Czy można uznać prawdopodobieństwo ?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Czy można uznać prawdopodobieństwo ?

Post autor: Mierzejewski »

Witam Koleżanki i Kolegów
Właściwie nie wiedziałem gdzie mogę opisać mój dylemat, wybrałem to miejsce licząc na waszą pomoc i podpowiedź.
Jakiś czas temu szukając śladów swoich przodków Mierzejewskich z Kamionowa parafii Kleczkowo dotarłem do "ściany" tzn odnalazłem jak mi się zdaję ostatni akt (małżeństwa) mego prapradziadka Władysława Mierzejewskiego z 1874 roku z moją Praprababką Balbiną Kamionowską. Z aktu tego w wolnym tłumaczeniu dowiedziałem się co następuje :

" Nr7. Kamienowo. Działo się w Kleczkowie 23 stycznia/4 lutego 1874 roku o godz, 4 po południu. Wiadomo czynimy, że w obecności świadków: Floriana Kamionowskiego 36 lat i Antoniego Tarnowskiego 26 lat mających, właścicieli cząstkowych w Kamionowie zamieszkałych, w dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Władysławem Mierzejewskim, kawalerem, właścicielem cząstkowym, lat 25 mającym, urodznym w Repkach, zamieszkałym w Kamionowie, synem nieżyjącego Marcina Mierzejewskiego i żyjącej jego żony Anny z Choromańskich Mierzejewskich, a Balbiną Kamionowską, panną, lat 18 mającą, urodzoną i zamieszkałą w Kamionowie, córką zmarłego Jakuba i żyjącej jego żony Marianny z Rostkowskich Kamionowskich... Pozwolenie na zawarcie małżeństwa dane było wstępującym w zwiążek małżeński przez matki..."

W ten sposób moja uwaga została skierowana na Mierzejewo Repki dzisiaj zwane tylko Repki w parafii Troszyńskiej jak mi się zdaje, w której to niewiele dokumentów z tego okresu przetrwało. Moje próby poszukiwań aktów urodzenia, małżeństw bądź zgonów Marcina i Anny spełzły na niczym.
Do czasu kiedy dzięki uprzejmości Garreta Mierzejewskiego i moich własnych poszukiwań odnalazłem w parafii Goworowskiej, miejscowość Suchcice kilka aktów urodzenia i zgonu dzieci (Jan, Roman Mierzejewski) z których to wynikało że są synami Marcina Mierzejewskiego i Anny z Choromańskich, w dodatku jedno z nich także urodzone w Repkach!

Ponieważ miejscowości te dzieli stosunkowo niewielka odległość może po prostu się często przeprowadzali co jak mi się zdaje wiązało się też ze znacznym zubożeniem. Wysnułem teorię której nie potrafię jak dotychczas zweryfikować iż Anna pochodziła z Repek i tam mieszkali po ślubie przez jakiś czas, a następnie wrócili do Suchcic skąd mógł wywodzić się sam Marcin. Zastanawiam się też czy aby Marcin nie używał dwóch imion (Marcin Jan) gdyż 40 lat (1914) po ślubie i śmierci niemal wszystkich bliskich, sąsiedzi zgłaszający zgon Władysława syna Marcina podają że był synem Jana i nieznanej matki. Dziwne?! Chyba że akt zgonu do którego dotarłem to zwykła zbieżność dat i imienia mego prapradziadka w jednej niewielkiej Miejscowości w regionie nasyconym Mierzejewskimi :-)

Moje pytanie które poddaje dyskusji. Czy wiarygodne i wielce prawdopodobne jest że chodzi o te same osoby? Jak wam się wydaje i czy ktoś może mi pomóc rozwikłać tą zagadkę? Czy ktoś może wskazać mi inne materiały dokumenty nasuwające odpowiedź?(spisy ludnośći, inne istniejące inne akta)
Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony pn 19 lip 2010, 17:19 przez Mierzejewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 9 times

Re: Czy można uznać prawdopodobieństwo ?

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mierzejewski pisze: Czy ktoś może wskazać mi inne materiały dokumenty nasuwające odpowiedź?(spisy ludnośći, istniejące inne akta)
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XII/512

Odnośnie zawartości akt gminy Troszyn, bo do niej należała parafia Troszyn (a więc i Mierzejewo), należy pytać w archiwum w Pułtusku.
Nie napisano nic o zawartości zespołu, ani jakiego okresu dotyczy, a właśnie w aktach gmin można spodziewać się m.in. spisów ludności.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=70410

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Kaczmarek_Aneta pisze:
Mierzejewski pisze: Czy ktoś może wskazać mi inne materiały dokumenty nasuwające odpowiedź?(spisy ludnośći, istniejące inne akta)
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XII/512

Odnośnie zawartości akt gminy Troszyn, bo do niej należała parafia Troszyn (a więc i Mierzejewo), należy pytać w archiwum w Pułtusku.
Nie napisano, czego dotyczą i za jaki okres, a właśnie w aktach gmin można spodziewać się m.in. spisów ludności.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=70410

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta
Dziękuję za podpowiedz. Wydaje mi się że tak długo "mordowałem" Panią Marysię w Arch. w Pułtusku że podsunęła by mi coś gdyby tam coś było ;-). Przeglądałem już akta scaleniowe ale dotyczyły dużo późniejszego okresu, podobnie jak akta powinności wojskowych. Niektóre akta w Pułtusku dot Troszyna koło Płocka.

Tak więc liczę na że ktoś mi podpowie o co mam zapytać lub wskaże mi sygn w AGAD lub jakiekolwiek inne źródła. Liczę też na głosy osób które gruntownie "wczytywały" się w akta parafii Goworowo zwłaszcza dot, Suchcic.
Zastanawiam się też dlaczego i czy nie należałoby sprawdzić parafii Czerwin która leży w centrum wymienionych miejscowości i bardzo blisko Repek. Pracy jest na kilka lat chyba że ktoś postawi mi na drodze odpowiedni drogowskaz. Na co liczę i będę wdzięczny.

Pozdrawaim
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Poszukuje aktów zgonu Anny Mierzejewskiej z domu Choromańskiej która żyła jeszcze w 1874 mając ok 48 lat. Nie wiem gdzie i kiedy zmarła ślady wskazują na miejscowość Kamionowo, Repki, Suchcice. Proszę o pomoc. Jej mężem (przynajmniej 1-szym) był Marcin Mierzejewski którego także śladów poszukuję. Marcin w 1874 już nie żył a urodził się ok 1820 roku (+/- 10 lat) a ich dzieci rodziły się w Repkach i Suchcicach. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

I jeszcze jedna krótka informacja. W zamian oferuję pomoc w przeszukaniu aktów w młodziutkiej parafii Drążdżewo która wykształciła się ok 1910 roku z parafii Krasnosielc na PŁN Mazowszu.

Zbyszek
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”