lat szesnaście skończonych mającą Panną na Barwinku urodzoną z Gawła i Łucyi z Białków Małżonków Wasików Gospodarzy z Matki nieżyjącej tamże przy Ojcu [będącej].
gdyż z dwóch następnych dyspensa Konsystorza
Tamowanie małżeństwa nie zaszło
Małżonkowie nowi umowy przedślubnej żadnej nie zawarli
Zezwolenie Matki zaślubionego i Ojca zaślubionej ustne nastąpiło.
https://genealodzy.pl/donate-pol
Miko661 pisze:Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu aktu ślubu moich przodków.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =659&y=859
Części których nie mogę dokładnie rozczytać pogrubiłem. Najbardziej oczywiście interesuje mnie imię ojca młodego i to co tam następuje dalej. Zastanawia mnie też druga część o jednej zapowiedzi i dyspensie (z czego zrozumiałem), więc pytania przy okazji
- czy mogło to wynikać z faktu że młoda miała tylko 16 lat?
- w jakich przypadkach udzielano takich dyspens?
- czy możliwa jest wczesna ciąża przedmałżeńska i to że rodzice chcieli to zatuszować?
Zastanawia mnie też zawód Policyanta - do tej pory nie spotkałem się z niczym podobnym w tamtych czasach. Oczywiście te pytania tylko przy okazji jeśli ktoś ma wiedzę - najbardziej zależy mi na dokładnym odczytaniu aktu.
Akt numer 49:
Działo się w Kielcach dnia trzeciego lutego tysiąc osiemset pięćdziesiątego trzeciego roku o godzinie pierwszej po południu. Wiadomym czynimy że w przytomności świadków Jaśka Betkowskiego lat dwadzieścia dziewięc i Bartłomieja Skłać lat czterdzieści siedm liczących służących w Kielcach zamieszkałych na dniu dzisiejszych zawarte zostało religijne małżeństwo pomiędzy Marcinem Czarny lat dwadzieścia mających młodzianem w Kielcach urodzonym z Feliksa natarcz nieżyjącego Policynata (tej części kompletnie nie mogę rozczytać a jest kluczowa) i Rozalii z Zarembskich Małżonków Czarnych
a Petronellą Wasik lat szesnaście służących uroją panną na Barwinku urodzoną z Gawła i Łucyi z Białków Małżonków Wasików Gospodarzy z Matki nieżyjącej zamieszkałej przy Ojcu.
Małżeństwo to poprzedziłą jedna zapowiedź w kościele parafialnym tutejszym w dniu dzisiejszym trzecim stycznia roku bieżącego gdyż w dniu następnym dyspensa z Kustosza Jeneralnego Diecezji Kielecko Krakowskiej pod dniem dwydziestym czwartym stycznia roku bieżącego. N27 udzielona została Taniewane Małżeńska nie zaszło. Małżonkowie nowi umowy przedwstępnej żadnej nie zawarli. Zezwolenie Matki zaślubionego i Ojca zaślubionej ustne naczyniło.