Malinowscy i 60 letnia matka - zagadka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Malinowscy i 60 letnia matka - zagadka

Post autor: hagi26 »

Dzień dobry,

przeglądając dzisiaj moje metryki po jednej z genealogicznych rozmów doznałam olśnienia. Mianowicie, wydawało mi się, że znalazłam moich praprapradziadków, a wychodzi na to, że nie do końca.

Wincenty Malinowski i Marianna Król są rodzicami mojego pradziadka Kazimierza, który urodził się w 1914 r. - to jest pewne.
Udało mi się również znaleźć akt urodzenia Wincentego, a potem akt małżeństwa jego - jak przypuszczałam - rodziców - Józefa Malinowskiego i Katarzyny Paluch. Poniżej oba akty:

Akt urodzenia Wincentego 1879 r. Markowice
https://drive.google.com/file/d/0ByPv0F ... p1_yVJVFSA

Akt ślubu Józefa i Katarzyny Paluch, 1834 r., Wójcin:
https://drive.google.com/file/d/1FnKjqt ... sp=sharing

Nie uderzyło mnie to na początku, bo w niemieckich aktach nie jest wpisany wiek rodziców, ale wczoraj zdałam sobie sprawę, że przecież rodząc Wincentego Katarzyna miałaby 67 lat, a Józef 75! I tak jak oczywiście Józef mógłby być ojcem nieślubnego dziecka i przyjąć je pod swój dach - to i tak w tak podeszłym wieku ciężko mi uwierzyć, że tak by się dobrze bawił - tym bardziej, że to nie jedyne dzieci, które im się rodzą na starość. Są jeszcze w tej samej parafii ( Ludzisko, Markowice ):

Franciszek (1874)
Jan (1876)
Wojciech (1888)
Dziecko urodzone martwe - (1886r.)

Syn Franciszka i kuzyn mojego pradziadka, Czesław Malinowski, o którym więcej możecie poczytać tutaj:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_Malinowski

zgodnie z przekazami mojego wujka jak i dopisku na stronie Wikipedii używał czasem nazwiska Pobóg-Malinowski - do którego oczywiście nie miał prawa, zgodnie z moją wiedzą. Ale teraz kiedy patrzę na te akty zastanawiam się, czy on nie wziął sobie tego z jakieś historii, że oni może pochodzą od dziedziców - jemu mogło się wydawać, że to Malinowscy byli dziedzicami, a może prawda była taka, że Józef i Katarzyna mieli jakąś córkę, która miała nieślubne dzieci z kimś, kto dawał mi profity w zamian za to, że zapewnią mu nazwisko i jakąś pozycję w społeczeństwie.

Niestety, szukałam w Wójcinie i na genetece i nie widzę żadnych dzieci urodzonych przed 1874 (co jest oczywiście bardzo dziwne, no bo pierwsze dziecko po 40 latach małżeństwa? ). Faktem jest, że nie mogę znaleźć aktu urodzenia Józefa (jego rodzicami byli Benedykt Malinoski i Ludwika Cieślińska - Benedykt żył w Wójcinie i Wilczynie, ożenił się potem ponownie w 1832 z Karoliną Woźniak) - nie wiem, czy miał on rodzeństwo i czy oni może nie mieli córki. Szukałam też na stronie BASI, ale samego Józefa nie udało mi się znaleźć.

W każdym razie zawsze mogę liczyć na wasze chłodne spojrzenie i przenikliwość, czy niesamowite znaleziska, więc może uda Wam się mi pomóc złożyć tą układankę w całość. Bo coś jest nie tak na pewno :)
Pozdrawiam, Kamila
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Wincenty Malinowski i Marianna Król są rodzicami mojego pradziadka Kazimierza, który urodził się w 1914 r. - to jest pewne.
Udało mi się również znaleźć akt urodzenia Wincentego, a potem akt małżeństwa jego - jak przypuszczałam - rodziców - Józefa Malinowskiego i Katarzyny Paluch. Poniżej oba akt

Kamilo, a gdzie akt małżeństwa Wincentego Malinowskiego i Marianny Król ?

To podstawa do poszukiwań rodziców Wincentego (bez snucia przypuszczeń ).

Ala
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Nie mam aktu ślubu Wincentego, ale mam akt ślubu jego brata, Franciszka z 1900 roku i tam są wpisani dokładnie tacy sami rodzice.

https://drive.google.com/file/d/0ByPv0F ... d4YECDQzZQ

Mam też 100% pewności, że Franciszek był bratem Wincentego, bo pradziadek często mówił o swoim kuzynie Czesławie, który był jego synem i mój dziadek też to potwierdza.
Pozdrawiam, Kamila
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

przy tak popularnym nazwisku trzeba być ostrożnym, skąd wiadomo, że Wincenty, ojciec Kazimierza miał brata Franciszka?
Dopóki nie będziesz miała ślubu Wincentego i Marianny, nie możesz być pewna, że to ten Wincenty co ma takich samych rodziców co Franciszek.
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Ze słów mojego pradziadka Kazimierza i mojego dziadka. Mój pradziadek dożył 102 lat i miała okazję słuchać jego opowieści. Czesław którego dane podałam z Wikipedii jest znany z różnych historii w naszej rodzinie właśnie jako kuzyn mojego pradziadka i syn Franciszka.

Akt ich ślubu próbowałam znaleźć. Marianna urodziła się w 1890r w Konecku.. Pierwsze dziecko rodzi się w 1907 roku kiedy Marianna ma 18 lat. W 1906 nie ma ich aktu ślubu, a z 1905 w ogóle nie ma ksiąg małżeństw. Może w tym roku się pobrali - nie wiem. W innych księgach też ich nie znalazłam.
Ostatnio zmieniony wt 04 sty 2022, 20:55 przez hagi26, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Kamila
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Post autor: B_Boa »

Dobrze byłoby zdobyć akt zgonu Wincentego, mógłby wiele wyjaśnić.

Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Z zalaczonych aktow widac na oko, ze urodzony w 1879 Wincenty i pozostale dzieci od 1874
nie sa potomkami tej pary. Katarzyna w 1834 r. miala 22 lata i jesli rodzila to raczej wkrotce
po slubie a nie po 40 latach.
Poprostu zbieznosc popularnych imion i nazwisk.
Akt zgonu dziadka, pradziadka itd.

Grazyna
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Akt ich ślubu próbowałam znaleźć. Marianna urodziła się w 1890r w Konecku, tak jak Wincenty stąd zakładam że ta brali ślub. Pierwsze dziecko rodzi się w 1907 roku kiedy Marianna ma 18 lat. W 1906 nie ma ich aktu ślubu, a z 1905 w ogóle nie ma ksiąg małżeństw. Może w tym roku się pobrali - nie wiem. W innych księgach też ich nie znalazłam.

Akt z 1905 prawdopodobnie brak, ale są z 1879r. (nie zindeksowane).
Wystąpiłabym do Archiwum o odszukanie i przesłanie skanu metryki urodzenia Wincentego Malinowskiego w parafii Koneck w 1879r - tam będą dane rodziców.
(spore prawdopodobieństwo że w tym roku się urodził)

pozdrawiam

Ala
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

czy ten akt chrztu z Markowic to parafia Koneck? odległość między tymi miejscowościami to ponad 40 km, sprawdziłam na genealogiawarchiwach parafię Koneck, znalazłam rok 1878 i w tym roku nie ma aktu chrztu Wincentego, roku 1879 nie znalazłam (ale w Archiwum może jest) poszukałabym raczej aktu zgonu.
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Al_Mia pisze:Akt ich ślubu próbowałam znaleźć. Marianna urodziła się w 1890r w Konecku, tak jak Wincenty stąd zakładam że ta brali ślub. Pierwsze dziecko rodzi się w 1907 roku kiedy Marianna ma 18 lat. W 1906 nie ma ich aktu ślubu, a z 1905 w ogóle nie ma ksiąg małżeństw. Może w tym roku się pobrali - nie wiem. W innych księgach też ich nie znalazłam.

Akt z 1905 prawdopodobnie brak, ale są z 1879r. (nie zindeksowane).
Wystąpiłabym do Archiwum o odszukanie i przesłanie skanu metryki urodzenia Wincentego Malinowskiego w parafii Koneck w 1879r - tam będą dane rodziców.
(spore prawdopodobieństwo że w tym roku się urodził)

pozdrawiam

Ala
Ale jego akt urodzenia jest w pierwszym poście który podałam. :) I jest tam skan do niego. Zagalopowałam się z tym zdaniem - dzieci Wincentego i Marianny rodziły się w Konecku, ale on urodził się w Markowicach. Spróbuję zdobyć jego akt zgonu z USC w Konecku.
Pozdrawiam, Kamila
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Tu akt ur. Wincentego Malinowskiego
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1041286

Józef i Katarzyna z d. Paluch prawdopodobne że ślub zawarli w par Ludzisko 1870-1872r - niestety brak ksiąg z tego okresu (1870r szczątki kartek)
pierwsze ich dziecko ur 22.08.1872r

Katarzyna Paluch ur. w tej parafii tj Ludzisko 1846r akt 95

Ala
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

O rany. Spróbuję w takim razie znaleźć w tej parafii akt zgonu Józefa. Może tam będzie podany jego wiek, miejsce urodzenia i rodzice.
Pozdrawiam, Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”