Litwa - zasoby

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
wirzinkiewiczhenryk

Litwa przedrozbiorowa

Post autor: wirzinkiewiczhenryk »

W swoich poszukiwaniach dotarłem do roku 1795 gdyż Państwowe Archiwum w Wilnie dysponuje metrykaliami właśnie do tego roku. Czy może ktoś podpowiedzieć jaka może być dalsza scieżka poszukiwań w czasy przedrozbiorowe?
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

W naszym depozytorium zasobów kresowych umieścilimy Rocznik Dziecezji Wileńskiej (rok 1938).
Link:
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws ... index.html
Przemek Kisielewski

Moderacja - aktualizacja "Biblioteka kresowa" http://kresy.genealodzy.pl/
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Henryk, jeszcze jedna strona, która może być przydatna w twoich poszkiwaniach. Odres otrzymałem dzięki uprzejmości Waldka Stankiewicza.
Jest to opis fondów Państwowego Archiwum Historycznego Litwy w Wilnie umieszczony na rosyjsko-języcznej stronie.
Warte odnotowania przez wszystkich zainteresowanych badaniami na Litwie i Białorusi.
Oto link: http://www.vilnius.skynet.lt/fondy.html
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
wirzinkiewiczhenryk

Post autor: wirzinkiewiczhenryk »

Dziękuję! A przy okazji; ktoś mi podpowie jak dostać sie i pracować na rosyjskim internecie?
Awatar użytkownika
rejlila

Sympatyk

Post autor: rejlila »

Przemku,jak juz pisalam,pomogliscie mi bardo duzo,dziekuje Wam za to pozdrawiam Wszystkich Lilianna
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Lilianno,
również nie jestem znawcą historii Wilna ani tym bardziej historii wojskowości (w tej dziedzinie śmiało mogę nazwać sie beztalenciem), lecz mając w pamięci skomplikowane losy twojej rodziny poznane z wcześniejszych postów postanowiłam poszperać w internecie w sprawie 5 Pułku Legionów.
Doszłam do wniosku, że być może opuszczasz jedno słowo w nazwie tego pułku i może chodzić o 5 Pułk Piechoty Legionów stacjonujący rzeczywiście w Wilnie. Pozycja książkowa o historii tego pułku znajduje się tu:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication&
W indeksie poległych i zmarłych z ran ma końcu tej książki wymieniony jest wśród szeregowych Anczuk Jan. Może to krewny twojego taty?
pozdrawiam serdecznie
GAFa
Awatar użytkownika
Wojczak_Zbigniew

Zapytanie

Post autor: Wojczak_Zbigniew »

Mam pytanie - czy ktokolwiek ma informacje na temat - gdzie w Polsce można znaleźć ocalałe archiwa kościołów z terenu Wileńszczyzny?
Awatar użytkownika
rejlila

Sympatyk

Aniu,nie opuszczam tego slowa,tak Jan Anczuk byl wujkiem mego taty,dzieki temu tata zostal przyjety tam w tak mlodym wieku.Ja teraz jestem w szpitalu[tydzien] mialam zawal,ale jest juz lepiej,pozdrawiam Lilianna
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Lilu,
z serca Ci życzę, byś nam zdrowiała, a jak już nabierzesz sił, wracaj tu do nas, czekamy i myślimy o tobie
Ania
Awatar użytkownika
rejlila

Sympatyk

Droga Aniu ,ja caly czas [jak tylko odlaczyli od aparatury] sledze nasze forum.Dziekuje Ci za zyczenia,jest duzo lepiej,jutro wracam do domu.Do szpitala wroce na dalsze leczenie dopiero w styczniu.Pozdrawiam Ciebie i wszystkich forumowiczow Lila
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Po przeczytaniu informacji umieszczonej na ePaweldas nasuneła mi się pewna idea http://www.epaveldas.lt/home
Litwiny zacząli robić to co w Polsce było juś robione od jakiegoś czasu przez polskie biblioteki cyfrowe. Różnica polega na tym, że ich pierwszy projekt obejmuje zasoby Biblioteki Narodowej Litwy jak i zasoby archiwów państwowych.
Kiedyś, na genealodzy.pl podsunąłem myśl aby porozumieć się z polskimi bibliotekami cyfrowymi i podpowiadać im pewne idee, pozycje, zasoby do opracowania.
Może by tak PolTG, Genpol i wszystkie Towarzystwa Regionalne rozpoczeły rozmowy z NDAP na ten temat? Oczywiście, że trzeba rozmawiać również i z samymi bibliotekami cyfrowymi.
Mogą Litwini, możemy i my. Podejrzewam, że pieniądze są z tego samego źródła (dotacje z UE)
Przemek
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Być może poprawi się atmosfera dla takich rozmów. Rezygnacja przez NDAP z komercyjnego wykorzystania swoich zasobów, o czym świadczyć może rezygnacja z pobierania wygórowanych opłat za kserokopie metryk dobrze wróży na przyszłość. Zainteresowanie metrykaliami jest duże i ciągle rośnie. Genealodzy stanowią większość korzystających w zasobów AP. Za ich udostępnianiem stoi ważny interes społeczny. Ochrona zasobów jest również ważna. Najwięcej zależy od dysponenta archiwaliów t.j od NDAP. Na taki cel można dostać granty z Unii. Napiszę pismo w tej sprawie do NDAP. Sądzę że inne TG również powinny to zrobić. Istnieje zapotrzebowanie społeczne ale należy go wyrażać. Takie pisma mogą mieć duże znaczenie w procesie podejmowania decyzji przez NDAP.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Jarku, takiej listy nazw miejscowości jeszcze nie ma.
W zasadzie to jest ona w trakcie opracowywania. Może bardziej dokładniej - planuje się to zrobić.
Na portalu Genealogii Kresowej, w spisie treści masz Miejscowości Kresowe
Tam właśnie dla każdej miejscowości z nazwą historyczną z dawnych lat dodana będzie nazwa obecna.
Kiedy i czy wogóle to się stanie zależy od tego czy Ewie Kamińskiej ktoś pomoże z tym szalenie ambitnym projektem.
Jak na razie chętnych do pomocy nie widać.
Ja trochę dłubie w miejscowościach litewskich ale jestem zajęty innymi projektami.
Jak masz ochotę pomóc to daj znać

Przemek
Awatar użytkownika
Kaminski_Adam

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Kaminski_Adam »

Młochowski_Jacek pisze:... Genealodzy stanowią większość korzystających w zasobów AP. Za ich udostępnianiem stoi ważny interes społeczny. Ochrona zasobów jest również ważna. Najwięcej zależy od dysponenta archiwaliów t.j od NDAP. Na taki cel można dostać granty z Unii. Napiszę pismo w tej sprawie do NDAP. Sądzę że inne TG również powinny to zrobić. Istnieje zapotrzebowanie społeczne ale należy go wyrażać. Takie pisma mogą mieć duże znaczenie w procesie podejmowania decyzji przez NDAP.
A może zamiast słać listy od każdego z towarzystw z osobna, trzeba stworzyć jeden wspólny front. Może właśnie Jacek jako prezes Polskiego Towarzystwa Genealogicznego powinien wysłać jeden list do NDAP w imieniu wszystkich towarzystw genealogicznych, nie zapominając o wielkiej rzeszy ciągle jeszcze nie zrzeszonych genealogów.

Po to przecież powoływaliśmy PolTG, żeby reprezentowało nas wszystkich przed władzami centralnymi.

Myślę, że całe PomTG ze swoimi 77-oma członkami podpisze się pod taką inicjatywą. Co na to inne towarzystwa? Jak zsumujemy nas wszystkich wyjdzie nas całkiem sporo....

Przecież tu nie chodzi o ilość listów, którymi zasypiemy NDAP, a o ilość osób, które stoi za takim listem.

Adam Kamiński
Awatar użytkownika
Nowik_Andrzej

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Nowik_Andrzej »

Powstaje Narodowe Archiwum Cyfrowe. Jeżeli w tym projekcie od samego początku nie będzie uwzględniony fakt, iż większość badań przeprowadzanych w polskich archiwach państwowych ma charakter genealogiczny, a głównym źródłem do nich są księgi metrykalne, jest podstawa do zakwestionowania kierunku rozwoju tego projektu.

Jeżeli do NDAP wystąpi PolTG jako reprezentant WSZYSTKICH towarzystw regionalnych, a zatem całego środowiska, jego głos musi zostać uwzględniony, inaczej naruszone by zostały ustawowe zadania NDAP.

W tego typu projektach istnieje zawsze niebezpieczeństwo, że za pieniądze podatników wyrośnie prywatny folwark.

Przypomina się historia Polskiej Biblioteki Internetowej, bardzo rozreklamowanego projektu rządowego, na który poszły duże pieniądze budżetowe, a który został zainaugurowany z mizernym efektem w atmosferze skandalu.

Serdecznie pozdrawiam

Andrzej Nowik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”