prośba- poszukiwanie przodka- Stopnica- woj. świętokrzyskie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
szymon2116

Witajcie, próbuję tworzyć swoje drzewo genealogiczne i utknąłem na pradziadku urodzonym w Stopnicy. Uzyskałem z USC akt małżeństwa oraz zgonu tegoż przodka, wynika z niego, że nazywał się Jan Smaga- syn Michała oraz Agnieszki. Urodził się w Stopnicy 20.05.1910 roku. Przeszukuję księgi ze Stopnicy, ale nie mogę go znaleźć, dużym problemem jest to, że nie potrafię czytać spisu na końcu każdego rocznika..... Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi w tym temacie: )
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Jest Pan pewny, że w Stopnicy? Indeksowałem ten rocznik i cała Stopnica jest w genetece. Przeglądam teraz metryki urodzenia z 1910 roku ale na takowego nie natrafiłem.
Pozdrawiam - Jakub Rokita
-
szymon2116

No właśnie sprawdzałem w genetyce i nie znalazłem nic odpowiadającego… na akcie zgonu oraz ślubu podana jest miejscowość stopnica 20.05.1910 rodzice Michał i Agnieszka. Nie mam tego jak zweryfikować, jakieś pomysły? 
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator
Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojtek, moderator
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Czyli możliwe, że akt został sporządzony później. W ogóle mało osób o tym nazwisku w Świętokrzyskiem...
-
Arek_Bereza

Podlinkuj tę akty. Może coś Ci umyka
Może być literówka, Stobnica?
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Stobnica to też dawna nazwa Stopnicy. Ale to było wieki temu. Aczkolwiek literówka mogła się zdażyć. Jeden mój krewny w akcie zgonu ma wpisane jako miejsce urodzenia Czyżowo zamiast Czyżów.
-
szymon2116

Co do literówki to nie wiem, mam współczesne odpisy aktów z USC, oryginałów nie widziałem, ale w usc zarzekają się, że w oryginalnych dokumentach też tak jest. Właśnie nazwiska mało w świętokrzyskim. Jan Smaga, Miał urodzić się w Stopnicy-wg odpisów. Ożenił się w Paleśnicy-małopolska, a zmarł w Jasieniu/Brzesku-również małopolska. Nie mam żadnego pomysłu gdzie szukać tego urodzenia. W odpisach nie ma nazwiska panieńskiego matki. Ojciec niby Michał Smaga tez nic podobnego nie znalazłem w genetyce w tej okolicy
Szymon
Szymon
-
Arek_Bereza

-
szymon2116

Być może chodzi o Słopnice w małopolskim, tam w 1910 rodzi się Jan Smaga syn Michała Smaga i Agnieszki Lisek
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:X53X-7LJ
Justyna
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:X53X-7LJ
Justyna
Justyna
-
Arek_Bereza