Kroczyce Dupice obecne Piaseczno

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Róża_Natalia

Sympatyk

Post autor: Róża_Natalia »

Witam Serdecznie
Zgłaszam się do państwa z prośbą o pomoc i radę
Otóż Poszukuje Aktów Małżeństwa oraz Aktów Zgonu

Są lata Uwłaszczenia Chłopów czyli nadania na własność ziemi lub zakupu ziemi . W Księstwie Siewierskim swój majątek miał ród szlachecki czyli Zallasowscy herbu Półkozic . Swoją posiadłość mieli w wiosce Żelisławice ( znam wygląd dworku ) . Po upadku ostatniego z rodu majątek został wystawiony na sprzedaż . Między chętnych na zakup ziemi znalazł się mój przodek czyli Feliks i zakupił ziemię aby osiedlić tam swojego syna Mikołaja . W Żelisławicach znalazł się Mikołaj , Magdalena , Feliks oraz Julianna . Roku Pańskiego 1875 roku Mikołaj żeni się z Anielą z Machurów i mają 10 dzieci , po ślubie syna Mikołaja Feliks wyjeżdża chyba sam bo Julianna czyli córka umiera a Magdalena też umiera ale nie wiem kiedy . Kiedy Feliks przyjechał do Kroczyce Dupice obecne Piaseczno żeni się z nieznaną z imienia i nazwiska kobietą z którą ma 3 córki które zakładają własne rodziny . Feliks wraca do Żelisławic na chrzest wnuczki Karliny . Między 1930 a 1980 do Żelisławic czyli rodziny syna Mikołaja przyjeżdża córka lub wnuczka która chce nawiązać kontakt , miała później przyjechać ale ślad się urwał .

Szukam Aktu Małżeństwa Feliksa , Aktu Zgonu Feliksa , Aktu Zgonu Magdaleny , Aktu urodzin 3 córek Feliksa z 2 zony oraz aktu urodzin 2 zony Feliksa ,

Feliks Fiszer , Fisher , Fisier , Firek , Fisior , Fisiór , Fisiur , Rybak lub inna wersja nazwiska ur. ok 1825 rok w Sączów , 1 żona to Magdalena z Twardokęsów ur. w Sączów , 2 żona zamieszkałą w Kroczyce Dupice obecne Piaseczno , ślub z 2 żoną zawarł po 1875 roku .

Za każdą pomoc dziękuję
Pozdrawiam
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

teoretycznie Kroczyce ale śladu tam nie ma w rzk. chyba, że nie rzk ?
tuż obok, może nawet bliżej z Piaseczna do Kromołowa. Ale tu niestety akt online nie widzę. Może kontakt z AP Katowice ? https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=1
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Dupice to chyba parafia Skarżyce (Zawiercie)
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Może i masz rację Robercie ale w Skarżycach rzk 1875-1890 urodzenia i śluby brak Fiszerów (i podobnych) czy Rybaków.
Najlepsze jest sformułowanie Kroczyce-Dupice czyli Piaseczno
Na dodatek sądzę, że pierwszego ślubu chyba też nie odnaleziono.
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Re: Kroczyce Dupice obecne Piaseczno

Post autor: diabolito »

Róża_Natalia pisze: Kiedy Feliks przyjechał do Kroczyce Dupice obecne Piaseczno żeni się z nieznaną z imienia i nazwiska kobietą z którą ma 3 córki które zakładają własne rodziny.
Skąd te informacje? Są jakieś akty?
Arek_Bereza pisze: Najlepsze jest sformułowanie Kroczyce-Dupice czyli Piaseczno
Ja tam bym się trzymał nazwy, która funkcjonowała do 1929 :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Róża_Natalia

Sympatyk

Re: Kroczyce Dupice obecne Piaseczno

Post autor: Róża_Natalia »

Witam Serdecznie
Dane mam od wnuka Feliksa oraz jego dzieci
Kroczyce Dupice - tak w aktach pisze a obecnie mówi się na ta miejscowość Piaseczno , leży niedaleko Kroczyc
to jest diecezja Kielecka i tam są ponoć akta , proboszcz jest nowy i jak dzwoniłam to nie wiedział jakie ma akta u siebie a jakie zostały przekazane do archiwum
1 ślub jest w parafii Sączów ale ta parafia nie jest zindeksowana
Feliks ur ok 1825
nie wiem jaką wersję nazwiska podał , wpisałam wszystkie co znalazłam , oni musieli zmieniać nazwiska na polsko brzmiące
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”