Mam podobny problem, korzystam z Kalendarza Krakowskiego 1887 wg jak podają nowej numeracji domów.Nie doszedłem jaka była poprzednia numeracja i na czym polegały zmiany.
I tam mam nr 39, który oznacza Zwierzyniecką. Z grubsza pasuje, wcześniej w 1850 nr 204 oznaczał Nowy Świat, potem ul. Smoleńsk. A mieszkać tam miała stateczna osoba, która się raczej trzymała jednego domu.
Zatem w Twoim przypadku tak duża numeracja wg Kalendarza 1887 roku to może być tylko ul. Grodzka 54 i 55. Grodzka chyba nie uległa takim przemianom, jak poboczne uliczki idące od Starówki, zwłaszcza ku Wiśle. Przy czym 54 to zgromadzenie franciszkanek, a nr 55 może być domem świeckim. Wg rocznika 1887.
Kalendarze Czecha 1860,1870 nie podają taryf domów niestety, zawierają pogadanki i krzepiące opowieści z historii. Np. jak to II najazd tatarski prowadzony przez Rusinów Zadnieprzańskich, spustoszył Małopolskę i uniósł do Włodzimierza jasyr 20 tys kobiet. Tak mówily przekazy ustne, po części prawdziwe po części pewnie nie. A trzeci najazd to już odparto z pomocą Lajkonika

, co rokrocznie zresztą biegnie od Zwierzynieckiej na Rynek.
Piotr