Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

DankaW pisze:Irku
Sprawdź ten ślub: par. Sławoszew 1831 akt 10
ślubuje Katarzyna Szyptoszczonka z Bartłomiejem Wojtczakiem???
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=107289
Marianna rodzi się w 1839, do 1818 brak ślubu w Skalmierzycach.
Ani w Sławoszewie, ani w Skalmierzycach Bartłomiejowi i Katarzynie nie rodzą się inne dzieci, więc mimo, że to możliwe, nie jestem w stanie potwierdzić, że to mój Bartłomiej i moja Katarzyna. Szkoda...
Pozdrawiam, Irek
Jakub_Szymański

Sympatyk

Post autor: Jakub_Szymański »

Dzień dobry.

Dzięki uprzejmości Szanownych Państwa udało mi się poszerzyć moje drzewo genealogiczne o szeroką liczbę osób (mam na myśli rodzinę Górnisiewicz z Wieliczki).
Udało się to dzięki odnalezieniu metryki chrztu mojego prapradziadka Stefana Górnisiewicza (ur. 18.10.1904) syna
Józefa Wojciecha (ur. 20.02.1866 w Wieliczce, urzędnik prywatny, syn Józefa, ur. 31.03.1831 w Wieliczce (naczelnik straży ogniowej w Wieliczce) i Anieli Kalczyńskiej, ur. ? w Jordanowie)
oraz Rozalii Gondek (córka Franciszka Gondka i Marianny Gondek(?)).
Link do skanu:

https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... g_2208.jpg
Akt 19 (ostatni na stronie)

Dzisiaj chciałbym jeszcze raz poprosić o pomoc.
Jak już wyżej pisałem, rodzinę Górnisiewiczów udało mi się odnaleźć. To stara mieszczańska rodzina z Wieliczki. Nie mogę za to ruszyć rodzin:
Gondek i Kalczyńskich.

Wiem jedynie, że Rozalia Górnisiewicz z domu Gondek, była córką Franciszka i Marianny Gondków, co wynika z aktu chrztu Stefana Górnisiewicza. Przeszukałem skany z poczekalni oraz ze strony windaki.pl i na ślad "moich" Gondków nie wpadłem. Nie mogę także namierzyć aktu ślubu Józefa Wojciecha Górnisiewicza i Rozalii z Gondków.

O Kalczyńskich wiem nieco więcej, mianowicie Aniela (Angela) Kalczyńska, która wyszła za Józefa Górnisiewicza (naczelnika straży ogniowej w Wieliczce), była córką Wojciecha i Kunegundy z Urbańskich, których w indeksie chrztu Józefa Wojciecha Górnisieiwcza (syn Józefa i Anieli), zapisano jako mieszczan z Jordanowa. (Indeks na windaki.pl)

Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu metryk:
1) urodzenia/chrztu Rozalii Gondek córki Franciszka i Marianny
2) ślubu Józefa Wojciecha Górnisiewicza (syn Józefa i Anieli z Kalczyńskich) oraz Rozalii Gondek (córki Franciszka i Marianny)
3) dowolnej związanej z Kalczyńskimi z Jordanowa

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Jakub Szymański
ariam94

Poszukuję aktu

Post autor: ariam94 »

Dobry wieczór. Zwracam się z prośbą o pomoc w odnalezieniu aktu ślubu moich pradziadków.
on: Błażej Hoń ur.ok 1858; zm.23-08-1921; syn Katarzyny Hoń (ill.)
ona: Katarzyna Sowa ur. ok.1865; zm. 26-10-1894; córka Tymoteusza i Józefy
Godowskiej z Leżachowa
Dogrzebałam się do AZ Katarzyny, do AU Kazimiery- ich córki, nawet AU Józefy Godowskiej.
Nie wiem czy pobierali się w Przemyślu. Pisałam do AP w Przemyślu, ale od roku milczą. Gdybym miała akt ślubu to może dowiedziałabym się skąd pochodził Błażej. No i do tego jest nieślubnym dzieckiem wiec nie wiem jakie mam szanse pociągnać te linię.
Pomóżcie proszę.

Kasia
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukuję aktu

Post autor: choirek »

Czy Błażej nie żenił się po raz drugi?

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

Ale nie jestem w stanie znaleźć w genetece ślubu Błażeja z Katarzyną ani z Anielą
Pozdrawiam, Irek
reksio

Sympatyk

Poszukuję aktu

Post autor: reksio »

Dzień dobry ,
zwracam się z prośbą o odnalezienie aktu ślubu i urodzenia mojego pradziadka Antoni Majer ur.1867(8)zm.1912, zamieszkały Grzymałówka parafia Szczurowice obecnie Ukraina z Kunegunda Michalczewska , tylko tyle danych prababci .
Gdyby mozna było odnależć jej akt urodzenia i zgonu.

Dziekuję , bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam Wiola
puszek

Sympatyk

Poszukuję aktu

Post autor: puszek »

Kasiu, siostra Katarzyny Sowy - Maria - ur syna 1892r./Błonie. Chrzestnym jest Błażej Hoń
https://skany.przemysl.ap.gov.pl/56/163 ... 1_0042.jpg

Błażej jest też świadkiem na ślubie Marii w 1894r.
Bożena
ariam94

Poszukuję aktu

choirek- Irek. Ożenił się drugi raz. Z wdową (miała córkę), ale nic nie wiem w tym temacie. Pojawiła się niedawno inf. na genetece o córce zrodzonej z Błażeja w Sędziszowie. Właśnie ten link mi podałeś. W tej sprawie już zadziałałam i wyślą mi z AP Rzeszów skan(bo już są zeskanowane, ale jeszcze nieudostępnione). To byłby szok, że 57-letni Błażej ma córkę. Może zbieg okoliczności z tym imieniem i nazwiskiem, ale to nazwisko jest na wymarciu.
puszek

Sympatyk

Poszukuję aktu

Post autor: puszek »

Żona Błażeja, Katarzyna z domu Sowa zg 26.X.1894r. (akt 89)
https://skany.przemysl.ap.gov.pl/56/163 ... 3_0314.jpg
Bożena
ariam94

Poszukuję aktu

puszek - Bożenko.
Dziękuję za zaangażowanie. Informacje od Ciebie są mi już znane od roku. Nawet namierzyłam wg numerów konskrypcyjnych gdzie były domy w Przemyślu!!! Ale.... szukam aktu ślubu Błażeja i Katarzyny. Bo jak podałam w poście głównym wiem skąd pochodziła Katarzyna i jej siostra Maria, natomiast Błażej to jest tabula rasa. Wiem tyle, że był illegitymi z Katarzyny Hoń. Ale skąd?
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Poszukuję aktu

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 16:13 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
ariam94

Poszukuję aktu

Janka,
Dziękuję Ci dobra duszo. Fakt, jestem raczkująca na tym forum i wszelkie sugestie bardzo mi się przydadzą. Czy zauważyłaś, że Wiola (reksio) powyżej poprosiła o pomoc. Nie umiem jej napisać, żeby zrobiła swój wpis.
Kasia.I też pozdrawiam
reksio

Sympatyk

Poszukuję aktu

Post autor: reksio »

Kasiu ,

bardzo dziękuję , ja kompletnie nie wiem jak mam sie poruszać tutaj , proszę o radę
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Re: Poszukuję aktu

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 11:20 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 3 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Prośby o odszukanie metryki należy umieszczać w wątku
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-48621.phtml

a generalnie co do poruszania się - tak jak w regulaminie: przed założeniem nowego tematu sprawdź czy już nie istnieje wątek. Jeśli istnieje - nie zakładaj nowego o tym samym, pisz w istniejącym,
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 11:20 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”