W herbarzu Seweryna Uruskiego zawarto o tej rodzinie jedynie informację, że została wylegitymowana ze szlachectwa w guberni mińskiej. Jeżeli ktoś ma na temat tej rodziny Lipków więcej informacji, proszę o tym napisać.
W szczególności jestem zainteresowany informacjami o miejscu zamieszkania oraz podstawowe informacje o pochodzeniu etnicznym i wyznaniu tej rodziny. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Rodzina Lipka herbu Lew (Wielkie Księstwo Litewskie)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Jaro_Chudzik

-
Wladzislaw

- Kontakt:
Lipki, ktore miali wywod w Minskim dworzanskim zebraniu, to taka mala bialoruska szlachecka rodzina. Mieszkali okolo Uzdy, metryki w ksiegach kosciola Uzdzienskiego (powiat Ihumienski). Niektore tez mieszkali w pow. Sluckim. Czesciowe prawoslawni. W dworzanstwie rossyjskim nie zatwerdzone.
Z takim nazwiskem w Grodnie do 3 cz. ksiegi rodowej wpisany (wysluzone dworzanstwo). O tych nic nie wiem.
Z takim nazwiskem w Grodnie do 3 cz. ksiegi rodowej wpisany (wysluzone dworzanstwo). O tych nic nie wiem.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Kiedyś wystawiałem legitymację kombatancką po dość kontrowersyjnej weryfikacji na nazwisko „Lipka Chudzik” …
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Rodzina Lipka herbu Lew (Wielkie Księstwo Litewskie)
To zapewne szlachta z parafii Starawieś koło Węgrowa (plus okolice)Tomasz_Lenczewski pisze:Kiedyś wystawiałem legitymację kombatancką po dość kontrowersyjnej weryfikacji na nazwisko „Lipka Chudzik” …
Inne ich przydomki to Zanozik, Wszołczyk, Auguścik, Kozanka.
-
Jaro_Chudzik

Re: Rodzina Lipka herbu Lew (Wielkie Księstwo Litewskie)
Dziękuję za informacje, Władzisławie. Twoja wiedza na temat szlachty Wielkiego Księstwa Litewskiego jest nieoceniona.
Zaciekawiła mnie ta historia. Poproszę o ciąg dalszy.Tomasz_Lenczewski pisze:Kiedyś wystawiałem legitymację kombatancką po dość kontrowersyjnej weryfikacji na nazwisko „Lipka Chudzik” …