Metryki w Polsce 1918-1939
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam Was,
chciałabym dowiedzieć się czy pomiędzy 1918 i 1939 na terenie Polski już istniały państwowe USC? Czy to tylko dokumentował kościół? Bo ździwiłam się że AU z 1920r. który już trafił do AP jest z parafii najbliższego kościoła, a nie z urzędu.
Czy państwowe USC powstały dopiero po 2. WŚ?
Dziękuję za pomoc!
chciałabym dowiedzieć się czy pomiędzy 1918 i 1939 na terenie Polski już istniały państwowe USC? Czy to tylko dokumentował kościół? Bo ździwiłam się że AU z 1920r. który już trafił do AP jest z parafii najbliższego kościoła, a nie z urzędu.
Czy państwowe USC powstały dopiero po 2. WŚ?
Dziękuję za pomoc!
Carolina
Kurts und Teresas Tochter
Otto Gustavs und Marias bzw. Feliks' und Jadwigas Enkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Państwowe USC istniały przed wojną na terenie b. zaboru pruskiego zgodnie z ustawodawstwem BGB. Również na terenie innych zaborów można mówić o państwowej piecze nad księgami np. bezwyznaniowców
Chyba również na terenie byłego zab. austriackiego (woj. Lwowskie, Tarnopolskie, Stanisławowskie, Krakowskie, ziemia Cieszyńska) były państwowe USC. Obowiązywała tu zasada: „Forma małżeństwa jest kościelna za wyjątkiem wypadków, gdy duchowny odmawia udzielenia ślubu, lub nowożeńcy nie należą do żadnego z prawnie uznanych wyznań” (Wojciech Laryssa „Walka o reformę rodziny i małżeństwa w Polsce”, str. 14).
W Polsce przedwojennej nie było jednolitego prawa rodzinnego, obowiązywały regulacje odziedziczone po państwach zaborczych, więc różne w poszczególnych regionach.
Henryk
W Polsce przedwojennej nie było jednolitego prawa rodzinnego, obowiązywały regulacje odziedziczone po państwach zaborczych, więc różne w poszczególnych regionach.
Henryk
OK! Metryki w Polsce 1918-1939
Tomasz i Henryk,
dziękuję Wam bardzo za udzielanie tych informacji.
Ogólnie to szukam w dawnych Prusach Zachodnich i Wschodnich (ze strony ojca), a w powiecie płockim/płońskim ze strony matki. Byłam ździwiona tylko że akt urodzenia dziadka (ojca matki) z 1920 znajdował się w najbliższym USC (i teraz w AP w Płocku) mimo że pisano mi że ten akt był z parafii w Górze (najbliższa parafia). Już rozumiem że w tym rejonie to kościoły rejestrowali wszystko.
Pozdrawiam serdecznie,
dziękuję Wam bardzo za udzielanie tych informacji.
Ogólnie to szukam w dawnych Prusach Zachodnich i Wschodnich (ze strony ojca), a w powiecie płockim/płońskim ze strony matki. Byłam ździwiona tylko że akt urodzenia dziadka (ojca matki) z 1920 znajdował się w najbliższym USC (i teraz w AP w Płocku) mimo że pisano mi że ten akt był z parafii w Górze (najbliższa parafia). Już rozumiem że w tym rejonie to kościoły rejestrowali wszystko.
Pozdrawiam serdecznie,
Carolina
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Duplikaty akt generalnie trafiły po wojnie do USC, a unikaty pozostały na parafiach.
Duplikaty od 1808 roku na terenie Księstwa Warszawskiego , a później Królestwa Polskiego były przeznaczone dla władz państwowych ,a proboszczowie dostawali od państwa wynagrodzenie za ich sporządzanie.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Wiecie tyle na wszystkie tematy!
Dziękuję Wam bardzo!
Dziękuję Wam bardzo!
Carolina