Robotnica przymusowa - Zofia Kołodziej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Krystian

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Krystian »

W trakcie przeglądania księgi pochówków w miejscowości Lądek-Zdrój (przed 1945 - Bad Landeck) natrafiłem na zapisy dotyczące najprawdopodobniej robotnicy przymusowej Zofii Kołodziej z domy Kozlowska [w drugim zapisie Kosofska], ur. 31 V 1903 z Wlscho [?] powiat Kielce. Zmarła w wieku 38 lat i 8 miesięcy na reumatyzm [?] w Karpowie 20 lutego 1944 r. Żona robotnika Jana Kołodzieja/ Wcześniej zmarła też (w wieku 20 dni) ich córka - Łucja Kołodziej, ur. 4 stycznia 1944 roku (powód - Lebensschwache - słaby organizm?). Przy obu wpisach odnotowano - Polin.
Czy jest możliwe odnalezienie rodziny Zofii? O jaką miejscowość może chodzić? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Ostatnio zmieniony ndz 19 gru 2021, 15:34 przez Krystian, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Krystian
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Arek_Bereza »

Nie wszystko się zgadza ale może to jakiś trop, urodzona we Włochowie ale w 1904 choć w maju :)
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,101784,42
W 1928 w Odrowążu wychodzi za Jana Kołodzieja
Krystian

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Krystian »

Dzięki - niestety link mi nie działa. Czy potrzebna jest tam rejestracja?
Dzięki Twoim informacjom właściwie odczytałem zapis z księgi pogrzebów. Ów Johhan K. w zapisie to mąż Zofii czyli Jan Kołodziej. Poprawiłem więc swój pierwszy post.
Twój trop jest właściwy.
Pozdrawiam Krystian
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Arek_Bereza »

Tak musisz się zalogować aby link zadziałał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”