Wileńskie cmentarze

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Wileńskie cmentarze

Post autor: jart »

Dzień dobry

Nie wiem czy już było, dla pewności:

(za informacjami zamieszczonymi przez Pana Dariusza Lewickiego, członka Społecznego Komitetu Opieki nad Starą Rossą - to On za pomocą facebooka poinformował o całej sprawie.)

Litwini opublikowali wyniki swych prac inwentaryzacyjnych prowadzonych na wileńskich cmentarzach. Sprawdzić je można w wyszukiwarce miejsc pochówku na cmetarzach Wilna, znajdującej się tutaj: https://zemelapiai.vplanas.lt/kapines/? ... fKjcipSAdI

Efekt końcowy (co najmniej wizualnie) przypomina mi trochę projekt inwentaryzacji Starej Rossy prowadzony kilka lat temu z udziałem UKSW - może był on wzorem/punktem odniesienia.
Wyszukując należy pamiętać o tym że wydaje się że strona i baza (może tylko na chwilę obecną) są sporządzone w języku litewskim, ale jej obsługa jest dość prosta. W polu wyszukiwania wpisujemy interesujące nas nazwisko w formie litewskiej - jeśli ją znamy. Jeśli nie, dobrze jest spróbować wpisywać "po literce" nie używając polskich znaków diakrytycznych - wyszukiwarka powinna sobie poradzić (po każdej literze warto jej dać chwile na przeszukanie baz, jeśli pod oknem wyświetli się napis podobny do "Rezultatu nera..." - to znaczy że nic nie znaleziono).

W bazie są błędy, tak w pisowni jak i techniczne przy wykonywaniu fotografii grobów, co nie wszystkim musi się podobać, ale wg. mnie całość jest bardzo obiecująca. Groby swoich bliskich (3) których szukałem od kilku lat znalazłem w niecałe 15 sekund! (no, o jednym z nich miałem wcześniej jakieś poszlaki typu "powinien być").

Chciałbym podziękować Litwinom za ogrom wykonanej pracy i udostępnienie jej wyników!

Mam nadzieję że projekt dalej będzie się rozwijał a "problemy wieku dziecięcego" przeminą a drobne niedociągnięcia zostaną poprawione.
Dobra robota!

(sobie i Wam życzę udanych poszukiwań!)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”