Poszukuję losu osób na zdjęciu zaginionych w 2 wojnie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Czupryna01

- Podziękował: 2 times
Poszukuję losu osób na zdjęciu zaginionych w 2 wojnie
Zdjęcie link:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/d78b1154b4d49798
Na zdjęciu zrobionym w Lublinie na krótko przed 2 wojną jest:
Pelagia z domu Wieczorek ur. 19-11-1914 w Łazach, par. Ciągowice
oraz żołnierz o nazwisku Curyłło lub Curyło.
Byli dopiero co poślubieni albo tuż przed ślubem.
Oboje zaginęli w czasie wojny.
Zaraz po wojnie rodzina Pelagii Wieczorek szukała ich m.in. przez Czerwony Krzyż. Kilka lat później powtórzyła poszukiwania.
Niestety, bez rezultatu
Powyższe informacje otrzymałem od nieżyjących już członków rodziny
Moje PYTANIA:
1. Czy ktoś coś wie na temat tych osób?
2. Gdzie szukać, czy zawarli ślub w 1939r
3. Gdzie mógłbym napisać i szukać, co stało się z dwojgiem tych ludzi
4. W jakim stopniu, rodzaju wojsk jest żołnierz na zdjęciu?
Wcześniej szukając zmarłych w 2 wojnie żołnierzy z nazwiskiem Curyłło lub Curyło, link:
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 2027.phtml
otrzymałam wiadomość, cyt.: „Curyłło Stanisław Kazimierz, ur. 1912r., szeregowy, zmarł 12.09.1939r. w Pabianicach, 24 Kwatera Wojenna Pabianice, ul. Kilińskiego”
Wiek pasuje, ale raczej to nie ten Curyłło. Czy szeregowi mieli takie mundury i czapki wojskowe?
Z góry serdecznie dziękuję, Romuald
https://www.fotosik.pl/zdjecie/d78b1154b4d49798
Na zdjęciu zrobionym w Lublinie na krótko przed 2 wojną jest:
Pelagia z domu Wieczorek ur. 19-11-1914 w Łazach, par. Ciągowice
oraz żołnierz o nazwisku Curyłło lub Curyło.
Byli dopiero co poślubieni albo tuż przed ślubem.
Oboje zaginęli w czasie wojny.
Zaraz po wojnie rodzina Pelagii Wieczorek szukała ich m.in. przez Czerwony Krzyż. Kilka lat później powtórzyła poszukiwania.
Niestety, bez rezultatu
Powyższe informacje otrzymałem od nieżyjących już członków rodziny
Moje PYTANIA:
1. Czy ktoś coś wie na temat tych osób?
2. Gdzie szukać, czy zawarli ślub w 1939r
3. Gdzie mógłbym napisać i szukać, co stało się z dwojgiem tych ludzi
4. W jakim stopniu, rodzaju wojsk jest żołnierz na zdjęciu?
Wcześniej szukając zmarłych w 2 wojnie żołnierzy z nazwiskiem Curyłło lub Curyło, link:
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 2027.phtml
otrzymałam wiadomość, cyt.: „Curyłło Stanisław Kazimierz, ur. 1912r., szeregowy, zmarł 12.09.1939r. w Pabianicach, 24 Kwatera Wojenna Pabianice, ul. Kilińskiego”
Wiek pasuje, ale raczej to nie ten Curyłło. Czy szeregowi mieli takie mundury i czapki wojskowe?
Z góry serdecznie dziękuję, Romuald
poszukuję losu osób na zdjęciu zaginionych w 2 wojnie
Może się mylę, ale oboje nie wyglądają na 25 - 27 lat
Pozdrawiam, Irek
Zgadzam się z Irkiem.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Robert
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
to nazwisko występuje w parafii Łukowa (i nie tylko) którą indeksowałam na Lubgens, w formie Czuryło, tez uważam, że są starsi, raczej dobrze po 30-tce
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
Proszę się nie sugerować wyglądem, szczególnie na zdjęciu robionym na ulicy. Moja babcia brała ślub w 1939 roku jako dziewiętnastolatka, dziadek miał 27 i gdyby nie to że znam ich daty urodzenia, powiedziałabym że wygląda na ślubnym zdjęciu na starszą od męża. Kilka lat później, już po urodzeniu dwojga dzieci wyszła na zdjęciu jak szesnastolatka.
Żołnierz ma mundur wz.19 ale patki już wz.27 , wężyk podoficerski, na czapce widać kąt lub dwa kąty (niewyraźne) czyli wachmistrz (sierżant) lub starszy wachmistrz. Mundur wskazuje na konnicę , niestety nie jestem wstanie określić czy to kawaleria, strzelcy konni czy konna artyleria. Tam na patce jest jakiś proporczyk ale przy tej jakości nie da się nawet zgadywać.
p.s. powtórzyłabym poszukiwania przez PCK , czasem po wielu latach "wypływają" dokumenty.
Żołnierz ma mundur wz.19 ale patki już wz.27 , wężyk podoficerski, na czapce widać kąt lub dwa kąty (niewyraźne) czyli wachmistrz (sierżant) lub starszy wachmistrz. Mundur wskazuje na konnicę , niestety nie jestem wstanie określić czy to kawaleria, strzelcy konni czy konna artyleria. Tam na patce jest jakiś proporczyk ale przy tej jakości nie da się nawet zgadywać.
p.s. powtórzyłabym poszukiwania przez PCK , czasem po wielu latach "wypływają" dokumenty.
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Koniecznie powtórzyć PCK. W przypadku mojej rodziny historia z poszukiwaniami przyniosła rezultat dopiero...60 lat po wojnie. Wcześniej tylko pisma: los nieznany. Jak przyznał jeden z pracowników PCK - w tym przypadku zawiniała...rutyna.
-
Czupryna01

- Podziękował: 2 times
Dziękuję Wszystkim za pomoc. Kobieta na zdjęciu to moja cioteczna babka i na 100% ur się w 1914 r. Napisze do PCK. Sprawdzę metryki Lubgens.
i PYTANIE
W jakim archiwum wojskowym(?) mają spis żołnierzy w 1939, bądź zmarłych, zaginionych w czasie 2 wojny
Serdecznie pozdrawiam, Romuald
i PYTANIE
W jakim archiwum wojskowym(?) mają spis żołnierzy w 1939, bądź zmarłych, zaginionych w czasie 2 wojny
Serdecznie pozdrawiam, Romuald