Nazwisko: Połeć

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=24791&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
frogsaja

Post autor: frogsaja »

Dzień dobry! Moje pyt dot. nazwiska Połeć. Czy na podstawie posiadanych przez Pana/Panią danych można powiązać za sobą 3 osoby: Teresę Połeć zm. w 1750 w Wilkowie par. Leoncin, Teresę Petronelę Połeć ur. w 17773 w Wiejcy, zm. w 1854 w Dąbrowie par. Kampinos oraz Onufrego Połcia (Połcińskiego) ur. w 1798 w par. Brochów, zm. w 1875 w Polesiu par. Leoncin? Będę wdzięczna za wszelkie pomysły.
Pozdrawiam,
Agnieszka
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Dzień dobry. Na podstawie moich danych nie powinno się łączyć tych osób, przynajmniej ja takiego połączenia nie znalazłem/nie widzę (co jednak nie znaczy że ono nie istnieje). Teresa Petronela Połeć ur. 1773 w Wiejcy była córką Szymona i Heleny (to moi 6x pradziadkowie). Istnieją w księgach zapisy wiążące Szymona Połcia z osiedlem o nazwie Piaski („Piaski alias Połeć”, „Połeć seu Piaski” - w księgach Głuskich). Na podstawie swoich badań wnioskuję że chodzi o nieodległe Piaski Królewskie (lub gospodarstwo Szymona nie było w samych Piaskach ale w bardzo bliskim ich sąsiedztwie).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Michał_Fronczak »

Wg mnie Teresa Połeć zm. w 1750 r. mogła być żoną Marcina Klusek/Klosek (zm. 1770). Udało mi się odnaleźć czworo ich dzieci Mateusza ur. 1736, Rozalię ur. 1738, Katarzynę (po mężu Fronczak) 1739-1792 i Szymona Tadeusza (1742-1827).
Metryka zgonu sporządzona jest na nazwisko Klusek. Jej nazwisko panieńskie zapisano jedynie w metryce chrztu pierwszego z wymienionych dzieci.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
frogsaja

Teresa Petronela jest moją 5x prababka, a Teresa, żona Marcina Kluska to moja 7xprababka. Stąd też moje pytanie, bo dwie Teresy Połeć, jako prababki to dość duży zbieg okoliczności. Jednakże nie potrafię odnaleźć związku rodzinnego między paniami (bo mój jest ewidentny z obiema Teresami). Mam poczucie, że one musiały mieć jednak wspólnego przodka w przeszłości.

Agnieszka
Ostatnio zmieniony ndz 26 gru 2021, 16:20 przez frogsaja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Teresa Klusek (Połeć) to i moja 7x prababka. Nie trafiłem na żadne dokumenty dotyczące jej przodków czy rodzeństwa. Co do ksiąg z par. Kampinos to warto przejrzeć te najwcześniejsze niezindeksowane. Może tam coś by było na temat Teresy Petroneli.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Michale, pewnie już znasz, ale na wszelki wypadek: w lustracji dóbr Kapinos z marca 1777 są zapisani mieszkający w Wilkowie poddani królewscy: Antoni Klusek i Szymon Klusek.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Tak, widziałem. Dziękuję. Choć ja tam szukałem swoich Fronczaków. Co do Szymona Klusek to znalazłem kiedyś taką wzmiankę, która zapewne jest o nim:

KURYER LITEWSKI w Wilnie w Poniedziałek dnia 14 Maja v. s. 1823 Roku. Nr 58

We wsi Wilkow, w ekonomii Kapinoskiey , o 6 mil od Warszawy, żyje Włościanin, mający nazwisko Klusek , który jeszcze przy dworze Króla Augusta III był strzelcem, używanym do wynaydowania trufli. Ten starzec ma teraz blisko lat 100 i jeszcze trudni się czasem wyszukiwaniem trufli w puszczy Kapinoskiey.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Cześć Michale.
Z mojego rodu dwie panny Wrzesińskie wyszły za mąż za Fronczaków w parafii Leoncin.
( a potomkowie mieszkają dziś w Warszawie)
pozdrawiam zatem
:))

Ala
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Piotr Stanisław s. Wojciecha i Julianny Kopki z Józefą Wrzesińską i Piotr s. Jana i Franciszki Truszczyńskiej (Truszkowskiej) z Marianną Wrzesińską? Niestety Ci dwaj Panowie i ich antenaci to Fronczakowie z drugiej głównej linii Fronczaków z Głuska/Leoncina, której nie udało mi się dołączyć do mojej. A próbowałem. Rozpisałem wszystkich Fronczaków występujących w tamtej i sąsiednich parafiach.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

I wszystko jasne.
Dzięki Michale.
pozdrawiam
Ala
frogsaja

Michale! Dziękuję za fantastyczny prezent w postaci tekstu z Kuriera Litewskiego. Szymon Klusek to z kolei mój 6xpradziadek! Żył w latach 1742 - 1827 i choć w momencie pojawienia się artykułu miał zaledwie 80 lat, to z pewnością to on. Wg "Inwentarza dóbr" w 1777 w Wilkowie był tylko 1 Klusek, który spełnia warunki dopasowania - Szymon. Antoni Klusek zm. w 1811. Nota bene Wilków należał wtedy do parafii Leoncin/Głusk.
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”