Apolinary Włodzimierz Nowakowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

tewu1992

Sympatyk

Apolinary Włodzimierz Nowakowski

Post autor: tewu1992 »

Szanowni Państwo,

Mam problem ze znalezieniem swojego pradziadka - Apolinarego Włodzimierza Nowakowskiego.

Pewne jest to, że wziął ślub ze Stefanią Stańczuk (ur. 23.04.1913 r. w Siedlcach) Mieli syna Ludomira Nowakowskiego, który urodził się również w Siedlcach w 1932 roku. Ślub Apolinarego i Stefanii najprawdopodobniej również został tam zawarty.

Gdyby ktoś z Państwa posiadał wiedzę, albo naprowadził mnie na poszukiwania - byłbym bardzo wdzięczny. W akcie urodzenia mojego dziadka brak informacji skąd był Apolinary...

Pozdrawiam,
Tomasz
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Tomaszu, zwróć się o skan metryki ślubu Stefanii Nowakowskiej z d. Stańczuk z dn. 18.11.1950r. 1950 w Siedlcach.

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ki=6078570

Może tam będzie info kiedy zmarł jej pierwszy mąż. Znając datę zgonu odszukasz akt zgonu a tam być może dane jego rodziców.

Szukaj po nitce do kłębka.

pozdrawiam

Ala
tewu1992

Sympatyk

Post autor: tewu1992 »

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie to widziałem. Z opowieści rodzinnych wiem, że w międzyczasie był rozwód pomiędzy Apolinarym i Stefanią

Pozdrawiam,
Tomasz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

więc może jeszcze raz, bo rozumiem, że my mamy się domyśleć całej tej historii :)

W Siedlcach, zapewne 1931-32 Stefania wzięła ślub z Apolinarym.
Ona urodzona w Siedlcach, syn także, jakbyś przeszukał AU z Siedlec to i Apolinarego pewnie byś znalazł bo nazwisko występuje

ślub w 1950 (wzmiankowany) z Chmielakiem i to Chmielak umiera w 1978 (to jego dotyczy ten zapisek a nie Apolinarego)

Wystarczy telefon do USC Siedlce i pytanie czy w 1931 był ślub z Apolinarym

Opcja druga, dla lubiących pracę - przeszukanie metryk z Siedlec na szwa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”