Familysearch - Polska, dostęp do ksiąg 1600-1950

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Jak nie umiesz dorobić sobie klucza - to szukaj w sbc:
https://www.sbc.org.pl/dlibra/results?q ... ype=-6&p=0
Pozdrawiam!
Tadek
rucinski.andrzej

Sympatyk

Post autor: rucinski.andrzej »

Dziękuję za wiadomość. Ponieważ nie jestem zbyt biegły wtwieraniu czy mogę skorzystać z konsultacji na pw.
rucinski.andrzej

Sympatyk

Witaj TED
Dziękuję za Twój post z 27 stycznia. Bardzo mnie pomógł. Obecnie poszukuję dostępu do akt metrykalnych parafii Będzin ( Dąbrowa ) dla lat 1825 - 1880. Czy mógłbyś mnie wspomóc Twoją wiedzą gdzie mogę je znaleźć , najchętniej "on line", jak w przypadku Pilicy.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Ted_B

Sympatyk

Witam!
1. Będzin dostępny w AP Katowice oraz w AAD Częstochowa (być może przekazane akta do AD Będzin). On-line akta metrykalne i ASC z Częstochowy dostępne na FS.
2. Dabrowa (zapewne chodzi o dzisiejszą Dąbrowę Górniczą (od 1918 r.)) - sprawa trochę zagmatwana - nie będę się wypowiadał o przynależności parafialnej na przestrzeni czasów. Może być parafia Gołonóg?
Pozdrawiam!
Tadek
rucinski.andrzej

Sympatyk

Witaj Tadeuszu,
przepraszam że jestem "namolny", ale jesteś jedyną osoba która może mnie pomóc. Sprawdziłem parafie Będzin na FS , ale księgi metrykalne dla kościoła rzymsko katolickiego dla parafii Będzin dla lat 1808 - 1859 są "pod kluczykiem" Czy znasz sposób na "odkodowanie" mikrofilmów. Twój post z 27 stycznia sugeruje że jest taki sposób.
Bardzo serdecznie pozdrawiam
Andrzej R.
Ted_B

Sympatyk

sagan

Sympatyk

Post autor: sagan »

rucinski.andrzej pisze:... Czy znasz sposób na "odkodowanie" mikrofilmów. Twój post z 27 stycznia sugeruje że jest taki sposób. ...
Upewnij się, że jesteś zalogowany do konta FamilySearch.org . Założenie konta jest bezpłatne.

Pozdrawiam,
Paweł
rucinski.andrzej

Sympatyk

Witaj Paweł.
Dziękuję jestem zalogowany na FS.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
reksio

Sympatyk

Post autor: reksio »

Witaj Tadek ,

kompletnie nie mam pojęcia gdzie mam szukać dokumentów, znalazłam akt ślubu w domowym archiwum sporządzonym w Jarosławiu mojego pradziadka Anton Mayer ur 1856 ,57 w Wiese (Wiesau) być może Wymiarki ? ,parafia Seifersdorf , Zatorze ? na Śląsku zamieszkały w Oleszycach .Syn Ferdynanda i Josefiny Springer. Wyznanie rzymsko-katolickie.

Za wszelkie wskazówki i informację będę wdzięczna .
Wiola
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Wiolu,
W mojej ocenie, miejscowość to Loučky (Zátor), w j. niem.: Wiese (Seifersdorf), w j. pol.: Lączki (Zator).
Tutaj jest akt małż. Ferdynanda Mayer i Josephy Springer - ostatni wpis na lewej karcie:
https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... 2da5fbd199
i akt ur. Antoniego - przedostatni:
https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... 6ae431f0c6
Akty są w j. niem., pisane kurrentą.
Pozdrawiam.
Elża
reksio

Sympatyk

Post autor: reksio »

Witaj Elżo (Elżbieta ?)

to mi dopiero sprawiłaś niespodziankę , ja nie potrafię się jeszcze poruszać po tej stronie . Szukałam tych aktów i nie dam głowy czy te bo trudno coś odczytać pisane kurrentą , mówię o sobie .
Nie wiem jak dodawać zdjęcia , czy mogę odpowiedzieć na ten post ze swojej prywatnej skrzynki ?
Proszę nie gniewaj się ale przyczepie się do Ciebie jak "rzep do kożucha" bo poświeciłam tyle czasu na poszukiwania i dopiero teraz nastąpił cud
Pozdrawiam
Wiola
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

tak jak podglądam, do kolekcji polskich zasobów metrykalnych udostępnionych na Family Search, ostatnie skany dodano w 2015 roku. Z rekordami (czyli indeksami) jest znacznie lepiej.
https://www.familysearch.org/search/col ... 7&count=20

Czy to oznacza, że wszystkie zasoby w postaci zdjęć metryk, które były do dodania dla Polski już udostępniono, czy też FS ma coś jeszcze w zanadrzu?

Może ktoś się bliżej orientuje?

Pozdrawiam
Aneta
And_J

Sympatyk

Post autor: And_J »

Witam Pani Aneto,
nie wiem czy FS ma coś jeszcze w zanadrzu dla Polski ale odzywam się bo są zdjęcia z terenów, które przed II WŚ nie należały do Polski. Ostatnio trafiłem na zdjęcia z Warmii i Mazur, kiedyś przeglądałem jakieś parafie opolskie.
Moim zdaniem FS trochę mgliście podchodzi do zbioru Poland. Przestałem się nad tym zastanawiać gdy natrafiłem na lwowskie indeksy pisane cyrylicą.
Pozdrawiam
Andrzej
Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

Jeśli chodzi o indeksy lwowskie to po wprowadzeniu RODO większa ich część po prostu zniknęła i w zamian pojawiło się trochę pisanych cyrylicą. Wpisując poszukiwane nazwisko otrzymywałem kiedyś ponad 800 wyników, a teraz wpisując to samo otrzymuję nieco ponad 300 (w tym żadnego z wcześniej znalezionych i na szczęście zabezpieczonych na własnym dysku).

Wojtek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

tak, zgadza się - granice historyczne Polski zmieniały się na przestrzeni czasu, więc część polskich metrykaliów znajduje się w kolekcjach innych państw, jak. np. Ukrainy.

Moje pytanie dotyczy zasobów metrykalnych konkretnie z kolekcji, którą podlinkowałam. Wydaje się, że z biegiem lat, zasoby te powinny powiększać się o kolejne roczniki, a tak niedługo minie 7 rok, kiedy mamy przestój w tym zakresie. O zasobach archiwów diecezjalnych, których brakuje na stronie FS już nawet nie wspomnę, bo zdaje się - nadal są to marzenia ściętej głowy, niestety.

Co do RODO, od tej strony nie śledziłam sprawy, ale dobrze przynajmniej Wojtku, że udało Ci się zabezpieczyć wcześniej interesujące Ciebie rekordy.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”