Arwar, Mroziński, Patryarcha, Krzyszkowski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
Poszukuję informacji o rodzicach Małgorzaty Arwar z Przedborza(okolic) woj.łódzkie.
O Wojciechu Mrozińskim mężu Małgorzaty Arwar i ich dzieciach: Ludwice, Marii, Tekli, Tomaszu i Józefie.
Ponadto interesuje mnie Tomasz Patryarcha i jego żona Wiktoria Krzyszkowska lub Krzyżkowska(różnie pisana
w różnych dokumentach) i ich dzieci: Adam, Bronisław i pozostałe.
Rodzina Patryarchów to okolice Hambrowej i Kodrębia woj.łódzkie.
Pozdrawiam
Poszukuję informacji o rodzicach Małgorzaty Arwar z Przedborza(okolic) woj.łódzkie.
O Wojciechu Mrozińskim mężu Małgorzaty Arwar i ich dzieciach: Ludwice, Marii, Tekli, Tomaszu i Józefie.
Ponadto interesuje mnie Tomasz Patryarcha i jego żona Wiktoria Krzyszkowska lub Krzyżkowska(różnie pisana
w różnych dokumentach) i ich dzieci: Adam, Bronisław i pozostałe.
Rodzina Patryarchów to okolice Hambrowej i Kodrębia woj.łódzkie.
Pozdrawiam
-
AlicjaSurmacka

Witaj Irku!
Musisz trochę poczytać na temat poszukiwań genealogicznych. Tylko przypadek może sprawić, ze ktoś poszukuje tych samych nazwisk i ma dane z akt metrykalnych. Kilka lat temu przeglądałam na mikrofilmach parafię w Bąkowej Górze i Chełmie i nazwisko Arwar dość często występowało. Obydwie parafie są blisko Przedborza. Chyba sam musisz wziąć się za przeglądanie mikrofilmów.
Natomiast wsi czy miejscowości o nazwie Hambrowa w pobliżu Kodrębia chyba nie ma, bynajmniej ja takiej nie kojarzę. Sprawdziłam i jest Hamborowa ale to jest najprawdopodobniej parafia Gorzkowice.
Życzę owocnych poszukiwań, pozdrawiam Alicja z Radomska [/b]
Musisz trochę poczytać na temat poszukiwań genealogicznych. Tylko przypadek może sprawić, ze ktoś poszukuje tych samych nazwisk i ma dane z akt metrykalnych. Kilka lat temu przeglądałam na mikrofilmach parafię w Bąkowej Górze i Chełmie i nazwisko Arwar dość często występowało. Obydwie parafie są blisko Przedborza. Chyba sam musisz wziąć się za przeglądanie mikrofilmów.
Natomiast wsi czy miejscowości o nazwie Hambrowa w pobliżu Kodrębia chyba nie ma, bynajmniej ja takiej nie kojarzę. Sprawdziłam i jest Hamborowa ale to jest najprawdopodobniej parafia Gorzkowice.
Życzę owocnych poszukiwań, pozdrawiam Alicja z Radomska [/b]
Patryarchowie siedzieli w parafii Bogdanów przynajmniej od połowy XVIII wieku. Jeżeli nie ta parafia, to na pewno któras z sąsiednich była kolebką nazwiska.
pozdrawiam i zycze owocnych poszukiwań - tomek
Re: Arwar, Mroziński, Patryarcha, Krzyszkowski
Sorry, oczywiście chodzi o malutką osadę Hamborowa w gminie Kodrąb.AlicjaSurmacka pisze:Witaj Irku!
Natomiast wsi czy miejscowości o nazwie Hambrowa w pobliżu Kodrębia chyba nie ma,
Do dziś zamieszkują tam Patryarchowie.
Co do Bąkowej Góry to pomieszkiwali tam dość licznie Arwarowie. Czy nadal tego nie wiem.
Dzięki Alicjo, pozdrawiam.
Za wszystkie wpisy dzięki.
Nie mogę odpowiedzieć teraz bo coś mi strona źle chodzi.
Ale napewno się odezwę.
Pozdrawiam.
Irek
Nie mogę odpowiedzieć teraz bo coś mi strona źle chodzi.
Ale napewno się odezwę.
Pozdrawiam.
Irek
Być może to jakaś inna linia bo nigdy nie słyszałem w rodzinnych przekazach o tej miejscowości.Tomek1973 pisze:Patryarchowie siedzieli w parafii Bogdanów przynajmniej od połowy XVIII wieku. Jeżeli nie ta parafia, to na pewno któras z sąsiednich była kolebką nazwiska.
Fakt, że to całkiem blisko.
Serdeczne dzięki.
Będę miał to na uwadze.
Pozdrawiam