Stanisław hr. Potocki z Rymanowa
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Robert_Kostecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Z tym USC, to bywa chyba różnie. Znam przypadki, że np. ktoś we wniosku do tego urzędu podawał, że jest krewnym (odległym) danej osoby, a dane z aktu potrzebne mu są do badań genealogicznych. Na dowód tego, podał garść uwiarygadniających informacji o danej osobie i przechodziło. A książkę do jakiej podałem powyżej link, tak czy inaczej, to warto sobie kupić.
Robert
Robert
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Być może akta Stanisława Czarneckiego Potockiego znajdują się we Wrocławiu. W kartotece tzw. arystokracji prowadzonej przez SB w Krakowie w latach 60. zapisano bowiem, że mieszka we Wrocławiu przy ul. Worcella 5a, ale czasowo był zameldowany w Krakowie przy ul. Chrobrego 53 [Dwór Olsza]. Wtedy też interesowano się Nim, co pamiętam z innych raportów TW. W latach 60. St. Cz.-P. pracował w Wyższej Szkole Rolniczej we Wrocławiu (IPN Kr 075/223/13 1047/O8)
-
Robert_Kostecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Jeszcze o Potockich:
1. Górny M., Potoccy herbu Pilawa w Traktacie o familiach i koligacjach Jana Stanisława Jabłonowskiego. Analiza pamięci genealogicznej, Wrocław 2018.
2. Jakubowicz J., Sagi rodów polskich, Lublin 2000 (Czartoryscy, Czetwertyńscy, Dwerniccy, Morawscy, Potoccy, Radziwiłłowie, Sanguszkowie, Sapiehowie, Zamoyscy).
3. Wolski M., Potoccy herbu Pilawa do początku XVII wieku. Studium genealogiczno-własnościowe, Kraków 2013.
4. Stanisław K. Potocki, Polskie związki rodzinne w pierwszym dziesięcioleciu XX w., Herold, nr 6.
1. Górny M., Potoccy herbu Pilawa w Traktacie o familiach i koligacjach Jana Stanisława Jabłonowskiego. Analiza pamięci genealogicznej, Wrocław 2018.
2. Jakubowicz J., Sagi rodów polskich, Lublin 2000 (Czartoryscy, Czetwertyńscy, Dwerniccy, Morawscy, Potoccy, Radziwiłłowie, Sanguszkowie, Sapiehowie, Zamoyscy).
3. Wolski M., Potoccy herbu Pilawa do początku XVII wieku. Studium genealogiczno-własnościowe, Kraków 2013.
4. Stanisław K. Potocki, Polskie związki rodzinne w pierwszym dziesięcioleciu XX w., Herold, nr 6.
- t.dzwonkowski

Sz.Państwo. Znalazłem taki anons "Nr 3951. Król. Sąd Szlachecki Tarnowski urodz. Ignacego Dzwonkowskiego i Wojciecha Dzwonkowskiego , Ludwika Lewickiego i Andrzeja Lewickiego niniejszym edyktem uwiadamia , że śp. Franciszek Potocki na Podgórzu w Cyrkule Bocheńskim w dniu 29 listopada 1815 r. bez testamentu z tego świata zszedł i przy tem gdy miejsce pobytu rzeczonych współnastępców wiadomym nie jest , wzywa tychże na mocy par. 624 dawnych ustaw cywilnych by przyjęcia lub odrzucenia przypadającego im dziedzictwa tutejszemu C.K. Sądowi Szlacheckiemu w przepisanym czasie tem pewniej przedstawili. Kuratorem spadku był ur. Kazimierz Milkowski w Przyszowie Cyrkule Sandeckim zamieszkały. W Tarnowie 9 maja 1816 r. , źródło: Gazeta Lwowska z 1818 r. Dodatek nr 106. taki anons. Czy ktoś z Państwa zechce się podzielić większą wiedzą nt. wspomnianego Franciszka Potockiego. Wiem, że zmarł na apopleksję i najprawdopodobniej miał wiele wspólnego z linią rymanowską. Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Powinien tu być jego akt zgonu https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/14695864 wg geneteki https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
-
Magdalena_Smolska

W ANK jest zespół FNT i faktycznie w dziale pod nazwą successionalia jest Franciszek Potocki - numer fascykułu 2441t.dzwonkowski pisze:Sz.Państwo. Znalazłem taki anons "Nr 3951. Król. Sąd Szlachecki Tarnowski urodz. Ignacego Dzwonkowskiego i Wojciecha Dzwonkowskiego , Ludwika Lewickiego i Andrzeja Lewickiego niniejszym edyktem uwiadamia , że śp. Franciszek Potocki na Podgórzu w Cyrkule Bocheńskim w dniu 29 listopada 1815 r. bez testamentu z tego świata zszedł i przy tem gdy miejsce pobytu rzeczonych współnastępców wiadomym nie jest , wzywa tychże na mocy par. 624 dawnych ustaw cywilnych by przyjęcia lub odrzucenia przypadającego im dziedzictwa tutejszemu C.K. Sądowi Szlacheckiemu w przepisanym czasie tem pewniej przedstawili. Kuratorem spadku był ur. Kazimierz Milkowski w Przyszowie Cyrkule Sandeckim zamieszkały. W Tarnowie 9 maja 1816 r. , źródło: Gazeta Lwowska z 1818 r. Dodatek nr 106. taki anons. Czy ktoś z Państwa zechce się podzielić większą wiedzą nt. wspomnianego Franciszka Potockiego. Wiem, że zmarł na apopleksję i najprawdopodobniej miał wiele wspólnego z linią rymanowską. Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski
Dostęp do tych dokumentów będzie możliwy na początku przyszłego roku, ponieważ w chwili obecnej ekspozytura ANK w Spytkowicach w dalszym ciągu przenosi zbiory do nowej siedziby ANK w Krakowie.
Czy coś pod tym numerem będzie? Nie wiem? Czasem jest jedynie okładka i nic więcej, czasem dwie opasłe jednostki liczące ponad 2k kart.
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Smolska-Kwinta
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Jeżeli zna Pan tę jednostkę to oK, ale jeżeli czerpię Pan o niej wiedzę tylko z internetowego zapisu to błędna sugestia. Tylko z katalogu komputerowego IPN wchodząc w tę jednostkę można sprawdzić czy w indeksie nazwisk figuruje „Stanisław Czarnecki Potocki”, rocznik 1894.Richard1 pisze:Dominiku podałem namiar na jednostkę z sygn. IPN Wr 024/5740
więc odpada żmudna kwerenda (zamów jednostkę !) wbrew wcześniejszym opiniom dot. szukanej osoby i innych
I rzeczywiście teraz dopiero udało mi się sprawdzić, ze teczka samego Stanisława Czarneckiego Potockiego już nie istnieje, a w tej sprawie był przesłuchiwany, ponieważ akta są od 1952, więc warto poczytać czy opowiadał im wtedy swój życiorys i jak opowiadał.