Poszukuję brakujących akt urodzeń z lat 1751-1767 oraz małżeństw z lat 1750-1751 dla parafii Radom.
Na FamilySearch, według tego co do tej pory rozeznałam, akta z okolic Radomia są spisane zasadniczo w dwóch grupach obejmujących miejscowości (część z nich to dziś dzielnice Radomia):
A - I grupa: Długojów, Janiszów, Kaptur, Klwatki, Malczów, Małęczyn, Myśliszewice, Mazowszany, Prędocinek, Piotrowice, Sadków, Stary Radom, Treblice, Wacyn, Zamłynie, Żakowice
B - II grupa Radom, Dzierzków, Gołebiów, Wola Gołębiewska
Są to wszystko miejscowości wokół Radomia, ten podział nie wydaje mi się szczególnie logiczny geograficznie, no ale taki był pewnie wówczas podział na parafie.
Mnie interesuje Prędocinek, a więc akta z grupy, którą nazwałam A.
Na FamilySearch w katalogu Radom dla grupy A są razem akta urodzeń i małżeństw z lat 1720 do 1750. Potem są dopiero akta urodzeń z lat 1767-1783 i 1784-1797. I dalej, w odrębnych katalogach dla poszczególnych miejscowości, w tym mojego Prędocinka, są akta od 1797-1810. Brakuje mi akt urodzeń z lat 1751-1767. Pozostałe linki, które umiem odnaleźć prowadzą do akt dla miejscowości z grupy B lub do błędnie umieszczonych w katalogu Radom danych parafii Odechów.
Podobnie ze ślubami. Też mam okres 1720-1750 a potem dopiero od roku 1771-1797 i dalej kolejne lata w osobnych katalogach dla Prędocinka i innych miejscowości. Brakuje mi danych z okresu 1751-1771.
Czy ktoś potrafiłby mi pomóc? Jak i gdzie szukać? Na stronach "szukaj w archiwach" w ogóle nie ma danych z okresu przed 1810 rokiem dla Radomia. Na Family Search dane są tak jak napisałam wyżej, tylko dziwi mnie ta dziura w czasie... Mam przeczucie że to jeszcze nie czas, żeby się poddać, że to jakiś błąd, a nie faktyczny brak danych. Zwłaszcza że w katalogu Radom można znaleźć dane z tego okresu dla Odechowa, ewidentnie inna parafia. A więc może skoro te są tu, to te moje brakujące są gdzie indziej? No właśnie, tylko gdzie?
Jeżeli temat był poruszany to poproszę o wskazanie linku do wątku. Wszelkie inne wskazówki będą dla mnie bardzo cenne. Łącznie z tymi, że gdzieś powinnam napisać, zadzwonić, pojechać jeśli w internecie nie ma możliwości odnalezienia... tylko właśnie gdzie uderzać?
Ogromnie będę wdzięczna za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Ola Wilkoszewska
brakujące akta metrykalne parafii Radom przed 1800
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Serotoninka

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
Serotoninka

- mrozowski_robert

Proponuję skorzystać z wydawnictw RTN - podaję link http://rtn.radom.pl/publikacje/ksiegi-m ... adomskich/
Pozdrawiam, Robert