sama linia? chętnie dowiem się więcej.
Florek_Jacek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Florek_Jacek »

Pani Agnieszko!
Zauważyłem nazwisko Florek. Czy mogę prosić o bliższe informacje na jflorek53@gmail.com?
Pozdrawiam
Jacek Florek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”