Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Re: Józef Sobczyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Sobczyk_Krzysztof pisze:
Grazyna_Gabi pisze:
Sobczyk_Krzysztof pisze:Witam,
Poszukuję: Józef Sobczyk s. Franciszka ur. 05.02.1893 w Skórnice trafił na Białoruś , był w 1920 w Dokszycach i na 100% pozostał do śmierci. Nie wiem w jaki sposób tam trafił - może w ostatnim naborze carskim w 1914. Był ranny i stracił oko. Czy można spróbować poszukać w wykazie Armii Carskiej?
Pozdrawiam
Krzysztof
Jest jedna osoba o takich danych, niestety brak rocznika i miejsca urodzenia.
Сопчик Иосиф Францевич
Воинская часть
174-й запасной батальон
Место рождения
Радомская губ., Конский уезд
Причина выбытия
не уточнено
Дата события
08.04.1916
Тип документа
Карточка на прибывших (нижние чины)
Sopczyk Jozef syn Franciszka, pochodzil z gub. radomskiej z powiatu konskiego, 08.04.1916 trafil do lazaretu, przyczyny niestety nie odczytam.
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gos ... 8%D1%84%20

Pozdrawiam
Grazyna
Dziękuję bardzo za pomoc,
te problemy z pisownią nazwiska - tu figuruje jako Józef Sopczik.
Jest to wykaz z lazaretu.
Czy w wykazie poborowych nie figuruje?
Może istnieją w wykazie inne formy podobne w pisowni rosyjskiej, np: Józef Sobczuk, Józef Sopczuk, Józef Sobczik ?
Pozdrawiam
Krzysztof
Spisu poborowych nie ma online, takiego spisu szukaj w gminie w ktorej mieszkal w tym czasie.
Nie zwracaj uwagi na bledny zapis nazwiska, jak uslyszano tak zapisano.
A czy Twoj poborowy byl pismienny?, wiedzial jak zapisac swoje nazwisko
w j. rosyjskim?
Innego nie ma. Masz link do wyszukiwarki mozesz kombinowac. W jezyku rosyjskim raczej nie stosuje sie literki y lecz i.

Jeszcze jest cos na 2 str. kartki ale ja nie odczytam, moze Irenka tu zerknie.
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gos ... 8%D1%84%20

Powodzenia
Grazyna
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Grażynko,
na stronie odwrotnej napis skrótami :
2 Narwski szpital zbiorczy

Jest jeszcze kartka na jeńca
Sopczak Józef s. Franciszka
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_plen31701255/
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Irenko,
Tak widzialam tego ale tu jest niewola i nie pasuje do tego co pisal Krzysztof o swoim dziadku.

Grazyna
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Tak, to mój błąd, jest to inna osoba, bo znalazłam go na innych listach.
Jest ten Józef s. Franciszka Sopczak z gubernii Orłowskiej z Rosji. Na ile zrozumiałam.
Pozdrawiam,
Irena
Sobczyk_Krzysztof

Post autor: Sobczyk_Krzysztof »

Dziewczyny,
super jest - w Genealogii, znalazłem tylko jednego Józefa Sobczyka s. Franciszka z Radomskiej gub, pow. Konski i to jest mój dziadek. Pozostali o tych danych w Świętokrzyskim, rodzili się już w innych guberniach lub powiatach z 1914. Oczywiście, możliwy jest brak danych, ale ten rejon jest dość dobrze opisany.
Na dzisiaj poszlaki wskazują na taki scenariusz.
Muszę się skontaktować z Joanną Bugajską, która wpisuje "moich Sobczyków"...
Pozdrawiam
Krzysztof
Lukasz_M1985

Sympatyk

Post autor: Lukasz_M1985 »

Dzień Dobry
Proszę o sprawdzenie
PIOTR MULARCZYK ur.16.03.1864 Biały Ług, parafia Lipa, syn MARCINA
JÓZEF MORZYŃSKI ur.18.03.1890 KŁUCKO, parafia Grzymałków, syn FRANCISZKI.
Jeśli dubluje posta/temat to bardzo przepraszam.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Nie podawajcie parafii lecz gmine, powiat a szczegolnie jaka to w tym czasie byla gubernia. :!:
Czy ktos widzial aby w dokumentach wojskowych byla wykazywana parafia do ktorej
nalezal dany zolnierz? :?:

Lukasz,
na listach strat IWS brak tych osob.

Pozdrawiam
Grazyna
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Dobry wieczór

Chciałbym zapytać o dwie osoby, jedna z nich służyła na pewno w armii carskiej w roku 1915, co do drugiej nie mam pewności. Może występują w jakichś spisach rannych, zaginionych, zmarłych lub poległych i dałoby się ustalić coś więcej na temat ich służby:

Ludwik Wołowski, ochrzczony jako Piotr Ludwik, lecz na zachowanych po nim dokumentach (np. kartkach pocztowych jeszcze sprzed I wojny) podpisywał się tylko imieniem Ludwik, urodzony w 1889 w Płocku, syn Franciszka i Anny z Lewandowskich, przed 1914 mieszkał w Warszawie, w 1915 służył na pewno w armii carskiej.

Wacław Wołowski, urodzony w 1892 w Płocku, syn Franciszka i Anny Lewandowskich, przed 1910 także mieszkał w Warszawie, nie wiem niestety czy służył w rosyjskim wojsku, ale jest to możliwe.

pozdrawiam serdecznie
Jerzy
matteo9

Post autor: matteo9 »

Witam, szukam informacji na temat służby Bronisława Kurzawa.
Madalina

Post autor: Madalina »

Dzień dobry, poszukuję informacji o moim Pradziadku, Wacławie Marjanowskim (możliwe wersje nazwiska: Majeranowski, Maryanowski, Marynowski, Marianowski), ur. w 1891 r. i wcielonym do armii carskiej. W 1916 roku przebywał w Gródku (lub okolicach) w guberni wileńskiej a w 1917 roku w Rybińsku w guberni jarosławlskiej (w tych latach i w tych miejscach urodzili się Jego synowie).
Serdecznie proszę o pomoc i z góry dziękuję za poświęcony czas.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Jerzy, Mateo, Mandalina - zapomnieliście napisać, że sprawdziliście https://gwar.mil.ru/heroes/
i tam nic nie znaleźliście
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Niestety, na podanej stronie nie udało mi się odnaleźć żadnych informacji o poszukiwanych przeze mnie Wołowskich.

pozdrawiam serdecznie
Jerzy
Awatar użytkownika
rdl78

Post autor: rdl78 »

Gregi69 pisze:
Gregi69 pisze:Witam,
Szukam jakichkolwiek informacji o moim dziadku, który służył najprawdopodobniej w Lejb-Gwardyjski Preobrażeński Pułk w Petersburgu. Dane dziadka, które znam: Jan Cecot ur. 13 lutego 1887 r. W Lisowie ojciec Andrzej Cecot, matka Rozalia z domu Nowacka.
Serdecznie dziękuję za pomoc
Grzegorz Malec
Ponawiam moją prośbę.
Napisałem do RGVIA w Moskwie. Zapłaciłem 7000 rubli za kwerendę i po około 2 miesiącach otrzymałem odpowiedź. Pradziadek był wymieniony w paru rozkazach pułkowych. Dokumentacja tego pułku częściowo zachowała się w RGVIA.
solec1

Sympatyk

Post autor: solec1 »

Witem,
w Genetece jest akt chrztu Jana Rychtera w 1833 r. w Wilnie, gdzie rzuca się w oczy jego ojciec Leonard - pułkownik wojsk rosyjskich (1szy akt od góry):
https://www.epaveldas.lt/vbspi//content ... _S_30557_9
Mam z archiwum w Wilnie teczkę wojskową tego Leonarda. Wynika z niej, że ur. ok.1793 (ale nie wiadomo gdzie), jest przebieg służby od 1807 do 1832 i nic dalej. Ostatnia wzmianka gdzieś po rosyjsku na www mówi, że w 1836 był w Oszmianie. Nie wiem jednak, gdzie i kiedy zmarł. Czyli wiem o nim sporo, ale nie mam nic z UMZ. Oprócz tego, że żoną była Palmira Sylwestrowicz, co jest w akcie w Genetece.
Pytanie: czy on może mieć również teczkę w RGVIA? A jeśli tak, to czy może to być teczka o zawartości innej od teczki przechowywanej w Wilnie?

Pozdrawiam - Mariusz
Awatar użytkownika
rdl78

Post autor: rdl78 »

solec1 pisze:Witem,
w Genetece jest akt chrztu Jana Rychtera w 1833 r. w Wilnie, gdzie rzuca się w oczy jego ojciec Leonard - pułkownik wojsk rosyjskich (1szy akt od góry):
https://www.epaveldas.lt/vbspi//content ... _S_30557_9
Mam z archiwum w Wilnie teczkę wojskową tego Leonarda. Wynika z niej, że ur. ok.1793 (ale nie wiadomo gdzie), jest przebieg służby od 1807 do 1832 i nic dalej. Ostatnia wzmianka gdzieś po rosyjsku na www mówi, że w 1836 był w Oszmianie. Nie wiem jednak, gdzie i kiedy zmarł. Czyli wiem o nim sporo, ale nie mam nic z UMZ. Oprócz tego, że żoną była Palmira Sylwestrowicz, co jest w akcie w Genetece.
Pytanie: czy on może mieć również teczkę w RGVIA? A jeśli tak, to czy może to być teczka o zawartości innej od teczki przechowywanej w Wilnie?

Pozdrawiam - Mariusz
Mam pytanie o "teczkę wojskową" z Wilna. W jakim archiwum znajdują się takie teczki i co to jest ta teczka wojskowa? Z jakiego okresu>
pzdr
Radosław
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”