Jak odnaleźć rodzinę na Ukrainie?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Święcicki_Józef

Nieaktywny

Post autor: Święcicki_Józef »

MariaŁopaciuk pisze::)Proszę o sprawdzenie czy w bazie znajduje się informacja o :
Anna Duczyc ( Doczic ? ) córka Jana, Marii ur. 01 01.1879 Sambor
Anna Duczyc - Sambor... baza pokazuje tylko osoby które jeszcze w nieodległej przeszłości mogły żyć...

Wersja Duczyc - w Samborze nie występuje, jest natomiast wersja Doczyc.
Duczic i Doczic - w całej bazie nie występują...

Szczegóły w e'mailu...
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Baza jest sprzed kilkunastu lat, tak jakby książka adresowa i czasami telefony, z datami urodzenia osób.
Nazwisko należy wpisać w pierwszej rubryce. Jak jest dużo wyników, to także miasto, imię na przykład, więcej szczegółowych danych. Jak jest mało wyników wyświetlą się dane z całej Ukrainy.
Dla nazwiska дочиц są 4 wyniki - 3 w Samborze i 1 w Swalawie.
A właściwie 3 tylko, 2 w Samborze, jedna osoba została wpisana dwukrotnie. Ten w Swalawie jest synem tego z Sambora, mała rodzina ale jest, są adresy dokładne w obu miastach.
http://www.nomer.org/allukraina/

Dla дучиц jest 17 wyników, ale nie Sambor.

Łucja
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Czy mogę Was poprosić o pomoc.
Poszukuję nazwisko Kowalski w okolicach Ośmigowicze -Kisielin-Kowel.
Wpisałem w podanej bazie ковалский i ковалски ,ale nic nie wykazało.
pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

ковальский
6664 wyników
W Kowlu 4 wyniki.
ковель

Łucja
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Łucjo.
Serdecznie dziękuję.
Tych Kowalskich to tam jest jak ....... .
Tych pięciu z Kowla już skopiowałem i czekają na stosowne działania.
pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
Kefas

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kefas »

Byłbym bardzo wdzięczny z pomoc w odnalezieniu jakichś informacji dotyczących mojego pradziadka Aleksandra? Dobrzańskiego/Dziermańskiego?.
Fakty
- mieszkał w majątku w okolicach Melitopola na Ukrainie
- utrzymywał kontakty z Sewastopolem, Simferopolem (handel solą?)
- w armii carskiej przed 1910 rokiem służył jako dragon w okolicach Grodnach (Grodzienskaja obłast')

jak i gdzie można coś znaleźć na podstawie tych skromnych informacji?
Pozdrawiam,
Piotr G. Gryko

http://genealogia.gryko.info
Awatar użytkownika
Kefas

Sympatyk
Kontakt:

Nie widzę w wątku przesłanego wczoraj postu.... :(

Będę wdzięczny za pomoc.

Nazwisko:

1. Dobrzański (prawdopodobnie Aleksander)
Добржанский
Добржинецкий
Добржинский

- mój pradziadek, służył w armii carskiej, podobno jako oficer w oddziałach konnych (dragoni?) stacjonował w latach ~1905-1910 w Oblasti Grodzieńskiej niedaleko Białegostoku. Miał majątek na terenie dzisiejszej Ukrainy w okolicach Melitopola lub Sewastopola, Symferopola.

2. Gryko Aleksander
Грыкин
Грышко
- mój dziadek urodzony w 1907 w Grodzieńskiej Oblasti (okolice - Waliły, Gródek, Michałowo, Nowa Wola), rozpoczynał edukację szkolną w okolicach majątku powyższego (Dobrzański).
Ostatnio zmieniony wt 27 lip 2010, 11:40 przez Kefas, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kefas

Sympatyk
Kontakt:

Jakiś błąd mam... nie otwierają mi się ostatnie posty... :(
Pozdrawiam,
Piotr G. Gryko

http://genealogia.gryko.info
zlota_wilczyca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zlota_wilczyca »

Witam! Ja również prosiłabym o pomoc w odnalezieniu nazwiska Rychlak, szczególnie rodziców Jana Rychlaka ur 1 stycznia 1900 w Sorocku zm w 1987 już w Krakowie oraz żony jego Zofii Nowak ur 15 maj 1902 w Sorocku zm 10 sierpień 1955 w Krakowie. Ojcem Zofii był Piotr Nowak, a matka Anna. Prosiłabym także o sprawdzenie Romana Ufira oraz żony jego Rozalii Syc, niestety nie wiem gdzie mieszkali. Z góry dziękuję za pomoc!
Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Post autor: Nytko_Małgorzata »

Witam serdecznie,
Mam problem z pisownią po rosyjsku. Czy moglibyście sprawdzić występowanie nazwiska Błądek na terenie Ukrainy ?
Mój pradziadek Jan Błądek w czasie wojny mieszkał w Włodzimierzu Wołńskim na ulicy Lotniczej. Może te informacje przybliżyłyby mnie do rozwiązania zagadki o miejscu urodzenia pradziadka ?
Gorąco dziękuję za pomoc.
Gosia.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

W bazie są osoby współczesne, może wszyscy wyjechali? Też mi w żadnej wersji zapisania nic nie wyskakuje, ale nie znam dobrze rosyjskiego. Jest natomiast skrót, Blond, kilka trafień w Charkowie i też tylko kilka wyników w Polsce, Warszawa. Może zatem to skrócona forma tamtego nazwiska? Za mało coś tego nazwiska Blond i na Ukrainie i w Polsce, chyba, że to jakieś zagraniczne, ale bym sprawdziła, są adresy i telefony (w Charkowie).

Łucja
mazurek

Członek PTG

Jak szukać na wschodzie

Post autor: mazurek »

dzięki za stronę
ale niestety ja nie umiem ukraińskiego
Pozdrawiam wszystkich
Przemek Mazurek
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Jak szukać na wschodzie

Post autor: Alan_Jakman »

Wklej link do wyszukiwarki google i obok [naciśnij tłumaczenie strony], strona będzie po polsku:)
pozdrawiam
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Witam! Zwracam się z uprzejmą prośbą do użytkowników niniejszego forum w pewnej kwestii. Sam już nie wiem co mogę dalej z tym zrobić. Chodzi o moją prababcię i jej rodzinę. Maria Rudź, córka Filipa oraz Jekatariny Iwanownej urodziła się w 1926 roku według aktu zgonu w Grabinie, według książeczki czeladniczej w Starogrodzie, a według historii rodzinnych w Litowierzu... Nie wiemy jakiego była wyznania, nie chodziła do żadnego kościoła, nigdy nie miała żadnego ślubu, ani kościelnego, ani cywilnego. Była w związku z 3 mężczyznami z którymi miała po jednym dziecku- Stefan Łojewski, katolik, Aleksander Jan Jakubowski, prawosławny oraz Franciszek Beker, ewangielik... Została wywieziona do obozu pracy gdzieś w Westfalii. Miała co najmniej jedną siostrę, która podczas wojny wyszła za mąż za jakiegoś sowieckiego sołdata i wyjechała z nim gdzieś na Krym. Po wojnie ani Maria ani jej siostra nie wróciły do domu do matki, która mieszkała po wojnie w Litowierzu. Moja prababcia była u niej na Ukrainie może 3 razy, nie została powiadomiona nawet o śmierci swej matki, która zmarła najprawdopodobniej w latach 80- tych. Jej ojciec- Filip Rudź, według opowieści rodzinnych został zamordowany w pierwszych dniach wojny lub uciekł do polskiej paryzantki, bądź to UPA. Na dodatek Stefan Łojewski, mój pradziadek został zamordowany, aresztowany lub wywieziony do łagru przez sowietów za szaber. Bardzo bym prosił o jakiekolwiek wskazówki co mam dalej robić, gdzie szukać. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Przeszukiwałem już internet, strony: http://www.indeks.karta.org.pl/pl/wyszukiwanie.jsp
http://lwww.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Witaj
Michale nie wiem czy to co znalazłam odnosi się do Twoich przodków czy też nie ale ...na wszelki wypadek wpisuję :

Łojewski Mikołaj syn Antoniego/Antona widnieje w spisie ziemiaństwa Litinskiego powiatu - Tiereszpolskij (najprawdopodobniej tłumacząc Terespolski okręg) Gub.Podolskiej 1914 rok ;
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”