Nazwisko: Wikieł

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4160&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Gość

Post autor: Gość »

WIKIEŁ GENOWEFA (ur. 1901) zamieszkała we wsi JRTYPORY wyszła za mąż 31.01.1927 r. za LUCJANA ZYGMONT (ur.14.01.1903r.- syna KATARZYNY z d. POSTEK i JANA ZYGMONT.) w Kościele Parafialnym w Węgrowie gdzie ślubu udzielił Ks. Teofil Rybka. Genowefa i Lucjan mieszkali we Wrotnowie. Mieli 3-ech synów: Alfreda, Zdzisława i Jerzego. Genowefa miała siostrę SABINĘ, która po mężu nazywała się KSIĘŻOPOLSKA. Alfred i Jerzy mieszkali w Pruszkowie k/Warszawy a Zdzisław we wsi Żabiny k/Działdowa.
akiraq

Sympatyk

Post autor: akiraq »

matka moja, Wikieł Czesława Agnieszka, córka Konstantego i Wiktorii Ireny; rodzina z parafii Stara Wieś (Węgrów) - w księgach parafialnych udało mi się dociągnąć tę linię do schyłku XVIII w., zaś spisy mieszkańców dóbr radziwiłłowskich wymieniają to nazwisko w Tończy i Starej Wsi już w wieku XVII; wydaje się, że to kolebka rodziny - może też ściągniętej przez Radziwiłłów z Litwy, bo zdarzają się w metrykach zapisy przez dwa "ł" na końcu; Robert
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

sygnatura: 62/1716/0/88
tytuł i daty: Graždanskoe dělo po isku obsestva měsan˝ rol'nikov g.Vengrova s˝ Pavla Vikela o vozstanovlenii naru. vladěniâ [Sprawa cywilna z powództwa ogółu mieszczan rolników miasta Węgrowa przeciwko Pawłowi Wikiełowi o przywrócenie zakłóconego posiadania]; 1911
hasła indeksu: przywrócenie zakłóconego posiadania; Węgrów; Wikieł Paweł
opis: dokumentacja aktowa; ; ; poszyt; stan dobry; mieszana; ; ; pol.; k.7; 23cmx25cm; ; nr 461/1911; ; ; ; -; -;
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Re: Nazwisko: Wikieł

Post autor: pawko223 »

pawko223 pisze:sygnatura: 62/1716/0/88
tytuł i daty: Graždanskoe dělo po isku obsestva měsan˝ rol'nikov g.Vengrova s˝ Pavla Vikela o vozstanovlenii naru. vladěniâ [Sprawa cywilna z powództwa ogółu mieszczan rolników miasta Węgrowa przeciwko Pawłowi Wikiełowi o przywrócenie zakłóconego posiadania]; 1911
hasła indeksu: przywrócenie zakłóconego posiadania; Węgrów; Wikieł Paweł
opis: dokumentacja aktowa; ; ; poszyt; stan dobry; mieszana; ; ; pol.; k.7; 23cmx25cm; ; nr 461/1911; ; ; ; -; -;
gnatura: 62/498/0/5002
tytuł i daty: Projekt budynku gospodarczego w Mińsku Mazowieckim ul. Armii Ludowej wł. Wikieł Ryszard; 1964-1964
hasła indeksu: budynek gospodarczy; Hryniewicki Jakub; Mińsk Mazowiecki; ul. Armii Ludowej; Wikieł Ryszard
opis: dokumentacja techniczna; ; ; poszyt; stan dobry; światłokopia; ; ; ; ; ; ; ABA 8m/115/64, 9/5430; pozwolenie, projekt; ; ; -; -;
seria: -
sygnatura: 62/758/0/1304
tytuł i daty: [K.H. Nr.138 nieruchomości w Łukowie ozn.Nr.pol. 374 przy ul.Okrzei 12 składające się z zabudowań i placu Posiada: Szymański Henryk, Napomon Puacz (?) , Antoni Wikieł, Czesław Wikieł;; 1884-1937
hasła indeksu: Łuków; Puacz Napomon; Szymański Henryk; Wikieł Antoni; Wikieł Czesław
opis: dokumentacja aktowa; ; ; księga; ; ; ; ; ; ; [hip.138]; ; HmŁ 166; ; ; ; -; -;
seria: Akta spraw cywilnych
sygnatura: 62/1301/0/127
tytuł i daty: Akta w sprawie wytoczonej przez Anielę Wikieł [zam.Paplin, gm.Starawieś] przeciwko Janowi i Feliksie małż. Guzek o 20 rub.; 1916-1916
hasła indeksu: Guzek Feliks; Guzek Jan; Paplin, gm.Starawieś; Wikieł Aniela; zwrot należności
opis: dokumentacja aktowa; ; ; poszyt; stan dobry; ; ; formularz, rękopis; pol.; k.9; 23cmx36cm; ; nr 544/1916; ; ; ; -; -;
WIKIEL-TADEUSZ

Post autor: WIKIEL-TADEUSZ »

Witam
Ma Pan akta sprawy ANIELI WIKIEŁ siostry mojego ojca WŁADYSŁAWA WIKIEŁ.Czy Pan jest spokrewniony z rodziną WIKIEŁ?Ja mieszkam w Warszawie ale urodziłem się w Paplinie i ostatnio 24lipca mieliśmy spotkanie tej rodziny w Paplinie.Znałem rodzinę GUZEK.Czekam na informację i pozdrawiam TADEUSZ WIKIEŁ.
WIKIEL-TADEUSZ

Post autor: WIKIEL-TADEUSZ »

akiraq pisze:matka moja, Wikieł Czesława Agnieszka, córka Konstantego i Wiktorii Ireny; rodzina z parafii Stara Wieś (Węgrów) - w księgach parafialnych udało mi się dociągnąć tę linię do schyłku XVIII w., zaś spisy mieszkańców dóbr radziwiłłowskich wymieniają to nazwisko w Tończy i Starej Wsi już w wieku XVII; wydaje się, że to kolebka rodziny - może też ściągniętej przez Radziwiłłów z Litwy, bo zdarzają się w metrykach zapisy przez dwa "ł" na końcu; Robert

Witam

Nazywam się WIKIEŁ TADEUSZ urodziłem się w miejscowości PAPLIN dziadkowie WALENTY i JADWIGA WIKIEŁ rodzice WŁADYSŁAW i ANNA zamieszkali w PAPLINIE tworzę drzewo genealogiczne rodu WIKIEŁ i dlatego szukam wszelkich informacji dotyczących tego nazwiska może jesteśmy spokrewnieni.Czekam na wszelkie informacje i pozdrawiam.
Dumania

Post autor: Dumania »

Moja śp. mama Ludwika z d. Wikieł urodziła się w Grygrowie w 1927 roku. Jej ojciec Marian Wikieł /1882 -1974/ był synem Adama a wnukiem wspominanego wyżej wujta Pawła. Gniazdo tej gałęzi rodu Wikieł to własnie Grygrów i okolice. Mój dziadek Marian miał ok 20-ścioro rodzeństwa / dwie matki/ kilkoro z nich zmarło w wieku niemowlęcym lub młodzieńczym. Pamiętam imiona niektórych: Jan, Józef, Henryk, Konrad, Helena, Franciszek, Karolina, Gertruda, Jadwiga. Przed kilkoma laty robiłam genogram i w nim zawarłam wszystkich ale chyba już go nie mam . Mój krewny syn Konrada Wikła ks. kanonik /Jerzy proboszcz parafii Buraków - Łomianki/ miał wgląd w księgi parafialne w Starej Wsi i w Drohiczynie wynikało z nich, że nazwisko to pojawiało sie już w XVI wieku. Podejrzewamy, że jest to ród z Prus wschodnich a protoplaści byli Prusakami. Jest też wersja, że przywędrowali oni z Alzacji i spolszczono dawne nazwisko Vekel. Ponoć był to ród znamienity z tytułem baronowskim. Lecz to są opowieści rodzinne. Proponuje kontakt z ks. Jurkiem lub wycieczkę do Grygrowa pod nr 25 i 27 / Styś i Socha/. Powodzenia. Ela Dumania
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
moja babcia Wanda Feliksa Nowicka zd. Wikieł ur. 1919 córka Franciszka Wikieł ur. 1892 w parafii Starawieś , warszawskiego policjanta zamordowanego w 1940 i pochowanego w Miednoje. Franciszek był synem Wawrzyńca ur.1862 i Petroneli Skórki ; wnukiem Wojciecha Grzegorza ur. 1839 i Józefy Kuryłek; prawnukiem Kacpra ur. ok. 1814 i Elżbiety Gołębiowskiej vel. Matusielińskiej ; praprawnukiem Franciszka ur. ok. 1785 i Małgorzaty Wojtyry.
pozdrawiam monika
Ostatnio zmieniony ndz 04 sty 2015, 14:14 przez MonikaNJ, łącznie zmieniany 1 raz.
paulaner

Sympatyk

Post autor: paulaner »

Witam,
Moja praprababka Paulina Kowalska zd. Wikieł ur. ok. 1873 we wsi Syberia w parafii Starawieś, jej rodzice to Wojciech Wikieł i Józefa zd. Kuryłka.

pozdrawiam
Paweł
DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Post autor: DorotaK »

W swoim drzewie mam 3 panów Wikieł, Aleksander i Kazimierz bracia z Warszawy ich rodzice: Ignacy i Marianna Rybiewska.
I szczerze mówiąc nic więcej niż to co napisano na stronach w Muzeum Powstania Warszawskiego.

Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
ponieważ w szwa ukazały się księgi Starejwsi uzupełniłam wcześniejszy post. Paweł wychodzi na to ,że mamy wspólnych przodków. :D
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
paulaner

Sympatyk

Post autor: paulaner »

Witam,
No to owocnie nam się zaczął 2015 rok :) Dziękuję Monika za informacje, nie miałem świadomości, że już są księgi Starejwsi, biorę się zatem dzisiaj za poszukiwania :)
Odezwę się na priv.

Pozdrawiam
Paweł
Mbergmann

Post autor: Mbergmann »

WIKIEL-TADEUSZ pisze:
akiraq pisze:matka moja, Wikieł Czesława Agnieszka, córka Konstantego i Wiktorii Ireny; rodzina z parafii Stara Wieś (Węgrów) - w księgach parafialnych udało mi się dociągnąć tę linię do schyłku XVIII w., zaś spisy mieszkańców dóbr radziwiłłowskich wymieniają to nazwisko w Tończy i Starej Wsi już w wieku XVII; wydaje się, że to kolebka rodziny - może też ściągniętej przez Radziwiłłów z Litwy, bo zdarzają się w metrykach zapisy przez dwa "ł" na końcu; Robert

Witam

Nazywam się WIKIEŁ TADEUSZ urodziłem się w miejscowości PAPLIN dziadkowie WALENTY i JADWIGA WIKIEŁ rodzice WŁADYSŁAW i ANNA zamieszkali w PAPLINIE tworzę drzewo genealogiczne rodu WIKIEŁ i dlatego szukam wszelkich informacji dotyczących tego nazwiska może jesteśmy spokrewnieni.Czekam na wszelkie informacje i pozdrawiam.
..

Witam
Moja Sw pamieci mama Antonina,Apolonia Kncebowska z domu WIKIEŁ ur dnia 8 Kwietnia 1923 w miejscowosci Blotki kolo warszawy zmarla 8 marca 1969 r w warszawie. Rodzice mojej mamy to Bronislawa i Antoni WIKIEŁ..
Ostatnio zmieniony pt 06 mar 2015, 17:40 przez Mbergmann, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
wieś Błotki nie znajduje się koło Warszawy ale w powiecie węgrowskim ,parafia Starawieś.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”