Łazy koło Jarosławia i Laszki koło Jarosławia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Yasminna

Post autor: Yasminna »

Czy ktoś z Państwa się orientuje, gdzie znajdę akta metrykalne z miejscowości Laszki koło Jarosławia oraz Łazy, obecnie gmina Radymno, obok Jarosławia?
Yasminna

Widzę, że niektóre roczniki są tu w Poczekalni, czy dobrze rozumiem, ze skoro sa w poczekalni to sa
gdzieś dostępne online? Czy mogliby mnie Państwo pokierować gdzie szukać?
jereker

Post autor: jereker »

http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... er=0&syg=1
tutaj na stronie AP w Przemyślu znajdziesz to czego szukasz
Yasminna

Dziękuję. Laszki Długie to jednak jak widzę greckokatolickie akta, ja szukam rzymskokatolickich.
jereker

Post autor: jereker »

http://www.skany.przemysl.ap.gov.pl/sho ... er=0&syg=1
tutaj ma pani odpis usc z parafii rzymskokatolickiej w Laszkach lecz niestety tylko dla Miękisza Starego. Z tego co mi wiadomo tamte okolice niegdyś były w większości grekokatolickie. Z biegiem lat chyba za sprawą zaborcy odchodzono od grekokatolicyzmu na korzyść kościoła rzymskokatolickiego. Kiedyś coś tam w tych okolicach przeglądałem i indeksowałem i wyglądało to tak że do pewnego czasu( bardziej odległe daty) mieszkańcy należeli go grekokatolików a póżniej te same nazwiska i rodziny podlegały już po rzymskokatolicki kosciół. Wiem że część rodzin z tamtych stron która wyjechała do Kanady pozostała tam przy kosciele grekokatolickim, te same rodziny i nazwiska pozostałe w Polsce zmieniły kosciół na rzymski. Może warto mimo wszystko "poszperać" w grekokatolickich Łazach. Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”