Dzień dobry.
Dzięki uprzejmości Szanownych Państwa udało mi się poszerzyć moje drzewo genealogiczne o szeroką liczbę osób (mam na myśli rodzinę Górnisiewicz z Wieliczki).
Udało się to dzięki odnalezieniu metryki chrztu mojego prapradziadka Stefana Górnisiewicza (ur. 18.10.1904) syna
Józefa Wojciecha (ur. 20.02.1866 w Wieliczce, urzędnik prywatny, syn Józefa, ur. 31.03.1831 w Wieliczce (naczelnik straży ogniowej w Wieliczce) i Anieli Kalczyńskiej, ur. ? w Jordanowie)
oraz Rozalii Gondek (córka Franciszka Gondka i Marianny Gondek(?)).
Link do skanu:
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... g_2208.jpg
Akt 19 (ostatni na stronie)
Dzisiaj chciałbym jeszcze raz poprosić o pomoc.
Jak już wyżej pisałem, rodzinę Górnisiewiczów udało mi się odnaleźć. To stara mieszczańska rodzina z Wieliczki. Nie mogę za to ruszyć rodzin:
Gondek i Kalczyńskich.
Wiem jedynie, że Rozalia Górnisiewicz z domu Gondek, była córką Franciszka i Marianny Gondków, co wynika z aktu chrztu Stefana Górnisiewicza. Przeszukałem skany z poczekalni oraz ze strony windaki.pl i na ślad "moich" Gondków nie wpadłem. Nie mogę także namierzyć aktu ślubu Józefa Wojciecha Górnisiewicza i Rozalii z Gondków.
O Kalczyńskich wiem nieco więcej, mianowicie Aniela (Angela) Kalczyńska, która wyszła za Józefa Górnisiewicza (naczelnika straży ogniowej w Wieliczce), była córką Wojciecha i Kunegundy z Urbańskich, których w indeksie chrztu Józefa Wojciecha Górnisieiwcza (syn Józefa i Anieli), zapisano jako mieszczan z Jordanowa. (Indeks na windaki.pl)
Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu metryk:
1) urodzenia/chrztu Rozalii Gondek córki Franciszka i Marianny
2) ślubu Józefa Wojciecha Górnisiewicza (syn Józefa i Anieli z Kalczyńskich) oraz Rozalii Gondek (córki Franciszka i Marianny)
3) dowolnej związanej z Kalczyńskimi z Jordanowa
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.