Witam,
mam ogromną prośbę o przetłumaczenie aktu zgonu mojego 4xpradziadka Franciszka Meltzera - zmarł on 22 marca 1823 roku Warszawie, był mężem Julianny, mieszkał wtedy na Szpitalnej 1353.
Udało mi się odczytać, że zmarł w szpitalu Dzieciątka Jezus.
Szczególnie chodzi mi o dwa ostatnie słowa "Comerterio Campytri.
Poza tym moje "tłumaczenie" pozostałej części to niestety bardziej domysły, bo nie znam łaciny.
Bardzo proszę o pomoc.
http://metryki.genealodzy.pl/ksiegi/59/9243/518/059.jpg
Joanna
prośba o tłumaczenie (łacina) Franciszek Meltzer zgon
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Joanna_Januszewska

Dom n° 1353 - ulica Szpitala
Dnia 22 marca 1823r.
Zmarl z goraczki, Franciszek Meltzer, lat 31, pozostawil zone Julianne i.... pewnie dzieci (nie moge rozszyfrowac jednego slowa).
Otrzymal ostatnie namaszczenia, pochowany na cmentarzu polnym (wiejskim ?).
Pozdrowienia
Bozenna
Dnia 22 marca 1823r.
Zmarl z goraczki, Franciszek Meltzer, lat 31, pozostawil zone Julianne i.... pewnie dzieci (nie moge rozszyfrowac jednego slowa).
Otrzymal ostatnie namaszczenia, pochowany na cmentarzu polnym (wiejskim ?).
Pozdrowienia
Bozenna
-
Joanna_Januszewska

Bardzo dziękuję za tłumaczenie.
Joanna
Joanna
witam; tekst w księdze jest jak następuje: Franciscus Meltzer relictae Juliannae maritus munitus Sacr(amentis) in Hospitale Infantis Jesu sepultus in Coemeterio Campestri. co się tłumaczy: Franciszek Meltzer, mąż pozostałej Julianny, umocniony Sakramentami, (umarł) w szpitalu Dzieciątka Jezus, pochowany na cmentarzu polowym. w rubryce obok wpisany po polsku powód zgonu - gorączka. Cmentarzem Polowym nazywano wówczas Cmentarz Świętokrzyski, dziś tylko pusty teren wokół kościoła św.Piotra i Pawła. Porównaj artykuł o cmentarzach warszawskich http://www.niedziela.pl/artykul_w_niedz ... 143&nr=109
pozdrawiam serdecznie
robert
pozdrawiam serdecznie
robert
-
Joanna_Januszewska

Robercie,
wielkie dzięki za tłumaczenie i artykuł o warszawskich cmentarzach. Teraz wiem znacznie więcej.
Joanna
wielkie dzięki za tłumaczenie i artykuł o warszawskich cmentarzach. Teraz wiem znacznie więcej.
Joanna