Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wagabund

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Archiwum Archidiecezjalne w Krakowie cennik zdjęć

Post autor: wagabund »

Mi odpisali, że nie wykonują kwerend zleconych drogą elektroniczną. W związku z tym zwracam się z prośbą o pomoc do kogoś kto będzie na miejscu w najbliższym czasie i mógłby coś dla mnie sprawdzić w księgach metrykalnych parafii Czulice. Szczegóły opiszę w wiadomości prywatnej.

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Jakub_Szymański

Sympatyk

Post autor: Jakub_Szymański »

Witam serdecznie,
Uprzejmie proszę kogoś, kto ma czas i ochotę oraz będzie przy okazji w Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie o znalezienie aktu urodzenia mojego prapradziadka:

Stefan Górnsiewicz
Ur. 18.10.1904 w Wieliczce
parafia św. Klemensa
Syn Józefa i Rozalii z Gondków (lub Gądków)

Wiem, że powinien istnieć tam zasób o nazwie:
Liber Natorum et Babtisatorum tom XXX, numerus 518
Który dotyczy Wieliczki i zapewne tam skrywa się ten akt.

Ja niestety sam nie mogę wybrać się w tym momencie do Archiwum, więc liczę, że ktoś przy okazji rzuci okiem na ten akt.

Serdecznie pozdrawiam.
Jakub Szymański
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Krystyna.waw pisze:Coś nowego, czyli Cyfrowe Archiwum Archidiecezji Krakowskiej.
https://archiwum.diecezja.pl/aktualnosc ... akowskiej/
https://caak.upjp2.edu.pl/
Na razie chyba puste...
dzięki Krysiu za informację :k: :k: :k:
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Iusgene

Sympatyk

Post autor: Iusgene »

Dzień Dobry :) Przepraszam, że może napiszę w związku z innym tematem, ale będę bardzo wdzięczny za pomoc w potwierdzeniu istnienia aktu urodzenia z 1887 r. dotyczącego osoby:

Andrzej Palus
parafia Krzeszów
syn Szymona i Anny

Od pewnego czasu pomagam w poszukiwaniach i udało odnaleźć się dokument, który bezsprzecznie wskazuje właśnie na Krzeszów w okolicach Żywca, niestety ja nie mogę potwierdzić tego osobiście w Archiwum :(

Dziękuję bardzo za pomoc bowiem Pan Palus od dłuższego czasu usiłuje odkryć historię swojej rodziny i teraz wydaje się, żę jesteśmy na dobrym tropie.

Pozdrawiam,
Filip
lukaszpp

Sympatyk

Cyfrowe Archiwum Archidiecezji Krakowskiej

Post autor: lukaszpp »

Na stronie AD ogłosili powstanie archiwum cyfrowego i dostali na to kasę - zarówno z PL jak i z EU
https://archiwum.diecezja.pl/aktualnosc ... akowskiej/
https://caak.upjp2.edu.pl/
Wygląda na ciekawą inicjatywę zwłaszcza dla tych szukających danych z tamtych okolic ;) niestety nie dotarłem gdzie może być harmonogram prac, o którym wspominają?
Myślę, że faktycznie może dojść do skutku ten projekt bo będą się musieli z niego rozliczyć.

Ciekawym elementem jest, że mają być tam dane z Archidiecezji Lwowskiej! A więc poszukiwanie korzeni po stronie ukraińskiej może być znacznie ułatwione
Anioł_Michał

Post autor: Anioł_Michał »

Jakub_Szymański pisze:Witam serdecznie,
Uprzejmie proszę kogoś, kto ma czas i ochotę oraz będzie przy okazji w Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie o znalezienie aktu urodzenia mojego prapradziadka:

Stefan Górnsiewicz
Ur. 18.10.1904 w Wieliczce
parafia św. Klemensa
Syn Józefa i Rozalii z Gondków (lub Gądków)

Wiem, że powinien istnieć tam zasób o nazwie:
Liber Natorum et Babtisatorum tom XXX, numerus 518
Który dotyczy Wieliczki i zapewne tam skrywa się ten akt.

Ja niestety sam nie mogę wybrać się w tym momencie do Archiwum, więc liczę, że ktoś przy okazji rzuci okiem na ten akt.

Serdecznie pozdrawiam.
Witam,
posiadam kilka skanów ksiąg parafii Wieliczka. Sprawdziłem w skanach ksiąg z USC za lata 1903-1905 dla miasta Wieliczka i nazwisko Górnisiewicz w tych latach nie występuje. Sprawdziłem także każdy październik 1904 roku dla okolicznych wiosek parafii Wielickiej i niestety także nie ma tego nazwiska. Oczywiście mogło się zdarzyć tak, że w księdze USC nie wpisano kogoś, więc warto sprawdzić księgi w Archidiecezji.
Pozdrawiam
Jakub_Szymański

Sympatyk

Post autor: Jakub_Szymański »

Dzień dobry.

Bardzo dziękuję. Na szczęście udało się już znaleźć tę metrykę w poczekalni. Stefan Górnisiewicz urodził się 18.10.1904, jednak jego metryka zapisana jest w Lednicy Dolnej w roku 1905.

(Tu link do poczkekalni, ostatni wypis po prawej stronie to metryka Stefana:
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... g_2208.jpg

Jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas i chciałbym prosić o poinformowanie mnie, jakby udało się znaleźć jeszcze jakichś Górnisiewiczów.

Chciałbym jeszcze zapytać, za jakie lata posiada Pan metryki Wieliczki?

Pozdrawiam serdecznie.
Jakub Szymański
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Post autor: Ścibor_Grażyna »

Dzień dobry.

Pytanie do osoby ukrywającej się na Forum pod pseudonimem "vasquez"

czy znalazł Pan już poszukiwane metryki przodków z parafii Jaworzno?
Jeśli nie - mogę pomóc.

Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
lukaszpp

Sympatyk

Post autor: lukaszpp »

Niestet z tego co widzę na https://ornatowski.com/wiadomosci/archi ... metrykalne projekt nie obejmuje archwizacji metryk w parafii która mnie interesuje (Lachowice).

Szukam tam nazwisk:
- Brańka (Józef, ur. ~1883) + informacji o jego rodzicach (prawdopodobnie Michał Brańka i Regina Dyduch)
- Frydrych (Zofia, ur. 1890) + informacji o rodzicach (prawdopodobnie Paulina Szczepański i Jakub Frydrych) - ale mniejsze prawdopodobieństwo znalezienia Zofii właśnie tam

Gdyby ktoś się wybierał, może dać znać? Mam trochę informacji z Kaszub (nazwiska w profilu) tudzież postaram się odwdzięczyć inaczej
Łukasz P.
zaleznyh

Sympatyk
Adept

Post autor: zaleznyh »

Prośba do osób wybierających się do Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie.

Jeżeli ktoś znajdzie czas, to proszę o sprawdzenie w księgach metrykalnych z Parafii Niegowić, czy znajduje się tam akt urodzenia mojego "pra" - Tomasza Górki. Według metryk jego ślubów i urodzeń dzieci wynika, że urodził się około 1829 roku w Wiatowicach, ze Stanisława i Marii/Agaty Woźniak. Jeśli uda się znaleźć urodzenie, to prosiłbym również o sprawdzenie czy jest także metryka ślubu rodziców. Archiwum posiada księgi od 1820 roku.

Dziękuję.
Pozdrawiam
Hubert
Marcin_Nikodem

Sympatyk

Post autor: Marcin_Nikodem »

Dobry wieczór.
Możecie Państwo napisać w jakiś sposób dostać się do tego archiwum? Mieszkam pod Krakowiem. Jeżeli dostanie się tam nie graniczy z cudem i godziny są w miarę rozsądne to bardzo chętnie się wybiorę od czasu do czasu by sprawdzić to i owo jeśli tylko będę potrafił przeczytać i nie będą robić problemów.

Dziękuję.

Pozdrawiam
Marcin
zaleznyh

Sympatyk
Adept

Post autor: zaleznyh »

https://archiwum.diecezja.pl/kontakt/ tutaj są szczegóły jak się dostać, adres, telefony, godziny urzędowania.

Przekleję tylko ważną informację: "Wizyta w Czytelni Archiwum jest możliwa wyłącznie w drodze zapisów poprzez wcześniejszy kontakt drogą mailową"
Pozdrawiam
Hubert
Marcin_Nikodem

Sympatyk

Dziękuję.
Znalazłem to w nocy. Wysłałem wiadomość i czekamy.

Pozdrawiam
Marcin
Marcin_Nikodem

Sympatyk

Odpisano mi, że w tym momencie nie ma możliwości umówić się do Czytelni, gdyż trwają prace remontowo-naprawcze.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Kiedyś przychodziło się rano i mała kolejka była. Jeśli wcześniej się przyszło to przy ograniczonej ilości miejsc w czytelni była szansa na skorzystanie. Wielu szukających metryk podkrakowskich rozczaruje się. Duplikaty ksiąg z XIX w. w formie formularzy są z dużymi lukami. Na 10 parafii brakowało mi więcej niź połowy poszukiwanych roczników. Pozostaje się na łasce parafii, choć i na to są sposoby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”