Nazwisko: Wikieł
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4160&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Gość
WIKIEŁ GENOWEFA (ur. 1901) zamieszkała we wsi JRTYPORY wyszła za mąż 31.01.1927 r. za LUCJANA ZYGMONT (ur.14.01.1903r.- syna KATARZYNY z d. POSTEK i JANA ZYGMONT.) w Kościele Parafialnym w Węgrowie gdzie ślubu udzielił Ks. Teofil Rybka. Genowefa i Lucjan mieszkali we Wrotnowie. Mieli 3-ech synów: Alfreda, Zdzisława i Jerzego. Genowefa miała siostrę SABINĘ, która po mężu nazywała się KSIĘŻOPOLSKA. Alfred i Jerzy mieszkali w Pruszkowie k/Warszawy a Zdzisław we wsi Żabiny k/Działdowa.
matka moja, Wikieł Czesława Agnieszka, córka Konstantego i Wiktorii Ireny; rodzina z parafii Stara Wieś (Węgrów) - w księgach parafialnych udało mi się dociągnąć tę linię do schyłku XVIII w., zaś spisy mieszkańców dóbr radziwiłłowskich wymieniają to nazwisko w Tończy i Starej Wsi już w wieku XVII; wydaje się, że to kolebka rodziny - może też ściągniętej przez Radziwiłłów z Litwy, bo zdarzają się w metrykach zapisy przez dwa "ł" na końcu; Robert
sygnatura: 62/1716/0/88
tytuł i daty: Graždanskoe dělo po isku obsestva měsan˝ rol'nikov g.Vengrova s˝ Pavla Vikela o vozstanovlenii naru. vladěniâ [Sprawa cywilna z powództwa ogółu mieszczan rolników miasta Węgrowa przeciwko Pawłowi Wikiełowi o przywrócenie zakłóconego posiadania]; 1911
hasła indeksu: przywrócenie zakłóconego posiadania; Węgrów; Wikieł Paweł
opis: dokumentacja aktowa; ; ; poszyt; stan dobry; mieszana; ; ; pol.; k.7; 23cmx25cm; ; nr 461/1911; ; ; ; -; -;
tytuł i daty: Graždanskoe dělo po isku obsestva měsan˝ rol'nikov g.Vengrova s˝ Pavla Vikela o vozstanovlenii naru. vladěniâ [Sprawa cywilna z powództwa ogółu mieszczan rolników miasta Węgrowa przeciwko Pawłowi Wikiełowi o przywrócenie zakłóconego posiadania]; 1911
opis: dokumentacja aktowa; ; ; poszyt; stan dobry; mieszana; ; ; pol.; k.7; 23cmx25cm; ; nr 461/1911; ; ; ; -; -;
Re: Nazwisko: Wikieł
gnatura: 62/498/0/5002pawko223 pisze:sygnatura: 62/1716/0/88
tytuł i daty: Projekt budynku gospodarczego w Mińsku Mazowieckim ul. Armii Ludowej wł. Wikieł Ryszard; 1964-1964
hasła indeksu: budynek gospodarczy; Hryniewicki Jakub; Mińsk Mazowiecki; ul. Armii Ludowej; Wikieł Ryszard
opis: dokumentacja techniczna; ; ; poszyt; stan dobry; światłokopia; ; ; ; ; ; ; ABA 8m/115/64, 9/5430; pozwolenie, projekt; ; ; -; -;
seria: -
sygnatura: 62/758/0/1304
tytuł i daty: [K.H. Nr.138 nieruchomości w Łukowie ozn.Nr.pol. 374 przy ul.Okrzei 12 składające się z zabudowań i placu Posiada: Szymański Henryk, Napomon Puacz (?) , Antoni Wikieł, Czesław Wikieł;; 1884-1937
hasła indeksu: Łuków; Puacz Napomon; Szymański Henryk; Wikieł Antoni; Wikieł Czesław
opis: dokumentacja aktowa; ; ; księga; ; ; ; ; ; ; [hip.138]; ; HmŁ 166; ; ; ; -; -;
seria: Akta spraw cywilnych
sygnatura: 62/1301/0/127
tytuł i daty: Akta w sprawie wytoczonej przez Anielę Wikieł [zam.Paplin, gm.Starawieś] przeciwko Janowi i Feliksie małż. Guzek o 20 rub.; 1916-1916
hasła indeksu: Guzek Feliks; Guzek Jan; Paplin, gm.Starawieś; Wikieł Aniela; zwrot należności
opis: dokumentacja aktowa; ; ; poszyt; stan dobry; ; ; formularz, rękopis; pol.; k.9; 23cmx36cm; ; nr 544/1916; ; ; ; -; -;
-
WIKIEL-TADEUSZ
Witam
Ma Pan akta sprawy ANIELI WIKIEŁ siostry mojego ojca WŁADYSŁAWA WIKIEŁ.Czy Pan jest spokrewniony z rodziną WIKIEŁ?Ja mieszkam w Warszawie ale urodziłem się w Paplinie i ostatnio 24lipca mieliśmy spotkanie tej rodziny w Paplinie.Znałem rodzinę GUZEK.Czekam na informację i pozdrawiam TADEUSZ WIKIEŁ.
Ma Pan akta sprawy ANIELI WIKIEŁ siostry mojego ojca WŁADYSŁAWA WIKIEŁ.Czy Pan jest spokrewniony z rodziną WIKIEŁ?Ja mieszkam w Warszawie ale urodziłem się w Paplinie i ostatnio 24lipca mieliśmy spotkanie tej rodziny w Paplinie.Znałem rodzinę GUZEK.Czekam na informację i pozdrawiam TADEUSZ WIKIEŁ.
-
WIKIEL-TADEUSZ
akiraq pisze:matka moja, Wikieł Czesława Agnieszka, córka Konstantego i Wiktorii Ireny; rodzina z parafii Stara Wieś (Węgrów) - w księgach parafialnych udało mi się dociągnąć tę linię do schyłku XVIII w., zaś spisy mieszkańców dóbr radziwiłłowskich wymieniają to nazwisko w Tończy i Starej Wsi już w wieku XVII; wydaje się, że to kolebka rodziny - może też ściągniętej przez Radziwiłłów z Litwy, bo zdarzają się w metrykach zapisy przez dwa "ł" na końcu; Robert
Witam
Nazywam się WIKIEŁ TADEUSZ urodziłem się w miejscowości PAPLIN dziadkowie WALENTY i JADWIGA WIKIEŁ rodzice WŁADYSŁAW i ANNA zamieszkali w PAPLINIE tworzę drzewo genealogiczne rodu WIKIEŁ i dlatego szukam wszelkich informacji dotyczących tego nazwiska może jesteśmy spokrewnieni.Czekam na wszelkie informacje i pozdrawiam.
Moja śp. mama Ludwika z d. Wikieł urodziła się w Grygrowie w 1927 roku. Jej ojciec Marian Wikieł /1882 -1974/ był synem Adama a wnukiem wspominanego wyżej wujta Pawła. Gniazdo tej gałęzi rodu Wikieł to własnie Grygrów i okolice. Mój dziadek Marian miał ok 20-ścioro rodzeństwa / dwie matki/ kilkoro z nich zmarło w wieku niemowlęcym lub młodzieńczym. Pamiętam imiona niektórych: Jan, Józef, Henryk, Konrad, Helena, Franciszek, Karolina, Gertruda, Jadwiga. Przed kilkoma laty robiłam genogram i w nim zawarłam wszystkich ale chyba już go nie mam . Mój krewny syn Konrada Wikła ks. kanonik /Jerzy proboszcz parafii Buraków - Łomianki/ miał wgląd w księgi parafialne w Starej Wsi i w Drohiczynie wynikało z nich, że nazwisko to pojawiało sie już w XVI wieku. Podejrzewamy, że jest to ród z Prus wschodnich a protoplaści byli Prusakami. Jest też wersja, że przywędrowali oni z Alzacji i spolszczono dawne nazwisko Vekel. Ponoć był to ród znamienity z tytułem baronowskim. Lecz to są opowieści rodzinne. Proponuje kontakt z ks. Jurkiem lub wycieczkę do Grygrowa pod nr 25 i 27 / Styś i Socha/. Powodzenia. Ela Dumania
Witam,
moja babcia Wanda Feliksa Nowicka zd. Wikieł ur. 1919 córka Franciszka Wikieł ur. 1892 w parafii Starawieś , warszawskiego policjanta zamordowanego w 1940 i pochowanego w Miednoje. Franciszek był synem Wawrzyńca ur.1862 i Petroneli Skórki ; wnukiem Wojciecha Grzegorza ur. 1839 i Józefy Kuryłek; prawnukiem Kacpra ur. ok. 1814 i Elżbiety Gołębiowskiej vel. Matusielińskiej ; praprawnukiem Franciszka ur. ok. 1785 i Małgorzaty Wojtyry.
pozdrawiam monika
moja babcia Wanda Feliksa Nowicka zd. Wikieł ur. 1919 córka Franciszka Wikieł ur. 1892 w parafii Starawieś , warszawskiego policjanta zamordowanego w 1940 i pochowanego w Miednoje. Franciszek był synem Wawrzyńca ur.1862 i Petroneli Skórki ; wnukiem Wojciecha Grzegorza ur. 1839 i Józefy Kuryłek; prawnukiem Kacpra ur. ok. 1814 i Elżbiety Gołębiowskiej vel. Matusielińskiej ; praprawnukiem Franciszka ur. ok. 1785 i Małgorzaty Wojtyry.
pozdrawiam monika
Ostatnio zmieniony ndz 04 sty 2015, 14:14 przez MonikaNJ, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Moja praprababka Paulina Kowalska zd. Wikieł ur. ok. 1873 we wsi Syberia w parafii Starawieś, jej rodzice to Wojciech Wikieł i Józefa zd. Kuryłka.
pozdrawiam
Paweł
Moja praprababka Paulina Kowalska zd. Wikieł ur. ok. 1873 we wsi Syberia w parafii Starawieś, jej rodzice to Wojciech Wikieł i Józefa zd. Kuryłka.
pozdrawiam
Paweł
W swoim drzewie mam 3 panów Wikieł, Aleksander i Kazimierz bracia z Warszawy ich rodzice: Ignacy i Marianna Rybiewska.
I szczerze mówiąc nic więcej niż to co napisano na stronach w Muzeum Powstania Warszawskiego.
Pozdrawiam
Dorota
I szczerze mówiąc nic więcej niż to co napisano na stronach w Muzeum Powstania Warszawskiego.
Pozdrawiam
Dorota
Witam,
ponieważ w szwa ukazały się księgi Starejwsi uzupełniłam wcześniejszy post. Paweł wychodzi na to ,że mamy wspólnych przodków.
pozdrawiam monika
ponieważ w szwa ukazały się księgi Starejwsi uzupełniłam wcześniejszy post. Paweł wychodzi na to ,że mamy wspólnych przodków.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Witam,
No to owocnie nam się zaczął 2015 rok
Dziękuję Monika za informacje, nie miałem świadomości, że już są księgi Starejwsi, biorę się zatem dzisiaj za poszukiwania 
Odezwę się na priv.
Pozdrawiam
Paweł
No to owocnie nam się zaczął 2015 rok
Odezwę się na priv.
Pozdrawiam
Paweł
..WIKIEL-TADEUSZ pisze:akiraq pisze:matka moja, Wikieł Czesława Agnieszka, córka Konstantego i Wiktorii Ireny; rodzina z parafii Stara Wieś (Węgrów) - w księgach parafialnych udało mi się dociągnąć tę linię do schyłku XVIII w., zaś spisy mieszkańców dóbr radziwiłłowskich wymieniają to nazwisko w Tończy i Starej Wsi już w wieku XVII; wydaje się, że to kolebka rodziny - może też ściągniętej przez Radziwiłłów z Litwy, bo zdarzają się w metrykach zapisy przez dwa "ł" na końcu; Robert
Witam
Nazywam się WIKIEŁ TADEUSZ urodziłem się w miejscowości PAPLIN dziadkowie WALENTY i JADWIGA WIKIEŁ rodzice WŁADYSŁAW i ANNA zamieszkali w PAPLINIE tworzę drzewo genealogiczne rodu WIKIEŁ i dlatego szukam wszelkich informacji dotyczących tego nazwiska może jesteśmy spokrewnieni.Czekam na wszelkie informacje i pozdrawiam.
Witam
Moja Sw pamieci mama Antonina,Apolonia Kncebowska z domu WIKIEŁ ur dnia 8 Kwietnia 1923 w miejscowosci Blotki kolo warszawy zmarla 8 marca 1969 r w warszawie. Rodzice mojej mamy to Bronislawa i Antoni WIKIEŁ..
Ostatnio zmieniony pt 06 mar 2015, 17:40 przez Mbergmann, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
wieś Błotki nie znajduje się koło Warszawy ale w powiecie węgrowskim ,parafia Starawieś.
pozdrawiam monika
wieś Błotki nie znajduje się koło Warszawy ale w powiecie węgrowskim ,parafia Starawieś.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika