Dzień dobry.
Dziękuję z góry za tak liczny odzew.
puszek pisze:Wszystkie dzieci Łukasza Niedzieli i Rozalii Zając ur w Smolniku.
Stanisława nie znalazłam. Między ur Franciszki w 1849r. i Magdaleny w 1857r. jest 8 lat, tu pewnie też rodziły się dzieci (m. in Stanisław).
W 1852r. umiera córka Łukasza i Rozalii - Józefa 13 lat, ur ok 1839r., jej aktu ur brak. Chyba, że to umiera Józef ur 1837r.
No właśnie dziwna jest ta przerwa 8 lat. Podejrzewam, że józef i józefa to ta sama osoba
DankaW pisze:Skoro w okresie 1850 – 1856 w Wyszynie brak chrztów dzieci tej pary
to może trzeba szukać w pobliskich parafiach.
W Wyszynie było dwóch Łukaszów Niedziela.
Jeden z nich chrzci córkę Annę w par. Russocice w 1854r.
Skoro jeden Łukasz chrzcił w innej parafii to i może drugi też ?
Widzę, że dla pobliskiej par. Krzymów brak akt na szwa z lat 1853 i 1855
sprawdź czy AD Włocławek nie posiada oryginałów z tych lat.
Ten Łukasz co chrzci Annę w Russocicach to wujek tego Łukasza co powinien chrzcić Stanisława ok. 1855 r. Przeglądałem akta z Russocic i niestety nie znalazłem tego co mnie interesuje. Sprawdzałem na stronie internetowej AD Włocławek to niestety z parafii Krzymów ksiąg z tego okresu nie mają.
Arek_Bereza pisze:DankaW pisze:Skoro w okresie 1850 – 1856 w Wyszynie brak chrztów dzieci tej pary
to może trzeba szukać w pobliskich parafiach.
W Wyszynie było dwóch Łukaszów Niedziela.
Jeden z nich chrzci córkę Annę w par. Russocice w 1854r.
Skoro jeden Łukasz chrzcił w innej parafii to i może drugi też ?
Widzę, że dla pobliskiej par. Krzymów brak akt na szwa z lat 1853 i 1855
sprawdź czy AD Włocławek nie posiada oryginałów z tych lat.
Jednak nie do końca.
1. Jeden Łukasz jest z Wyszyny a drugi ze Smolnika
2. AZ 1852 Józef Niedziela s. Łukasza i Rozalii więc tam są jeszcze w 1852
3. Z racji pkt 1 mam powody przypuszczać, że to ten Łukasz był świadkiem w 1853,54 i 56 ze Smolnika, podczas chrztów w Wyszynie
4. Ten z parafii Rusocice, to właśnie ów drugi Łukasz, mąż Marianny Białaś (AM Rusocice 13/1833), wdowiec po Małgorzacie Przyborowskiej zmarłej w Wyszynie 1831
Antku,
Odnajdź ten akt via Projekt Poznań, w indeksie jakaś Mirella zostawiła swój adres mailowy. Może warto wejść w kontakt
nr 12 z 1837 to Józef choć tak nabazgrany, że gdyby nie to, że dziewczynkom pisali famella to bym się nie podjął odczytu
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=266117
Te akta gdzie Łukasz jest świadkiem napisane jest, że mieszkał w Smolniku czyli tam, gdzie (według aktu małżeństwa z 1877) urodzić się powinien Stanisław. Widziałem drzewo Pani Mirelly i ona również ma oznaczonego Stanisława jako urodzonego około 1855 roku (akty innych osób z drzewa posiadają konkretną datę i miejsce).
A co Państwo myślą na temat tego pomysłu, że poszukałbym aktu zgonu Stanisława. Przeglądając akta w AD w Włocławku (byłem dwa miesiące temu) wiem, że Stanisław w 1920 roku jeszcze żył. Z dalszych lat ani AP w Koninie, ani AD w Włocławku nie posiadają dalszych roczników ksiąg, więc zwróciłbym się do odpowiedniego w tym terenie USC (Smolnik podlega bodajże USC w Władysławowie) lub parafii w Wyszynie. Może w akcie/metryce zgonu byłaby dokładna data urodzenia?