Jak zdobyć dane żołnierzy I Wojny Światowej?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jakub_Szymański

Sympatyk

Post autor: Jakub_Szymański »

Dziękuję Pani Elżbieto za podpowiedź, ale do wskazanych przez Panią informacji już dotarłem.

Zależy mi na ustaleniu udziału przedstawicieli tych rodzin w I WŚ, co w świetny sposób umożliwia strona, którą wskazała Pani Grażyna. Szkoda tylko, że nie ma dokładnych dat urodzin i wyszczególnionych stopni wojskowych, chyba, że czegoś jeszcze nie odkryłem.

Pozdrawiam.
Jakub Szymański
AndrzejGx

Post autor: AndrzejGx »

Dzień Dobry,
Proszę o pomoc w znalezieniu informacji o moim dziadku, który walczył w I wojnie swiatowej
Gołębiowski Feliks
Urodzony 01-10-1899
Brzeźnica Bychawska
Imię ojca: Michał

Mam również zdjęcie w mundurze. Czy ktoś może mi pomóc namierzyc informacje o jednostce ?
<a href=https://zapodaj.net/9fcf11258048f.jpg.h ... ek.jpeg</a>
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Post autor: Cesarz_Wilhelm »

Cesarz_Wilhelm pisze:Dzień dobry chciałbym poprosić państwa o pomoc w poszukiwaniach kilku moich przodków w armii austro-węgierskiej. Wszyscy pochodzili z okolic Rzeszowa.

Ludwik Nowak ur 1883
Jan Jajo ur 1871
Jan Rączy ur 1864

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc
Ponawiam prośbę
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Cesarz_Wilhelm pisze:
Cesarz_Wilhelm pisze:Dzień dobry chciałbym poprosić państwa o pomoc w poszukiwaniach kilku moich przodków w armii austro-węgierskiej. Wszyscy pochodzili z okolic Rzeszowa.

Ludwik Nowak ur 1883
Jan Jajo ur 1871
Jan Rączy ur 1864

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc
Ponawiam prośbę
Cesarzu,
Nazwiska sa ale nie Twoi.
http://des.genealogy.net/search/index?o ... &order=asc
Jest Jajo, Ranczy, Nowak tez, ale nie Twoi moze kuzyni.
Mozna szukac po miejscowosci ale tych nie podales.
Wpisac w wyszukiwarke okolica nie idzie.

Pozdrawiam
Grazyna
Anduina

Post autor: Anduina »

Dzień dobry,
Szukam wiadomości o pradziadku, który według rodzinnej legendy poszedł na wojnę w okolicach 1914. Wiktor Parafiańczuk. Chłop ur. 27. marca 1864. Najprawdopodobniej w Łysowie. Mieszkał w miejscowości Czuchów-Pieńki. Rodzinna historia mówi, że dostał dwa konie od pana z Ruskowa z zapowiedzią, że jak wróci z wojny, to konie będą jego.
Słuch po nim zaginął.
Próbowałam trochę szukać w listach strat, ale nie do końca wiem, jak one były pisane i zorganizowane, chyba że jest jakaś wyszukiwarka imienna? Nie do końca wiem jaka to gubernia, bo tam jakieś zmiany były po 1912 chyba i mogła to być gubernia lubelska albo chełmska. I tak w ogóle zastanawiam się do jakiej jednostki on mógł w ogóle trafić z tego miejsca z tymi końmi? Będę wdzięczna za każdą pomoc i pokierowanie w odpowiednim kierunku :)
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Dzień dobry
Moja ciocia mieszkała we wsi Czuchów -Pieńki. Nazywała się Genowefa Parafiańczuk z domu Szeweluk, jej mąż to Stefan Parafiańczuk. Urodzeni w latach 1928 - 1936. Niestety nie znam dokładnych dat . Oboje już nie żyją. Możliwe że Wiktor to był Stefana dziadek bo raczej nie ojciec .
Jeślii urodzony w 1864 roku to miał w momencie I wojny 50 lat. Ale mogli go wziąć jako rezerwę
Małgorzata Sot

Wiktor Parafiańczuk urodził sie w Niemojkach. Jest scan aktu urodzenia
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

Małgorzata
Anduina

Post autor: Anduina »

malgorzata601 pisze:Dzień dobry
Moja ciocia mieszkała we wsi Czuchów -Pieńki. Nazywała się Genowefa Parafiańczuk z domu Szeweluk, jej mąż to Stefan Parafiańczuk. Urodzeni w latach 1928 - 1936. Niestety nie znam dokładnych dat . Oboje już nie żyją. Możliwe że Wiktor to był Stefana dziadek bo raczej nie ojciec .
Jeślii urodzony w 1864 roku to miał w momencie I wojny 50 lat. Ale mogli go wziąć jako rezerwę
Małgorzata Sot

Też mi się wydaje, że starawy trochę, ale na razie nie mam jak ani potwierdzić ani zaprzeczyć. A Stefan Parafiańczuk był synem Stanisława - syna Wiktora i brata mojego dziadka Jana.
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Ja w tej chwili przeszukuję Monitory Polskie z lat 1921 - 1930 , w których znajdują się edykty o poszukiwaniu zaginionych w czasie I wojny i wojny polsko-bolszewickiej żołnierzy.
Jak natrafię na to nazwisko to dam znać.
W tych które już przejrzałam na pewno nie było bo bym znajome nazwisko odnotowała.
Pozdrawiam
Małgorzata
kościelny

Sympatyk

Post autor: kościelny »

Witam serdecznie. Pradziadek uczestnik 1 w światowej zaginął Kubiak Michał ur.1872r. Suchorzewko syn Filipa Kubiaka żonaty z Rozalią zd,Olejniczak. Pozdrawiam Wiesław p
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

malgorzata601 pisze:Ja w tej chwili przeszukuję Monitory Polskie z lat 1921 - 1930 , w których znajdują się edykty o poszukiwaniu zaginionych w czasie I wojny i wojny polsko-bolszewickiej żołnierzy.
Jak natrafię na to nazwisko to dam znać.
W tych które już przejrzałam na pewno nie było bo bym znajome nazwisko odnotowała.
Pozdrawiam
Małgorzata
Dobry wieczór ,mam tylko pytanie praktyczne i może czegoś się nauczę.
Na portalu "polona.pl" po wpisaniu Monitor Polski otrzymałem ponad 10 tys.
wyników.Przeglądajac "polone" pełnotekstowo teoretycznie bez problemu znajdziesz poszukiwane nazwisko.Piszę "bez problemu" ponieważ nie do końca opanowałem techniki wyszukiwania,co biblioteka to inna metoda.
Chyba nie przeszukujesz "ręcznie" ?Czy masz jakieś inne źródła poza Polona?
pozdrawiam
poz_marecki
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

kościelny pisze:Witam serdecznie. Pradziadek uczestnik 1 w światowej zaginął Kubiak Michał ur.1872r. Suchorzewko syn Filipa Kubiaka żonaty z Rozalią zd,Olejniczak. Pozdrawiam Wiesław p
Z list strat.
Jedyny Michal ktory zmarl od ran w lazarecie w Rawiczu ale
pochodzacy z miejscowosci Hilarow kolo Jarocina.
http://des.genealogy.net/search/show/3624399

Pozdrawiam
Grazyna
kościelny

Sympatyk

Serdecznie dziękuje za szybką odpowiedz. Tylko nie wiem czy Kubiak Michał był w wojsku pruskim czy był w austriackim. jak był w mundurze to babcia mówiła że na hełmie był czubek w górę. Serdecznie pozdrawiam Wiesław.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Suchorzewko znalazlam tylko w Wielkopolsce, nie podales inych namiarow a wiec wojsko
pruskie.
Chyba mowa o takim czubku:
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 6-240-5751

Grazyna
kościelny

Sympatyk

Suchorzewko pow. .Jarocin Wielkopolska byliśmy pod zaborem pruskim ,taki był hełm. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam Wiesław.
alicjapietrek

Post autor: alicjapietrek »

Dzień dobry
Proszę o pomoc w poszukiwaniach.
Szukam wojskowej historii o Pawła Dorosz ur 1888 we wsi Pnikut (na obecnej Ukrainie w rejonie mościskim obwodu lwowskiego) Był synem Jana i Agaty Mazur. W latach 30tych mieszkał juz w Rzeszowie i służył w Policji Państwowej

poszukuje tez informacji o innych Doroszach ze wsi Pnikut
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”