Smelczyński, szukam informacji na temat
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Gubernat_Klaudia
Smelczyński, szukam informacji na temat
Dzień dobry,
szukam odpowiedzi na temat tego nazwiska "Smelczyński", nosiła go moja praprababcia, zanim wyszła za Gubernata. Czy ktoś wie cokolwiek na temat tego nazwiska? Mogę prosić o pomoc, gdzie szukać, skąd pochodzi, kto nosił to nazwisko
szukam odpowiedzi na temat tego nazwiska "Smelczyński", nosiła go moja praprababcia, zanim wyszła za Gubernata. Czy ktoś wie cokolwiek na temat tego nazwiska? Mogę prosić o pomoc, gdzie szukać, skąd pochodzi, kto nosił to nazwisko
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
szukam informacji na temat Smelczyńskich
Występowanie nazwiska w genetece (indeksy z metryk) możesz sprawdzić sama i zobaczysz jak wielu województw dotyczy (np. w przypadku Gubernata, Smelczyński mniej). Link poniżej
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... m=B&w=06mp
Podajesz stanowczo za mało danych. Chodzi Ci o Tomasza Gubernata i Salomeę Smelczyńską ?
Nie znasz dat i miejsca śmierci ? Albo dat i miejsca urodzenia ich synów ?
Podajesz stanowczo za mało danych. Chodzi Ci o Tomasza Gubernata i Salomeę Smelczyńską ?
-
Gubernat_Klaudia
Dziękuje, w genetyce sprawdzałam, ale nie ma informacji na temat Tomasza Gubrnata z roku 1875.Arek_Bereza pisze:Występowanie nazwiska w genetece (indeksy z metryk) możesz sprawdzić sama i zobaczysz jak wielu województw dotyczy (np. w przypadku Gubernata, Smelczyński mniej). Link poniżej
Tak szukam informacji o Tomaszu Gubernat (1875 - 1961) i Salomei Smelczyńskiej, o niej to już całkiem nic nie wiem, nie wiem skąd się przeprowadzili, wiem tylko tyle, że po śmierci Salomei podobno na początku 1900 (ale nikt nie wie to tylko przypuszczenia) ożenił się z Katarzyną (nikt nie wie z jakiego domu) i przeprowadzili się do Siepietnicy po kupieniu dworku.
Synowie z Salomeą: Józef (1915 -1945), Henryk (1905 - 1988)
Synowie z Katarzyną: Eugeniusz (1920 - 1998), Marian (1926 -1945), Kazimierz - nie znam dat narodzin i śmierci
Jeśli masz jakąś wiedz na ich temat i chciałbyś się podzielić to proszę o informacje
Ostatnio zmieniony śr 12 sty 2022, 09:47 przez Gubernat_Klaudia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arek_Bereza

1. Gdzie dzieje się akcja ? Miejscowość ? parafia ?
2. Masz konkretne daty, na przykład zgonów, jeśli znasz miejsce pochówku zapytaj w miejscowym urzędzie stanu cywilnego o akt zgonu. Będzie tam zapewne data i miejsce urodzenia
3. Salomea nie mogla umrzeć na początku 1900 chyba, że masz na myśli początek XX w. Urodziła dzieci przecież
4. To Twoje drzewko na MH ?
5. Tomasz nie umarł w 1920, miał przecież dzieci, umarł 30 wrz 1961, tylko gdzie ?
2. Masz konkretne daty, na przykład zgonów, jeśli znasz miejsce pochówku zapytaj w miejscowym urzędzie stanu cywilnego o akt zgonu. Będzie tam zapewne data i miejsce urodzenia
3. Salomea nie mogla umrzeć na początku 1900 chyba, że masz na myśli początek XX w. Urodziła dzieci przecież
5. Tomasz nie umarł w 1920, miał przecież dzieci, umarł 30 wrz 1961, tylko gdzie ?
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Służę etymologią według prof. K. Rymuta:
Smelczyński - od staropolskiego szmelc, szmalc ‘rodzaj emalii do metali’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Służę etymologią według prof. K. Rymuta:
Smelczyński - od staropolskiego szmelc, szmalc ‘rodzaj emalii do metali’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Gubernat_Klaudia
Re: szukam informacji na temat Smelczyńskich
Wiem tylko że przeprowadzili się do Siepietnicy, skąd nikt nie wiem.Arek_Bereza pisze:1. Gdzie dzieje się akcja ? Miejscowość ? parafia ?
Tego to ja nie jestem pewna, takie informacje podały mi osoby z Siepietnicy
Tak, ale nie wiem czy jest prawidłowe
Klaudio,
jesteś pewna że na imię miała Salomea?
ślub z Pniowa powiat stalowowolski
https://fotolubgens.lubgens.eu/gallerie ... l/_034.JPG
jesteś pewna że na imię miała Salomea?
ślub z Pniowa powiat stalowowolski
https://fotolubgens.lubgens.eu/gallerie ... l/_034.JPG
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
-
Arek_Bereza

To już w ogóle większą zmiana, bo panna młoda ma na nazwisko Salczyńska w tym AM
Klaudio,
Skądś jednak znasz daty. Jest data śmierci Tomasza i nie wiesz gdzie umarł? Są daty urodzeń dzieci i daty ich śmierci. Nie wiesz gdzie jest pochowany Henryk i Józef?
Klaudio,
Skądś jednak znasz daty. Jest data śmierci Tomasza i nie wiesz gdzie umarł? Są daty urodzeń dzieci i daty ich śmierci. Nie wiesz gdzie jest pochowany Henryk i Józef?
-
Gubernat_Klaudia
Wiem to od kuzynki, która powiedziała to co sama wie, ale dowiedziałam się od dziadka że oni pochowani są w Sławęcinie (ale bez Salomei), będę przeglądać archiwa ze Sławęcina. Dziękuję za pomoc :)Arek_Bereza pisze:To już w ogóle większą zmiana, bo panna młoda ma na nazwisko Salczyńska w tym AM
Klaudio,