Dzień dobry,
z góry dziękuję za skierowanie mnie na forum rody grodzieńskie.
Zrobię to w następnym etapie poszukiwań.
Na razie na podstawie pdf z internetu mam kolejny trop w postaci przekręconego nazwiska gimnazjalisty bez podanego imienia, który to mógł być moim przodkiem.
Dotarcie do oryginału dokumentu (donosu,raportu), archiwum na Białorusi,nic nie wniesie ,ponieważ brak innych danych,takich jak imię, szkoła.
Celem poszukiwania jest znalezienie spisu uczniów różnych gimnazjów na przełomie lat 1858-1862 w Grodnie.
Miłego weekendu!
Pozdrawiam
poz_marecki
Grodno 1861 , poszukuję spisu uczniów gimnazjów
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
poz_marecki

-
Ł.A.Rynkowski

Stowarzyszenie Rodów Grodzieńskich posiada i udostępnia spisy parafian (przystępujących do spowiedzi) z Grodzieńskich parafii, które mogłyby być bardzo pomocne w ustaleniu danych owego gimnazjalisty i jego rodziny. W tych spisach jest wiek oraz podane relacje spisanych parafian.
Grodno parafia farna 1852, 1855, 1860.
Grodno parafia bernardyńska 1855, 1860, 1926.
Grodno parafia zaniemeńska 1852, 1855, 1860.
https://www.rodygrodzienskie.pl/udostepnianie/
Pozdrawiam,
Łukasz Rynkowski
Grodno parafia farna 1852, 1855, 1860.
Grodno parafia bernardyńska 1855, 1860, 1926.
Grodno parafia zaniemeńska 1852, 1855, 1860.
https://www.rodygrodzienskie.pl/udostepnianie/
Pozdrawiam,
Łukasz Rynkowski
-
poz_marecki

Dziękuję za zainteresowanie tematem i szybką odpowiedź.Jest to jakiś sposób i punkt zaczepienia.Bialoruś trudny temat ,ale parę lat temu z efektem pozytywnym , zdołałem otrzymać sporo informacji na temat mojej rodziny , która przeniosła się w okolice Homla.
Grodno jest dla mnie nowością, ponieważ obszarem na którym znajduję jakiekolwiek ślady jest obecna Litwa,Mazowsze i wspomniany Homel na Białorusi wraz z pojedynczymi wydarzeniami na Ukrainie czy w Rosji.
pozdrawiam
poz_marecki
Grodno jest dla mnie nowością, ponieważ obszarem na którym znajduję jakiekolwiek ślady jest obecna Litwa,Mazowsze i wspomniany Homel na Białorusi wraz z pojedynczymi wydarzeniami na Ukrainie czy w Rosji.
pozdrawiam
poz_marecki