Jak zdobyć dane żołnierzy PSZ z czasów II Wojny Światowej

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Robert_Kostecki

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Przeglądnąłem większość stron poświęconych temu tematowi, jednak konkretnych wskazówek, które by mnie interesowały jest niewiele. Natrafiłem wprawdzie na e-maile sprzed 14 lat do właściwych instytucji angielskich, ale obecnie serwer zwrócił mi wysłane wiadomości.

Chodzi konkretnie o przebieg niewoli oraz służby mojego krewnego Wiesława Antoniego Kosteckiego. Był synem Włodzimierza Kosteckiego i Marii Ireny Kwiatkowskiej. Urodził się w dniu 16/18 października 1926 roku w Warszawie. Mieszkał w Ursusie. Strzelec, pseudonim „Janusz”, podczas Powstania Warszawskiego walczył na Mokotowie w kompanii B-1, batalionie „Bałtyk”, pułku „Baszta”. Po upadku Powstania trafił do obozu w Pruszkowie, a stamtąd do obozu jenieckiego – nr jeniecki 221846. I tu kończą się pewniki, a zaczynają niepotwierdzone wiadomości. Tym obozem miał być jakiś stalag (?) zlokalizowany na południu Austrii. Wiesław Antoni Kostecki z kilkoma kolegami mieli uciec z obozu i poprzez Alpy przedostać się do Włoch, gdzie wstąpili do Armii Andersa. Po wojnie wrócił do Polski i w dniu 5 maja 1947 roku zarejestrował się w PCK. Pisałem do PCK, ale nic nie wiedzą o jego losach popowstaniowych.
Interesują mnie dwie rzeczy - co to mógł być za obóz jeniecki oraz czy rzeczywiście służył w Armii Polskiej na Zachodzie.

Robert
kocurek

Sympatyk

Post autor: kocurek »

Szanowny Panie
Trochę mylący tytuł wątku Pan nadał, szuka Pan bowiem powstańca warszawskiego z obozu w Pruszkowie a nie żołnierza PSZ, o którego istnieniu nic Pan nie wie do chwili obecnej. Niemniej, pragne zwrócić Pana uwagę, że z Dulagu 121 Pruszków nie wywożono do Austrii, lecz zazwyczaj do III Rzeszy i do obozów koncentracyjnych, m.in. do Auschwitz i Ravensbruck. Może tu trzeba najpierw sprawdzić ewentualne ślady? PSZ mają archiwalia w Londynie, więc gdyby był Pana przodek ich członkiem to bez problemu znalazłby Pan jego teczkę w Anglii.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Robercie,

Czy sprawdziles Lamsdorf (Lambinowice) i zlozyles podanie o dokumenty w archiwum Bad Arolsen?
Czy sprawdziles wyszukiwarke IPN?
Jesli znasz numer jeniecki, to znasz przeciez nazwe obozu.

Pozdrawiam,
Bozenna
Robert_Kostecki

Sympatyk

Dzięki za te ogólne porady. W wyszukiwarce IPN sprawdzałem - nie ma Wiesława [Antoniego] Kosteckiego. Też tak przypuszczam, że mógł to być jakiś stalag na terenie Niemiec, chociaż powstańców warszawskich wywożono do około 40 obozów zlokalizowanych zarówno na terenie Austrii i Niemiec, w tym wbrew prawu międzynarodowemu do obozów koncentracyjnych. Mnie chodzi o konkretne podpowiedzi, np. aktualny adres mailowy na archiwum PSZ lub właśnie wskazanie danego obozu po numerze jenieckim:
https://www.1944.pl/powstancze-biogramy ... 22916.html

Na przykład mój ojciec Andrzej [Stanisław] był więziony w Stalagu X B Sandbostel, następnie w Stalagu X A Schleswig:
https://www.1944.pl/powstancze-biogramy ... 22908.html

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Robert
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Na stronie Straty.pl jest napisane (nie linkuję bo i tak się nie wyświetli , sprawdzałam)
Kostecki Wiesław Antoni s. Włodzimierza i Marii z Kwiatkowskich ur. 16/101926 zm. 2/01/1995
jeniec wojenny
STALAG XB,XVIIIA zwolniony 1945 rok . źródło Fundacja Polsko-Niemieckie Pojednanie i Urząd do spraw kombatantów i osób represjonowanych.
dodatkowe informacje
na początku października przebywał w obozie przejściowym w dla jeńców AK w Skierniewicach
źródło Wielka Ilustrowana Encyklopedia Powstania Warszawskiego T.4 - Jeńcy wojenni - żołnierze Powstania Warszawskiego
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Robert_Kostecki

Sympatyk

Moniko, bardzo dziękuję za "rybkę". :-)

Wiesław Antoni Kostecki nie poległ, a nawet ma syna, niestety bezdzietnego, którego istnienie odkryłem kilka dni temu.

Wynika z tego, że jego losy po upadku Powstania:
- na początku października przebywał w obozie przejściowym w Skierniewicach; - stamtąd trafił do Stalagu XB,
- później do Stalagu XVIII-A, położonym na południe od miasta Wolfsberg, w południowoaustriackiej Karyntii,
- po ucieczce z obozu trafił do Armii Andersa (inf. niepewna)
- w 1947 roku wrócił do Polski.

Pozdrawiam

Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”