Poszukuję (Giże)folw.Dopkiszki,pow.Kowno,dekanat Olwita ?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

Witam wakacyjnie ,
jako że złapałem kolejny trop , aktualnie poszukuję urodzeń z
folwarku Dopkiszki (Допкишки)lub pisane Dobkiszki (Добкишки),z okresu 1859-1862 i później.
Przeczytałem że folwark należał do parafii Giże w powiecie Kowno,dekanat Olwita (Orany).
Widzę że istnieje coś takiego jak "aktas Gižų RKB" ale z telefonu ciężko mi namierzyć te dokumenty.
Próbowałem trochę na familyseaerch ale na razie bezskutecznie.
Czy ktoś z was lepiej orientuje się w temacie?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.
pozdrawiam
poz_marecki
Ostatnio zmieniony pn 04 paź 2021, 13:01 przez poz_marecki, łącznie zmieniany 1 raz.
poz_marecki

Sympatyk

Znalazłem jeszcze że miejscowość nazywano :
DOBKISZKI - Dapkiškės albo Dapkiškiai, dawny folwark szlachecki w dzisiejszym okręgu olickim, koło Mirosławia.
pozdrawiam
poz_marecki
poz_marecki

Sympatyk

Witam , dzisiaj po konsultacji z litewskim genealogiem, dowiedziałem się że metryki z tego okresu raczej są w litewskich archiwach niedostępne i powiem
poszukać w polskich.Ma ktoś jakiś pomysł ? Suwałki ? Inne ?
pozdrawiam
poz_marecki
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

[...]
Ostatnio zmieniony pn 04 paź 2021, 22:38 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Litwos

Sympatyk

Re: Poszukuję (Giże)folw.Dopkiszki,pow.Kowno,dekanat Olwita

Post autor: Litwos »

poz_marecki pisze:Witam wakacyjnie ,
folwarku Dopkiszki (Допкишки)lub pisane Dobkiszki (Добкишки),z okresu 1859-1862 i później.
Przeczytałem że folwark należał do parafii Giże w powiecie Kowno,dekanat Olwita (Orany).
Widzę że istnieje coś takiego jak "aktas Gižų RKB" ale z telefonu ciężko mi namierzyć te dokumenty.
pozdrawiam
poz_marecki
Marecki,

Dobkiszki z par. Gize byly w powiacie wolkowyskim (Wolkowysk) - a jezeli ma to byc na Kowianszczyznie, to raczej w powiacie rossienskim w par. Taurogi lub par. Girtakol.

Zobacz tu: http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_II/62

A jezeli musi byc koniecznie folwark, to par Miroslaw, tutaj: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Pozdrawiam
Robert
poz_marecki

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź.
Raczej Dobkiszki parafia Giże i tamtejszy folwark.
No ale wszystko jest możliwe i w akcie też mogli źle wpisać
Familyseaerch par . Mirosław już sprawdzałem.
pozdrawiam
poz_marecki

Litwos pisze:
poz_marecki pisze:Witam wakacyjnie ,
pozdrawiam
poz_marecki
Marecki,

Dobkiszki z par. Gize byly w powiacie wolkowyskim (Wolkowysk) - a jezeli ma to byc na Kowianszczyznie, to raczej w powiacie rossienskim w par. Taurogi lub par. Girtakol.

Zobacz tu: http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_II/62

A jezeli musi byc koniecznie folwark, to par Miroslaw, tutaj: https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
cojunka

Sympatyk

Post autor: cojunka »

Czy sprawdzał Pan pracę Tomasza Naruszewicza "Opisy parafii dekanatu Olwita z 1784 roku"? Na s. 10 wymienia on następujące miejsca przechowywania metryk z dekanatu (co prawda bez podania konkretnych lat):
1) Różne materiały, w tym księgi metrykalne są w Archiwum Diecezjalnym w Łomży, zesp. I, sygn. 9, 10, 11, 13, 583; zesp. IV, sygn. 1103, 1104.
2) Kopie metryk i inne dokumenty są w Archiwum Państwowym w Suwałkach, zesp. 271, sygn. 17, 19, 20, 33; zesp. 680, sygn. 4/868, 4/1103, 4/1104.
W razie wątpliwości można chyba też skontaktować się z autorem opracowania http://www.bakalarzewo.pl/asp/pl_start. ... 7&strona=1
Andrzej
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Dobkiszki, w parafii Giże były w powiecie wyłkowyskim (Wyłkowyszki), a nie wołkowyskim (Wołkowysk).

Z Wyłkowyszek do Mariampola jest ok. 25 km, a Giże są prawie prawie pośrodku. Mirosław jakies 20 km dalej za Mariampolem. Czyli wszystko blisko.

Metryk z Giż niegdzie nie znalazłam. Trzeba czekać, bo może na nowym ePaveldas sie pokażą!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
cojunka

Sympatyk

Małgorzata_Kulwieć pisze:Trzeba czekać, bo może na nowym ePaveldas sie pokażą!
Na epaveldas się nie pokażą, bo w Litewskim archiwum są jedynie metryki z okresu międzywojennego dla tej parafii. Dla lat wcześniejszych prawdopodobne miejsce przechowywania jak podałem - AD w Łomży i AP w Suwałkach.
Andrzej
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale część przytoczonych z AP to nie są księgi, a mikrofilmy (ksiąg nieprzechowywanych w AP w Suwałkach)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
cojunka

Sympatyk

Chyba dlatego autor zacytowanej przeze mnie pracy podkreślił, że metryki są w Łomży, a kopie metryk w Suwałkach.
cojunka pisze:2) Kopie metryk i inne dokumenty są w Archiwum Państwowym w Suwałkach
Andrzej
poz_marecki

Sympatyk

Małgorzata_Kulwieć pisze:Dobkiszki, w parafii Giże były w powiecie wyłkowyskim (Wyłkowyszki), a nie wołkowyskim (Wołkowysk).

Z Wyłkowyszek do Mariampola jest ok. 25 km, a Giże są prawie prawie pośrodku. Mirosław jakies 20 km dalej za Mariampolem. Czyli wszystko blisko.

Metryk z Giż niegdzie nie znalazłam. Trzeba czekać, bo może na nowym ePaveldas sie pokażą!
Czyżby Kulwieciów też tam zawiało ? Tych z Wędziagoły może :)
pozdrawiam
poz_marecki
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Nie wiem, czy tam moich zawiało. Szukam troche po omacku, bo w bliższych i dalszych okolicach bywali.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
poz_marecki

Sympatyk

Dzień dobry , witam wszystkich świątecznie !
Co prawda nie udało się do tej pory znaleźć aktów z Giże ale problem został częściowo rozwiązany.Wczorajszej, świątecznej nocy dostałem olśnienia.
Jak że przodek był 3 razy żonaty , zacząłem szukać aktu małżeństwa nr1 i w AP Suwałki znalazłem.Oczywiscie nic nowego tam nie było ,ale jakimś przypadkiem trafiłem na allegata do ślubów a tam odpis aktu urodzenia i to po polsku !!
Pozdrawiam
poz_marecki
poz_marecki

Sympatyk

Dodam tylko że poszukiwany akt pochodzi z parafii w Miroslawiu położonej 8 km od Dopkiszek.Byc może to już nawet nie wchodzi w skład parafii Giże ale widocznie mieli bliżej i tyle.Niepotrzebnie się zasugerowałem wiedzą encyklopedyczną.W internecie na razie znalazłem 3 księgi.
Słowo klucz : Miroslavo RKB
Indeksy są wewnątrz ksiąg co ileś stron. Widać raczej przy przewijaniu,przed powiększeniem.
Pozdrawiam
poz_marecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”