Drohobycz - Plan miasta

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wzorektom

Sympatyk

Drohobycz - Plan miasta

Post autor: wzorektom »

Poszukuje planu miasta Drohobycz z nazwami ulic w jezyku Polskim z okresu wojennego lub wczesniej.

Znalazlem tylko jedna mapke ale nie mam pojecia z ktorego ona jest roku i nie posiada wszystkich nazw ulic.

https://www.dropbox.com/s/do8sk1n1f0vna ... a.png?dl=0

Jesli nie mapka, to moze ktos wie czy w Drohobyczu istniala ulica Kowalskiego i jak ona sie teraz nazywa.

Znalazlem ulice Kowalską ale to chyba nie to samo co Kowalskiego??

Dziekuje i pozdrawiam.
Tomasz
tacjanna

Sympatyk

Drohobycz - Plan miasta

Post autor: tacjanna »

W posiadanym przeze mnie spisie przedwojennych ulic Drohobycza nie występuje ulica Kowalskiego. Jest tylko ulica Kowalska (od pn.-wsch. narożnika Rynku). Historycznie to była ul. Lwowska (prowadził tamtędy szlak do Lwowa), później nadano jej nazwę KOWALSKA, w l. 30. XX w. była to ul. Berka Joselewicza, w czasie II wojny - ul. 6 Sierpnia, a od 1990 r. ponownie jest to ul. KOWALSKA (ukr. Kowalśka).
Była jeszcze ul. Konarskiego (później Muzyczna). A kogo lub czego konkretnie Pan szuka w Drohobyczu? Spróbuję pomóc.

Pozdrawiam
Anna
wzorektom

Sympatyk

Drohobycz - Plan miasta

Post autor: wzorektom »

Dziekuje za sprawdzenie, potwierdzilo to tylko moje podejzenie, ze taka ulica w Drohobyczu nie istniala i nie istnieje. Niestety, dokument ktory posiadam twierdzi inaczej.

https://www.dropbox.com/s/zmoqaydc6yhjm ... .jpeg?dl=0

Jest napisane na nim, ze posiadlosc pozostawiona przez mojego przodka znajdowala sie na ulicy Kowalskiego 27 Drohobycz. Aczkolwiek dokument ten zostal stworzony jakies 10 lat po smierci Katarzyny w powojennej Polsce. Istnieje tez mozliwosc ze chodzilo o inna miejscowosc/ulice:

Wojtowską Górę, Banie Kotowską kolo Borysława lub Tustanowice i Popiele.

Posiadam inne, starsze dokumenty, które wskazuja na te miejscowosci znumerami dzialek (parceli), niestety nie mam pojecia gdzie szukac takich informacji. Staralem sie znalezc mapy katastralne Drochobycza lecz bezskutecznie.

Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc.

Tomasz
tacjanna

Sympatyk

Drohobycz - Plan miasta

Post autor: tacjanna »

Niestety, w ciągu kilkunastoletnich poszukiwań genealogicznych nie udało mi się trafić na mapy katastralne Drohobycza i Borysławia. Prawdopodobnie są w archiwum we Lwowie, ale nie zlokalizowałam ich w żadnym inwentarzu.
Mam przedwojenny plan Borysławia z Banią i Tustanowicami, wioskami, które w latach 30. XX w. weszły w skład tzw. Wielkiego Borysławia. Może tam poszukać Panu jakichś ulic?

Pozdrawiam
Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”