Białystok, cm. Starosielce

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

siporah

Sympatyk

Białystok, cm. Starosielce

Post autor: siporah »

Witam,

Mam problem związany z cmentarzem w Starosielcach. Nie jestem z Białegostoku i nie mogę sie udać tam osobiście, dlatego proszę o pomoc.

Dowiedziałam się, iż prawdopodobnie członkowie mojej rodziny o nazwisku GOLISZEWSCY zostali pochowani w lipcu 1943 r. na starym cmentarzu w Starosielcach. Chodzi o:
Wacława Goliszewskiego (rodzice: Wincenty i Aleksandra (z domu Szarat) Goliszewscy),
jego żonę Stanisławę Goliszewską z Miecińskich (rodzice: Leon i Maria (z domu Arczyńska) Miecińscy)
oraz ich małe dzieci: Andrzeja, Jerzego i Elżbietę Goliszewskich.

W Kancelarii Cmentarza uzyskałam informację, iż nie posiadają tam starych ksiąg, a księgi te są w posiadaniu parafii św. Andrzeja Boboli. Niestety ksiądz z parafii św. Andrzeja Boboli (zdaje się że proboszcz), z którym rozmawiałam przez telefon odmówił mi sprawdzenia, czy takie nazwisko figuruje w księgach pogrzebów z roku 1943 "bo to trzeba schodzić do archiwum", "a w ogóle to były takie czasy że się niewiele zachowało i na pewno tam nic nie ma, skoro oni działali w podziemiu" i "na co to pani". Żadne argumenty nie docierały. Czy może mi ktoś pomóc uzyskać jakieś informacje na ten temat?

Bardzo zależy mi na informacji, czy siostra mojej babci (Stanisława) oraz jej mąż (Wacław) i ich 3 małych dzieci, aresztowani w lipcu 43 roku przez Niemców, zostali pochowani w Białymstoku (taką informację odnośnie Wacława i 2 synów znalazłam w indeksie Mormonów, niestety bez podania źródła). Chciałabym odnaleźć miejsce, w którym był ich grób oraz uzyskać kopię (jeśli istnieje) z księgi pogrzebów.

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam
Magda Ucińska
Helenamot

Sympatyk

Post autor: Helenamot »

Witam.
Byłam na cmentarzu w Starosielcach. Nie znalazłam grobu Rodziny Goliszewskich. Jest to stary cmentarz. Bardzo dużo mogił bezimiennych, zapomnianych, o które nikt nie dba. Stary świat cmentarny odchodzi w niepamięć . Pojawiają się groby nowe - nowoczesne.
Postaram się w miarę moich możliwości pomóc. Zdobyte informacje wyślę.
Pozdrawiam. Helena
siporah

Sympatyk

Post autor: siporah »

Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
MU
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”