Akt Ślubu z Drostek- Matka panny młodej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kamil.1992

Sympatyk
Adept

Post autor: kamil.1992 »

Witam, czy potrafiłby ktoś rozczytać co jest napisane w akcie małżeństwa Katarzyny Drozdek lub Drostek i Leona Zaborowskiego?

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410

Szczególnie zależy mi na znalezieniu informacji o rodzicach Katarzyny, ja potrafię tam rozczytać tylko jakieś pojedyncze słowa, i nie mam pewności czy w ogóle tam coś jest wspomniane o nich.
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam,
ja odczytuję tak: "... metryką wyjętą z ksiąg kościoła Parafialnego Dankowskiego, iż skończyła rok wieku swego dwadzieścia i miesięcy półtora , zostająca przy Matce w Rostkowie Dworskim w asystencji Matki prawej Marcjanny ze Świtalskich osiadłej Gospodyni Dworskiej..."

Pozdrawiam
Irena
kamil.1992

Sympatyk
Adept

Post autor: kamil.1992 »

Dziękuje za odpowiedź, a czy nazwa miejscowości może być Pustkowie Drostki?
Przeszukałem akty urodzenia tak jak pani napisała 20 lat wcześniej z tej miejscowości i znalazłem taki akt urodzenia:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410

to jest trzeci akt na lewej stronie z miejscowości Drozdki, nie znam łaciny ale to chyba listopad 1801.
W akcie zgonu Katarzyny jest zapisane że jej rodzice są nieznani, jak jeszcze mógłbym potwierdzić czy to jej akt urodzenia?
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Pewnie to będzie wieś Pustkowie Drostki /Drozdki/ . Rodzice Katarzyny to Adalbert /Wojciech/ i Martina Drozdowscy. Może da się odnależć ich akt ślubu ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”