Poszukuję osób badających nazwisko Kostro

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Krzychokiedzer

Sympatyk
Adept

Post autor: Krzychokiedzer »

Bukala pisze:Witam. Poszukuję informacji na temat rodziny Kostro. Mam jednak szczątkowe informacje mianowicie posiadam akt zgonu mojej babci która pochodziła z domu Kostro urodzona w Wilkowie 17.12.1906 r. Ojciec Konstanty Kostro-, matka Antonina Kostro. Antonina była drugą żoną i z tego małżeństwa była moja babcia. Z pierwszego małżeństwa było chyba 4 lub 5 dzieci. Z czego 2 mieszkała w Warszawie Anna i Stefania. Pradziadek popełnił tzw. mezalians żeniąc się z moją babcią. Zmarła gdy byłam mała a moja mama niewiele pamięta. Pradziadka przydomek ,,fuzja,, bo dobrze strzelał mieszkał Dąbrówka kościelna. Będę wdzięczna za jakieś informacje jak również gdzie szukać.
Nie wdarł się w opis przypadkiem jakiś błąd? Z opisu wynika, że pradziadek ożenił się z babcią? Może miało być prababcią? Tak czy siak to nie był mezalians skoro jedno i drugie nosiło nazwisko Kostro.
Nawiązując do Konstantego. Jeżeli akt zgonu nie znajduje się w AP można pisać do USC o udostępnienie skanu. Być może jego akt zgonu coś więcej wyjaśni.
Krzychu Kędzierski
Parafie - Zuzela, Prostyń, Zembrów, Czyżew, Dąbrówka Kościelna, Wyszonki Kościelne, Zambrów, Ceranów.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Te dane o dacie urodzin babci w 1906 roku pochodzą z aktu zgonu? Jakie było imię tej babci, bo inne dane są a tego nie ma. Rodzice babci to Konstanty Kostro i Antonina? Widziałem księgę chrztów z Pietkowa zawierającą 1906 rok i można byłoby porównać powyższe dane.
I warto jakoś podpisywać swoje posty, zgodnie zresztą z regulaminem. Wtedy wiadomo z kim prowadzimy dyskusję.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Bukala

Post autor: Bukala »

Przepraszam już prostuję babcia nazywała się Ewa Frączak z domu Kostro. Jej ojciec to Konstanty Kostro- a matka Antonina Kostro. Siostry przyrodnie to Aleksandra i Apolonia podobno o nazwisku Wróblewskie.
Agnieszka Bukała
Krzychokiedzer

Sympatyk
Adept

Bukala pisze:Przepraszam już prostuję babcia nazywała się Ewa Frączak z domu Kostro. Jej ojciec to Konstanty Kostro- a matka Antonina Kostro. Siostry przyrodnie to Aleksandra i Apolonia podobno o nazwisku Wróblewskie.
Agnieszka Bukała
Rodzina mieszkała w Wilkowie. W takim przypadku należałoby zacząć od szukania dokumentów właśnie tam. Wilkowo Stare, o ile chodzi o tą wieś podlegała ona pod Rzymskokatolicką Parafię w Pietkowie. Proponuję odszukać najpierw akt chrztu babci Ewy. Jest znany przybliżony wiek, ur. ok. 1906 roku. Tu trzeba wziąć poprawkę ponieważ wiek znany jest z aktu zgonu. Świadkowie zeznania mogli nie pamiętać dokładnej daty urodzenia. W AP w Białymstoku znajdują się dokumenty z tego okresu ale brak jest skanów. https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/30785944

Proszę napisać do AP prośbę w formie podania o odszukanie i udostępnienie fotokopii aktu chrztu:
W treści wyjaśnić o kogo chodzi,
Podać rodziców ponieważ dzieci o takim imieniu i nazwisku mogło być chrzczonych kilka,
Podać wyznanie - Rzymskokatolickie
Można podać zakres lat ponieważ nie ma pewności jaki dokładnie był rok urodzenia babci. np; dla pewności 1900-1910. W takim przypadku może pani zapłacić ok. 20zł za kwerendę. Przy dokładnym określeniu roku i w przypadku odszukania aktu 2zł za skan,
Koniecznie podać sygnaturę czyli Syg: 4/526/0/-/4
Podać powód udostępnienia skanu czyli badania genealogiczne.
Na adres - sekretariat_ap@bialystok.ap.gov.pl

Akt pewnie będzie po rosyjsku ale to raczej nie problem z tłumaczeniem.
Czas oczekiwania ok. 1tyg.
Krzychu Kędzierski
Parafie - Zuzela, Prostyń, Zembrów, Czyżew, Dąbrówka Kościelna, Wyszonki Kościelne, Zambrów, Ceranów.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Pani Agnieszko
Dane dot. miejsca urodzenia Ewy Kostro są raczej niezgodne z rzeczywistością. Sprawdziłem swoje notatki z par. Pietkowo i takiej metryki chrztu w tej parafii raczej nie było. W ogóle nazwisko Kostro pojawia się tylko raz w 1910 r, gdy dziecko urodziła niejaka Bronisława Kostro panna. Czasem pojawia się też nazwisko Kostrowski. Ale moje dane nie są pełne i trzeba to sprawdzić w archiwum.

Poszperałem w genetece i jest ciekawy wpis dot. zgonu Józefa Kostro s. Konstantego i Antoniny Kozłowskiej w Rusi par. Wyszonki Kościelne.

1905 43 Józef Kostro Konstanty Antonina Kozłowska Wyszonki Kościelne Ruś

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Pozdrawiam AlbinKoz.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

W metryce ślubu Ewy Kostro z Fronczakiem napisano, że mieszkała ona w Wilkowie, ale urodziła się w Rusi par. Wyszonki.
Pozdrawiam AlbinKoz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Wyliny Rus (bo taka jest pełna nazwa) to był folwark, zatem nie wieś drobno szlachecka czyli że Kostrowie tam niestety odwiecznie nie zamieszkiwali. Z uwagi na braki w księgach metrykalnych (w AD w Łomży urodziny Wyszonk do 1840 roku a potem dopiero od 1899, ze ślubami jeszcze gorzej) aktu jej urodzin raczej się nie znajdzie. Zgon Józefa niestety niczego nie wyjaśnia poza tym, że daje wiedze , iż jakiś Antoni Kostro w Wylinach Rusi mieszkał. Przy dużym szczęściu pomocne może być przejrzenie zasobów w AP w Białymstoku.
Regulacja serwitutów Wyliny Rus https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17445097
i komasacja gruntów Wyliny Rus https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17445069
Komasacyjne dokumenty bywają znakomitym narzędziem genealogicznym . Nie zawsze ale z doświadczenia znam wsie gdzie informacje o obdzielanych były bardzo pełne, Jeśli jakiś Kostro w Wylinach Rusi jeszcze został to może być przydatne
Bukala

Dziękuję bardzo za informację i pomoc. Zdaję sobie sprawę że wszystko jest nie jasne i trudne do odtworzenia. Będę dalej szukać. Pozdrawiam.
Agnieszka Bukała.
ulale

Post autor: ulale »

Ja również poszukuję informacji o rodzinie Kostro, moi przodkowie mieszkali we wsi Krasowo Częstki parafia Piekuty. Niestety nie zachowało się chyba zbyt dużo dokumentów z tej parafii.
Urszula
Krzychokiedzer

Sympatyk
Adept

ulale pisze:Ja również poszukuję informacji o rodzinie Kostro, moi przodkowie mieszkali we wsi Krasowo Częstki parafia Piekuty. Niestety nie zachowało się chyba zbyt dużo dokumentów z tej parafii.
Urszula
W wiosce Krasowo Częstki zamieszkiwała rodzina Kostro Koziełczyk (Koziołek, Kozieł). Z tej samej rodziny mieszkali również w Kostrach Litwie (par. Wyszonki i przed 1800 Dąbrówka) oraz Krasowo Wielkie. Warto też poszukać w sieci informacji na temat pacyfikacji wsi Krasowo Częstki z 1943 roku. Jest kilka zdjęć i przy odrobinie szczęścia można trafić na krewnego.
Ostatnio zmieniony ndz 09 sty 2022, 01:48 przez Krzychokiedzer, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzychu Kędzierski
Bukala

Podsumowując uzyskane informacje o mojej Babci Ewy Fronczak z rodziny Kostro. Okazało się że mieszkała w Wilkowie ale urodzona w Wylinach-Ruś, Matka Antonina Kostro z domu Kozłowska, ojciec Konstanty Kostro.
Piewszy mąż Antoniny Stanisław Wróblewski: troje dzieci Anna Wróblewska (1901-1905), Apolonia i Aleksandra. Po śmierci Stanisława wyszła ponownie za mąż za mojego pradziadka Konstantego z tego małżeństwa 2 dzieci: Józef (zm, 1905) oraz Ewa (17.12.1906-18.04.1984). Około 1906 przenieśli się do Wilkowa gdzie Antonina zmarła w 1933 roku a Konstanty w 1935.
Szukam dalej informacji o Kostrach, Kozłowskich i Wróblewskich.
Może ktoś potrafi powiązać te rodziny i informacje.
W wakacje wybieram się w tamte strony ale z racji odległości skazana jestem na informacje w internecie.
Pozdrawiam i podziwiam państwa ogromną wiedzę. Agnieszka Bukała.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Do Urszuli ulale Na zachętę do samodzielnej kwerendy. W Krasowie Cząstkach w taryfie 1692 roku jest bardzo informacyjny zapis
Szl. Piotr Kostro Koziołczyk z żoną tegoż syn Stefan y ogrodniki dwa z żonami.
Ponadto ale to już mniej informacyjne
w domu Andrzejowej Kostrowej synów dwa
Podymne 1775 odnotowuje w Krasowie Cząstkach części (każda to oddzielna własność): Piotra Kostry, Dominika Kostry i Leona Kostry W podymnym 1790 właścicielami są nadal Piotr i Dominik a zamiast Leona jest Jakub (najpewniej syn).
Co się działo pomiędzy? Można (choć z trudem) ustalić w metrykach albo w AD w Drohiczynie albo wypożyczając mikrofilmy Domanowa https://www.bialystok.ap.gov.pl/arch/te ... kro/sc.pdf
Po roku 1808 będzie trudniej ale nie niemożliwe. Lakoniczny sumariusz Piekut jest co prawda tylko częściowym ersatzem ale wespół zespół z mityczną księgą urodzin Piekut z lat 1836-1862 (jestem ciekaw czy ktokolwiek z niej skorzystał?) i uwaga bardzo możliwymi informacjami z sąsiednich parafii takimi jak np Dąbrowa czy Jabłoń dotyczącymi choćby ślubów z tamtejszymi pannami i wreszcie może najważniejsze przy łucie szczęścia stwarza to szanse na zrobienie wywodu. Trzeba próbować.
Kostrowie w w/w taryfach żyli tylko w Krasowie Cząstkach
Do Agnieszki Przed ogłoszeniem ewentualnej rezygnacji konieczny jest ważny krok który (oby) pozwolił ją odwołać tj. kwerenda tych ksiąg Wyszonk które się zachowały, może tam będzie wskazówka kierująca do bardziej przyjaznych i zasobniejszych w księgi parafii.
Bukala

Do Jamiołowski Jerzy- Nie zamierzam się poddawać będę powoli drążyć a dzieli mnie 600 km od miejsca w którym mieszkam do Wyszonek tak więc przeglądnięcie ksiąg musi poczekać do wakacji :)
Agnieszka.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Pani Agnieszko. Odległość istotnie duża ale bez problemu może Pani tę przeszkodę pokonać. Metryki Wyszonk może Pani przeglądać w pobliskim i wygodnym dla Pani archiwum
Księgi za poniższe lata są zidigitaliozwane.
Urodzenia 1810 -1816, 1824-1840; Zgony 1817-1824,1841-1857.
Urodzenia 1865-1866, 1899-1904;
Małżeństwa 1865-1866; Zgony 1865-1866, 1902-1909.
Dostępne sa w Centrach Historii Rodziny https://aktualnosci.koscioljezusachryst ... ii-rodziny
W Polsce są bodaj trzy takie, w Warszawie, Wrocławiu i Kielcach. Ja niestety z nich nigdy nie korzystałem Bron Boże z żadnych religijnych powodów. Raczej z powodu przyzwyczajenia. Przed wielu laty, kiedy ich jeszcze w Polsce nie było korzystałem z tego, że te same mikrofilmy posiada Archiwum Państwowe w Łomży. Sprowadzałem je stamtąd do mojego Białegostoku do białostockiego AP.. Taka możliwość - moim zdaniem wygodniejsza i tańsza - nadal istnieje wystarczy pójść do swojego archiwum (najlepiej Państwowego) i i poprzez nie zamówić z Łomży te mikrofilmy a może już skany
Co więcej przedtem same indeksy Wyszonk można przejrzeć na portalu Projekt Podlasie https://indeksy.projektpodlasie.pl/inde ... 5%9Bcielne
Warto z tych możliwości skorzystać.
ulale

Post autor: ulale »

Jamiołkowski Jerzy, Kędzierski Krzysztof - bardzo dziękuję za cenne informacje i wskazówki, dopiero zaczynam poszukiwania przodków i mam niewiele danych a te wiadomości będą ważnym punktem zaczepienia.
Pozdrawiam, Urszula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”