Skarżysko Kamienna - Bzin Wroński
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
wojtek_senior

Poszukuję pochowanych prawdopodobnie Skarżysko Kamienna- Bzin Wroński Julian zmarły po roku 1935, Wroński Bronisław, z domu Wrońska Ludwika. Tam też były pochowane dzieci Wiktorii i Juliana Wrońskiego zmarłe w 1918 roku Jerzy Stanisław i Maria Krystyna.
-
Vogelsinger_Lukasz

Jerzy Stanisław Wroński ur. 1906 w Radomsku, zm. 23 cze 1918 w Kamiennej (par. Bzin)
Maria Krystyna Wrońska ur. 1916 w Piotrkowie Trybunalskim, zm. 25 gru 1918 w Kamiennej
Poszukiwania zacząłbym zatem od Radomska i ogólnie woj. łódzkiego, bo tam być może Julian brał ślub z Wiktorią i tam mogli zostać pochowani. Szkoda, że nie dysponujesz obszerniejszymi informacjami.
Maria Krystyna Wrońska ur. 1916 w Piotrkowie Trybunalskim, zm. 25 gru 1918 w Kamiennej
Poszukiwania zacząłbym zatem od Radomska i ogólnie woj. łódzkiego, bo tam być może Julian brał ślub z Wiktorią i tam mogli zostać pochowani. Szkoda, że nie dysponujesz obszerniejszymi informacjami.
Pozdrawiam,
Łukasz Vogelsinger
Łukasz Vogelsinger
- magda_lena

W 1918 roku parafia dla Kamiennej była w Bzinie. Natomiast od 1925 to parafia NSJ i jeśli Julian umarł w Skarżysku, to prawdopodobnie tam jest akt zgonu.
Cmentarz w tamtych czasach był jeden, obecna nazwa Skarżysko-Zachodnie. Starsza część, należąca do parafii św. Józefa (dawniej Bzin) ma wyszukiwarkę http://mogily.pl/skarzyskokamienna i Wrońskiego Juliana tam nie ma. Co nie znaczy, że nie było, tylko grób już nie istnieje.
Nowsza część cmentarza wyszukiwarki nie ma a przynajmniej o niej nie wiem. Zarządcą jest parafia NSJ
Sugerowałabym kontakt z kancelarią.
Cmentarz w tamtych czasach był jeden, obecna nazwa Skarżysko-Zachodnie. Starsza część, należąca do parafii św. Józefa (dawniej Bzin) ma wyszukiwarkę http://mogily.pl/skarzyskokamienna i Wrońskiego Juliana tam nie ma. Co nie znaczy, że nie było, tylko grób już nie istnieje.
Nowsza część cmentarza wyszukiwarki nie ma a przynajmniej o niej nie wiem. Zarządcą jest parafia NSJ
Sugerowałabym kontakt z kancelarią.
Pozdrawiam, Magdalena
-
wojtek_senior

Dziękuję za odpowiedź. Być może nie sprecyzowałem dokładnie czego nie wiem. Szukam dalszych losów Wrońskich po 1935 roku. Wiktoria zmarła właśnie w tym roku .Mąż jej Julian na pewno mieszkał w Skarżysku po jej śmierci i pracował na kolei jako pomocnik maszynisty. Mieli co najmniej 4 dzieci , z których dwoje zmarło w 1918 roku w Skarżysku prawdopodobnie na hiszpankę. Pozostała dwójka to Bronisław Ludwik i Ludwika Helena. Szukam ich dalszych losów ponieważ Wiktoria Wrońska z domu Mielczarek była siostra mojego dziadka. Pozdrawiam. Wojtek Mielczarek.