Konwersja i brak genów Askhenazi u potomków.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
julia_jarmola

Mam nie lada problem, dotyczący prababki i jej rodziny.
Otóż z ostatnio otrzymanych dokumentów wynika, że ojciec prababki wraz z dziećmi dokonał w roku 1850 konwersji i przyjął chrzest w kościele katolickim w Stołowiczach. Dokument nie wymienia żony prapradziadka. Dlaczego???
Czyżby nie żyła, nie chciała, była katoliczką?
W czym problem? Zarówno wnuczka prababki , jak i prawnuki ( mój brat stryjeczny oraz ja ) w badaniach autosomalnych nie mamy ułamka procentu genów aszkenazyjskich.
Ciocia (czyli jej wnuczka od syna) :61% West Slavic, 7% Magyar, 33% Baltic
Brat stryjeczny : 75% West Slavic, 25% Baltic
Ja : 68% West Slavic, 25% Baltic, 7% Centralna Europa.
Skład procentowy praktycznie się nie różni od tego z FTDNA z 2019., czyli przed zmianą.
Wiem, że do tych wyliczeń podchodzi się z pewną dozą niedowierzania, ale zastanawiające jest , że nie ma odrobiny genów aszkenazyjskich, które w takiej sytuacji chyba powinny być, skoro pokrewieństwo jest bardzo bliskie.
Wśród matchy są nieliczni Żydzi (?), przypuszczam po nazwiskach i to w dalekiej konfiguracji z niewielkimi cM - ok 15.
Nie wiem na ile to ma znaczenie, ale badanie mtDNA linii żeńskiej (wnuczka córki prababki) wykazało, że prababka miała haplogrupę T2b i w HVR1 mutację C16311T.
Ja niestety nie znam się na tym.
Jak to ugryźć? O co tu chodzi? Czy w grę mogła wchodzić podwójna konwersja?
Czy ktoś z Państwa miał taki problem nie do wytłumaczenia?
Pozdrawiam,
Julia.
Otóż z ostatnio otrzymanych dokumentów wynika, że ojciec prababki wraz z dziećmi dokonał w roku 1850 konwersji i przyjął chrzest w kościele katolickim w Stołowiczach. Dokument nie wymienia żony prapradziadka. Dlaczego???
Czyżby nie żyła, nie chciała, była katoliczką?
W czym problem? Zarówno wnuczka prababki , jak i prawnuki ( mój brat stryjeczny oraz ja ) w badaniach autosomalnych nie mamy ułamka procentu genów aszkenazyjskich.
Ciocia (czyli jej wnuczka od syna) :61% West Slavic, 7% Magyar, 33% Baltic
Brat stryjeczny : 75% West Slavic, 25% Baltic
Ja : 68% West Slavic, 25% Baltic, 7% Centralna Europa.
Skład procentowy praktycznie się nie różni od tego z FTDNA z 2019., czyli przed zmianą.
Wiem, że do tych wyliczeń podchodzi się z pewną dozą niedowierzania, ale zastanawiające jest , że nie ma odrobiny genów aszkenazyjskich, które w takiej sytuacji chyba powinny być, skoro pokrewieństwo jest bardzo bliskie.
Wśród matchy są nieliczni Żydzi (?), przypuszczam po nazwiskach i to w dalekiej konfiguracji z niewielkimi cM - ok 15.
Nie wiem na ile to ma znaczenie, ale badanie mtDNA linii żeńskiej (wnuczka córki prababki) wykazało, że prababka miała haplogrupę T2b i w HVR1 mutację C16311T.
Ja niestety nie znam się na tym.
Jak to ugryźć? O co tu chodzi? Czy w grę mogła wchodzić podwójna konwersja?
Czy ktoś z Państwa miał taki problem nie do wytłumaczenia?
Pozdrawiam,
Julia.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
kilka zbyt mocnych założeń milcząco przyjęłaś
poza tymi najczęściej stosowanymi "przybliżeniami" te bardziej specyficzne
np neofita to ochrzczony aszekazi
T2b to raczej chyba sefaradyjscy?
poszukaj więcej o C16311T
poza tymi najczęściej stosowanymi "przybliżeniami" te bardziej specyficzne
np neofita to ochrzczony aszekazi
T2b to raczej chyba sefaradyjscy?
poszukaj więcej o C16311T
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
julia_jarmola

Wiem, że neofita to nie zawsze Aszkenazi
, tylko każdy przyjmujący inną wiarę.
T2b, to nie jest haplogrupa Y, tylko badanie mitochondrialne, czyli umownie od tzw. Tary
Julia
T2b, to nie jest haplogrupa Y, tylko badanie mitochondrialne, czyli umownie od tzw. Tary
Julia
Ostatnio zmieniony czw 09 gru 2021, 20:15 przez julia_jarmola, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

a skąd "wiesz"? zastanawiałaś się skąd, na czym to oparte?
tak, wiem że to nie Y i się nie wycofuję, nadal uważam za zasadne pytanie
tak, wiem że to nie Y i się nie wycofuję, nadal uważam za zasadne pytanie
-
julia_jarmola

Panie Włodzimierzu, bo takie jest wieloznaczne użycie określenia "neofita", choć dotyczy głównie ochrzczenia w wierze katolickiej.
Co to mutacji C 16311T HVR1 w mtDNA nie znalazłam żadnej konkretnej informacji, więc nic na ten temat nie wiem, są tylko nic niemówiące zestawienia.
Nie spotkałam się także w opracowaniach, że T2 w mtDNA ma związek z Sefardyjczykami.
"T2b : występuje na wysokich częstotliwościach w całej Europie (zwłaszcza w Alpach), a przy niższych częstotliwościach w Azji Północnej, Azji Środkowej i na Bliskim Wschodzie / występuje na Węgrzech i w Anglii oraz w epoce brązu w Rosji, Polsce i Bułgarii
T2b1: spotykany głównie w Europie Zachodniej
T2b2: spotykany głównie w Europie Zachodniej, ale także w Iranie i Indiach
T2b2b<: znaleziony we Włoszech i Anglii/li>"
Julia.
Co to mutacji C 16311T HVR1 w mtDNA nie znalazłam żadnej konkretnej informacji, więc nic na ten temat nie wiem, są tylko nic niemówiące zestawienia.
Nie spotkałam się także w opracowaniach, że T2 w mtDNA ma związek z Sefardyjczykami.
"T2b : występuje na wysokich częstotliwościach w całej Europie (zwłaszcza w Alpach), a przy niższych częstotliwościach w Azji Północnej, Azji Środkowej i na Bliskim Wschodzie / występuje na Węgrzech i w Anglii oraz w epoce brązu w Rosji, Polsce i Bułgarii
T2b1: spotykany głównie w Europie Zachodniej
T2b2: spotykany głównie w Europie Zachodniej, ale także w Iranie i Indiach
T2b2b<: znaleziony we Włoszech i Anglii/li>"
Julia.
-
Sroczyński_Włodzimierz

nie rozumiemy się:(
skąd Twoje założenie, starozoakonny=aszkenazi ?
skąd Twoje założenie, starozoakonny=aszkenazi ?
-
julia_jarmola

-
Sroczyński_Włodzimierz

ale Ty widzisz zgrzyt, że nie jest aszkenazi - prawda? więc pytanie "a musi być aszkenazi?" uzasadnione jest, a pytanie "a musi być [tu wstaw cokolwiek]?" - nie jest (bo kolizji [cokolwiek] vs chrzest mojżeszowego neofity nie widzisz)
-
julia_jarmola

Tyle tylko , że dla mnie jest to sprawa drugorzędna.
Nie o to pytałam w poście i zamienność mnie nie nurtuje, pytałam o kwestię genetyczną i jak to jest, że tu są Żydzi , konwertyci, a w bliskim pokrewieństwie u wnuczki i trójki prawnuków nie ma ułamka procentu genów aszkenazyjskiczch czy też ...sefardyjskich.
Mało tego, wśród matchy (sądząc po nazwiskach), które pojawiają się pojedynczo i daleko , wskazania na łączność genetyczną są bardzo małe.
Dodam, że testy były robione w różnym czasie, a nie zbiorczo od czterech osób.
Tak więc o to mi najbardziej chodzi czy są wśród nas genealogów, piszących na tej stronie, zdarzyło się coś podobnego i jak to można tłumaczyć.
Pozdrawiam,
Julia.
-
Sroczyński_Włodzimierz

"jak to można tłumaczyć" - to jest "widzę niezgodność, jak to wytłumaczyć (poza typowymi "papierowi przodkowie vs biologiczni), że starozakonny który się ochrzcił nie pozostawił śladu w potomkach określanego w serwisach obsługujących testy jak "zestawienie typowe Ashkenazy"
to już wyjaśniliśmy chyba: poza kwestią błędu w konstrukcji garnituru - po prostu nie musiał być aszkenazi (nawet kulturowo)
A co to są "geny sefardyjskie"? rozumiem, że oczekiwałabyś informacji mniej więcej takiej "4% Żydzi sefardyjscy" - tak? w aktualnym panelu jest to wydzielone? stosowane?
to już wyjaśniliśmy chyba: poza kwestią błędu w konstrukcji garnituru - po prostu nie musiał być aszkenazi (nawet kulturowo)
A co to są "geny sefardyjskie"? rozumiem, że oczekiwałabyś informacji mniej więcej takiej "4% Żydzi sefardyjscy" - tak? w aktualnym panelu jest to wydzielone? stosowane?
-
julia_jarmola

- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Wg danych jakie widziałem szansa nieodziedziczenia genów po 2* i 3* pradziadków wynosi ok 0% (ale jest niezerowa) a po 3*pradziadku wynosi ok 0,56%.
Pomijając trafnośc oszacowań etnicznych w przypadku Żydów Aszkenazyjskich widziałabyś zapewne bardzo dużo matchy.
Dane za ISOGG a ISOGG podaje: The probability that related individuals share some section of genome identical by descent by Kevin P Donnelly, Statistical Laboratory, Cambridge University, Cambridge, England. (Source: Theoretical Population Biology 1983: 23, 34-63)
Pomijając trafnośc oszacowań etnicznych w przypadku Żydów Aszkenazyjskich widziałabyś zapewne bardzo dużo matchy.
Dane za ISOGG a ISOGG podaje: The probability that related individuals share some section of genome identical by descent by Kevin P Donnelly, Statistical Laboratory, Cambridge University, Cambridge, England. (Source: Theoretical Population Biology 1983: 23, 34-63)
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
julia_jarmola

- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt: