Dzień dobry,
Mam pytanie dotyczące materiałów źródłowych wskazanych w Silva Heraldica Bogdana Łuszczyńskiego.
W interesującym mnie wpisie widzę adnotację "Akta tryb. Krak."
Czy ktoś z Forumowiczów byłby w stanie podpowiedzieć mi, co to dokładnie za źródło i gdzie można do niego dotrzeć?
Zamieszczam również link do wspomnianego wpisu:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c58aec73112e11e1
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Janek
Źródło z Silva Heraldica
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Źródło z Silva Heraldica
Ostatnio zmieniony pt 26 lis 2021, 21:30 przez jan_ula, łącznie zmieniany 1 raz.
- historyk1920

Źródło z Silva Heraldica
Witam !
Wpisz w wyszukiwarce internetowej Silva Heraldica Bogdana Łuszczyńskiego .
Na stronie przeglądarki pojawią się informację iż tego typu "opracowania" odnajdziesz na [ polona.pl ]
Pozdrawiam
Marek
Wpisz w wyszukiwarce internetowej Silva Heraldica Bogdana Łuszczyńskiego .
Na stronie przeglądarki pojawią się informację iż tego typu "opracowania" odnajdziesz na [ polona.pl ]
Pozdrawiam
Marek
Źródło z Silva Heraldica
Witam,
Dziękuję za wskazówkę, ale nie tego dotyczyło moje pytanie.
Chciałbym dotrzeć do źródła, z którego Bogdan Łuszczewski zaczerpnął tę informację ("Akta tryb. Krak."). Może wyraziłem się nieprecyzyjnie - ten skan JEST z Silva Heraldica.
Pozdrawiam,
Janek
Dziękuję za wskazówkę, ale nie tego dotyczyło moje pytanie.
Chciałbym dotrzeć do źródła, z którego Bogdan Łuszczewski zaczerpnął tę informację ("Akta tryb. Krak."). Może wyraziłem się nieprecyzyjnie - ten skan JEST z Silva Heraldica.
Pozdrawiam,
Janek
-
Magdalena_Smolska

Jest to odesłanie do Akt Trybunału Krakowskiego. Prowadzony od 1855 roku, znajdował się w oddziale ANK w Spytkowicach, od przyszłego roku będzie zapewne udostępniany w ANK, w nowej siedzibie na Rakowickiej. Nie jest zdigitalizowany. Numery kartonów nie odpowiadają numerom fascykułów. Takie pudełko czekoladek, ale można coś wysłusakać.
Pozdrawiam
Magdalena
Pozdrawiam
Magdalena