Proszę o odczytanie metryki j. polski (cz.4)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

akasz

Sympatyk

Akt 5/1817 Jakub Filip Sawicki czy Rybicki?

Post autor: akasz »

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17263814

Prośba o pomoc :)

Nie wszystko jestem w stanie doczytać. Metryka jest w j. polskim

Czy Jakub Feliks to Sawicki, czy Rybicki. Rodzice to Antoni i Zofia Sawicka/Rybicka? Żyjących
Nazwisko wg. mnie jest wpisane Sawicka. Czy żyli w dniu ślubu?
Jednym ze świadków na ślubie jego jest przyrodni brat Jakuba - Maciej Rybicki s. Zofii Rybickiej już nie żyjącej na ślubie w 1816 roku i stąd to moje pytanie o rodziców
Zuzanna Chojnacka żona Jakuba: z jakiej parafii wzięto jej akt urodzenia? Rodzice to Stanisław i Marianna Górka, żyjący. Czy tak?
Michał Rybicki to przyrodni brata Jakuba Filipa. W metryce ślubu Macieja Rybickiego (rok 1816) jest wpisana matka Zofia Rybicka już nie żyjąca.
Anna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Akt śl. 12/1816 Maciej Rybicki i Urszula Murawska

Post autor: Arek_Bereza »

https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... d8deb2_max
to jest prawidłowy link.
Rybicki urodził się w parafii Łąg
Zofia matka mieszkała w Mogielnicy parafia Łąg - zapewne Łęg Probostwo 15 km na płn-wsch od Ciachcina
jej rodzice to Mikołaj i Rozalia, matka żyje
akasz pisze:Bardzo proszę o pomoc prawidłowym odczytanie aktu ślubu. Akt jest w j. polskim. Pismo jest niestaranne.

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/de/ ... a/17263813

Ślub 28 listopada 1816 roku w Ciachcinie (pow. płocki).
Włościan mający dwadzieścia trzy lat (3?), służący za Owczarka w folwarku Goślickim i tamże zamieszkały.

Poszukiwałam daty urodzin w sumariuszu w Ciachcine, Maciej Rybicki tam nie nie figuruje. Wg. szacunku ur. się około 1793 rok.
Pytanie, czy Zofia Rybicka już nieżyjąca to jego matka i gdzie ostatnio mieszkała?
Panna młoda Urszula Murawska.
Czy jej rodzice ro Mikołaj i Rozalia. Czy żyli gdy brała ślub?

Potem są zapowiedzi i wymienieni świadkowie. Świadkowie: Michał Ka...... lat 60, Mikołaj Wierzbicki lat 60, oboje służący na folwarku w Goslicach ...

Nie wszystkich świadków jestem w stanie przeczytać. Akt ma 2 strony

Pozdrawiam
Anna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

czemu nie linkujesz do aktu ? w widoku aktu po prawek stronie jest opcja link do skanu, skopiuj, wklej w innym oknie a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję otwórz obraz w nowej karcie, skopiuj link z z tego ostatniego

Kwestię tworzenia bez potrzeby nowych wątków gdy istnieją do tego przeznaczone pominę ale ktoś za chwilę zwróci Ci uwagę lub je po prostu przeniesie. Jesteś tu dość długo by wiedzieć
akasz

Sympatyk

Ale mi się oberwało. Przepraszam
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 804d4434dc

Czy o to chodziło?
Anna
akasz

Sympatyk

Akt śl. 12/1816 Maciej Rybicki i Urszula Murawska

Dziękuję za informacje. Przepraszam za kłopot Szukałam już kilka informacji w sumariuszu.
Jeszcze raz dziękuję.
Anna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Prawie o to :) zabrakło Ci ostatniej sekwencji z prawym myszą ale ten link jest już ok bo prowadzi bezpośrednio do aktu a nie do zespołu. Ktoś, kto będzie chciał pomóc nie będzie musiał szukać
Pozdrawiam
Arek
akasz

Sympatyk

Poprawię się :)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To przy okazji uwzględnij istnienie wątku:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-102442.phtml
:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

ani nie Sawicki ani nie Rybicki, ja widzę Rowicki :-) ojciec żył, matka zmarła
pozdrawiam
BasiaS
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 16:20 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
megulitta

Sympatyk

akt zgonu Ewy Sałkowskiej- 1838r. parafia Krzynowłoga Wielka

Post autor: megulitta »

Zwracam się z prośbą o pomoc w rozczytaniu kilku wyrazów w akcie zgonu Ewy Sałkowskiej z domu Bieńkowskiej.

Akt zgonu nr 41 z roku 1838 roku znalazłam pod linkiem:
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 043&y=1170

Udało mi się z niego wyczytać:
"Działo się we wsi Kościelnej Krzynowłodze Wielkiej dnia dziewiątego? dwudziestego pierwszego lutego 1838 roku o godzinie piątej po południu, stawili się Józef Sałkowski lat pięćdziesiąt osiem czy siedem? i Leon .... lat 40 liczący, obydwaj rolnicy we wsi Świniarach zamieszkali i ..................., bieżącego miesiąca o godzinie piątej po południu umarła Ewa z Bieńkowskich Sałkowska, wdowa w Świniarach przy synu zostająca?, pozostała żona Antoniego Sałkowskiego tamże w Świniarach zeszłego, urodzona we wsi .... ?? lat około siedemndziesiąt licząca. Po przekonaniu się naocznie o zejściu Sałkowskiej akt ten przeczytany stawiającym pisać nieumiejącym, z których pierwszy ? jest synem zmarłej-podpisany został przez nas?"

Z góry dziękuję za pomoc
Magdalena

moderacja (elgra)
Połączono z istniejącym już tematem (zgodnie z Regulaminem)
akasz

Sympatyk

Dziękuję, ale problem dalej istnieje bo na jego (Jakuba) ślubie świadkiem był jego brat rodzony Maciej Rybicki. Rodzinę Marcina mam rozpracowaną opierając się na dokumenty.
Pozdrawiam Anna
Izabela_Czaplicka

Sympatyk
Tytan

Post autor: Izabela_Czaplicka »

Witam,
Napisane jest:
Józef Sałkowski lat piećdziesiąt siedem i Leon Sosnowski , oświadczając że w dniu dwudziestym bieżącego miesiąca. urodzona we wsi Ciemniewko .

Pozdrawiam
IZabela Czaplicka
megulitta pisze:Zwracam się z prośbą o pomoc w rozczytaniu kilku wyrazów w akcie zgonu Ewy Sałkowskiej z domu Bieńkowskiej.

Akt zgonu nr 41 z roku 1838 roku znalazłam pod linkiem:
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 043&y=1170

Udało mi się z niego wyczytać:
"Działo się we wsi Kościelnej Krzynowłodze Wielkiej dnia dziewiątego? dwudziestego pierwszego lutego 1838 roku o godzinie piątej po południu, stawili się Józef Sałkowski lat pięćdziesiąt osiem czy siedem? i Leon .... lat 40 liczący, obydwaj rolnicy we wsi Świniarach zamieszkali i ..................., bieżącego miesiąca o godzinie piątej po południu umarła Ewa z Bieńkowskich Sałkowska, wdowa w Świniarach przy synu zostająca?, pozostała żona Antoniego Sałkowskiego tamże w Świniarach zeszłego, urodzona we wsi .... ?? lat około siedemndziesiąt licząca. Po przekonaniu się naocznie o zejściu Sałkowskiej akt ten przeczytany stawiającym pisać nieumiejącym, z których pierwszy ? jest synem zmarłej-podpisany został przez nas?"

Z góry dziękuję za pomoc
Magdalena
Miko661

Sympatyk

Post autor: Miko661 »

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu aktu ślubu moich przodków.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =659&y=859

Części których nie mogę dokładnie rozczytać pogrubiłem. Najbardziej oczywiście interesuje mnie imię ojca młodego i to co tam następuje dalej. Zastanawia mnie też druga część o jednej zapowiedzi i dyspensie (z czego zrozumiałem), więc pytania przy okazji
- czy mogło to wynikać z faktu że młoda miała tylko 16 lat?
- w jakich przypadkach udzielano takich dyspens?
- czy możliwa jest wczesna ciąża przedmałżeńska i to że rodzice chcieli to zatuszować?
Zastanawia mnie też zawód Policyanta - do tej pory nie spotkałem się z niczym podobnym w tamtych czasach. Oczywiście te pytania tylko przy okazji jeśli ktoś ma wiedzę - najbardziej zależy mi na dokładnym odczytaniu aktu.

Akt numer 49:
Działo się w Kielcach dnia trzeciego lutego tysiąc osiemset pięćdziesiątego trzeciego roku o godzinie pierwszej po południu. Wiadomym czynimy że w przytomności świadków Jaśka Betkowskiego lat dwadzieścia dziewięc i Bartłomieja Skłać lat czterdzieści siedm liczących służących w Kielcach zamieszkałych na dniu dzisiejszych zawarte zostało religijne małżeństwo pomiędzy Marcinem Czarny lat dwadzieścia mających młodzianem w Kielcach urodzonym z Feliksa natarcz nieżyjącego Policynata (tej części kompletnie nie mogę rozczytać a jest kluczowa) i Rozalii z Zarembskich Małżonków Czarnych
a Petronellą Wasik lat szesnaście służących uroją panną na Barwinku urodzoną z Gawła i Łucyi z Białków Małżonków Wasików Gospodarzy z Matki nieżyjącej zamieszkałej przy Ojcu.

Małżeństwo to poprzedziłą jedna zapowiedź w kościele parafialnym tutejszym w dniu dzisiejszym trzecim stycznia roku bieżącego gdyż w dniu następnym dyspensa z Kustosza Jeneralnego Diecezji Kielecko Krakowskiej pod dniem dwydziestym czwartym stycznia roku bieżącego. N27 udzielona została Taniewane Małżeńska nie zaszło. Małżonkowie nowi umowy przedwstępnej żadnej nie zawarli. Zezwolenie Matki zaślubionego i Ojca zaślubionej ustne naczyniło.
Awatar użytkownika
Agnieszka_K

Członek PTG
Adept

Post autor: Agnieszka_K »

Ja bym powiedziała, że Józef ma lat pięćdziesiąt jeden (zapisane ieden).
Z poważaniem
Agniecha
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”