Uszyński Adam Obelica Kumiecie zgonu szukam

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie,

bardzo proszę o pomoc w odszukaniu aktu zgonu Adama Uszyńskiego (oczywiście ewentualnego aktu urodzenia, czy ślubu też) urodzonego około 1790-1810 roku, a zmarłego przed czerwcem 1866r, a po grudniu 1864,

Jedyne wiadomości jakie o nim mam:

- spis parafii Metele z 1830 - folwark Obelica - ma lat 40, występuje z żoną Scholastyką

- informacja z Gazety Sądowej z 1899 o zakończonym procesie, ciągnącym się od 1854, a dotyczącym sprzeniewierzenia pieniędzy z Kasy Kredytowej przez jego krewnego Antoniego Uszyńskiego oraz jego żony Benedykty z Bohdanowiczów.

- akt zgonu niejakiej Augustyny Uszyńskiej z Meteli z roku 1864, podczas którego Adam zgłasza zgon. Ma zapisane wówczas 50 lat. Augustyna z Dorów, dziedziczka wsi Metele, żona Konstantego Uszyńskiego.

I to w zasadzie wszystko.

Przeszukałam parafie będące w okolicach Obelicy i Kumieci :Metele, Mirosław, Sereje, Olitę nawet. Simna i Niemunajciów z lat 1864-1866 nie znalazłam.
Niczego więcej nie udało mi się odkryć.

Może ktoś cos będzie wiedział ? Może ma jakąkolwiek wiedze na temat tego konkretnego Adama Uszyńskiego, bądź ewentualnie tego Konstantego, męża zmarłej w Metelach Augusty i ew. Antoniego męża Benedykty z Bohdanowiczów. Może przez nich jakoś dotrę do Adama?
Inni Uszyńscy specjalnie mi nie są potrzebni.
Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kat_pas »

Uszyńscy w Metelach to bardzo szeroki temat
Konstanty Uszyński ur. ok. 1810 zmarł 26.07.1886 Sereje syn Tomasza i Marianny Tekli Bromirskiej.
Pierwsza zona Augusta Dor zmarła 17.11.1864 Metele, dryga żona Kazimiera Borowska - dzieci: Wacław Tomasz Uszyński 11.07.1866 Warszawa ( chrzest w Metelach, chrzestny dziadek Tomasz Uszyński), Konstanty Uszyński ur. 1871 Metele.
Konstanty miał brata Aleksandra Uszyńskiego, który 29.04.1846 w Parafii Święte Jeziory poślubił Zofię Hertyk.
Jak pamiętam w Metelach jest akt urodzenia Antoniego Uszyńskiego syna Adama i Scholastyki Zeszowskiej
Katarzyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Kasiu, pięknie dziękuję.
Jak byś trafiła na akt urodzenia, bądź zgonu Adama, to byłabym wdzięczna.
Jak wpisuję w wyszukiwarki Uszyńskich, to w zasadzie nigdzie tego Adama znaleźć nie mogę. Inni mi sie gdzieś tam pokazują, a Adam nie. Nawet nie udało mi się ustalić czyim był synem. Może był bratem Konstantego???

Kasiu, nie mogę namierzyć aktu zgonu Konstantego w Serejach?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

A dlaczego szukasz tego Adama Uszyńskiego?
Adam Uszyński ur. około 1790 roku mógł być bratem Tomasza Uszyńskiego a tym samym synem Wawrzyńca Uszyńskiego i Teresy Włostowskiej
Katarzyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Szukam Adama Uszyńskiego, żeby jego tropem dotrzeć do Teofili z Uszyńskich Kulwieciowej, o której wiem tylko tyle, że Adam był jej bratem. Chciałabym go namierzyć, bo wydawało mi się, że jako iż był dziedzicem dóbr, będę miała większe szanse na znalezienie jakichkolwiek o nim zapisów. Tymczasem o Adamie niewiele.
A ten Wawrzyniec Uszyński z żoną Teresą, to jakie okolice????
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Wawrzyniec był dziedzicem wsi Metele potem Tomasz, Konstanty i Aleksander.
Muszę poszperać w swoich dokumentach. Dawno odłożyłam ten temat.
Katarzyna
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Mam w swoich notatkach ślub Józefa Kulewieć ur 1847 r. z Teofilą Uszyńską.
Nie mam tego aktu ślubu. Czy mogę prosić o więcej informacji
Katarzyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Kasiu, odbierz PW, proszę.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Zmarł w Warszawie 1866 św. Jan. Jest zindeksowany.
Chyba to ten.
Oj dawno nie zajmowałem się "moimi" Uszyńskimi.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Antoni Uszyński ślub z Benedyktą Bogdanowicz ślub nr 24 Sejny 10.10.1844 syn Feliksa i Urszuli Konarzewskiej.
Czyli Antoni jest bratem Adama Uszyńskiego, który miał żonę Scholastykę
Katarzyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Dzięki, ściągnęłam oba dokumenty i ... dalej wiem niewiele, choc o wiele więcej niż wczoraj! :wink:

Adam - zapisane iż urodził sie we wsi Brzózki (?) w guberni augustowskiej
Antoni - zapisane iż urodził się w Uszy Wielkiej w parafii Kuczyn. Został zindeksowany i faktycznie widać iz tam sie urodził w 1812r. Inne dzieci nie zostały zindeksowane w Kuczynie, ale nie sądzę żeby urodziły się później, indeksy doprowadzone do 1825. Pierwsze dziecko Teofili urodziło się ok. 1841, to musiałaby mieć wówczas 16 lat. Nie sądzę. Czyli i Adam i Teofila mogli urodzić sie w tych Brzózkach(?). Tylko gdzie ich szukać. Jaka to mogłaby być parafia? Słownik geograficzny nic mądrego mi nie podpowiedział.
Może dla Teofili wchodziłyby w grę Koleśniki, bo tam podobno urodziła sie pierwsza córka Władysława! Ale o które to Koleśniki (w jakiej parafii) może chodzić!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Wysłałam informacje na meila
Katarzyna
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Koleśniki parafia Metele. O Tomaszu Uszyńskim bardzo dawno temu to pisałem, więc naiwne i pewnie wymaga uaktualnienia.
Tomasz Uszyński tam zamieszkał już po drugim ślubie z Marianną Mikulicz, do której wcześniej te dobra należały. Pewnie jego dzieci z pierwszego małżeństwa z Marianną Bromierską też tam mieszkały.
Muszę kiedyś wrócić do tego, aby w końcu sprawdzić czy ta Marianna Bromierska to siostra mojego Wincentego.

Czyli ciotka Zofii po mężu Polkowskiej, żony Stanisława Kostki Polkowskiego Komisarza Obwodowego w Sejnach, a potem mieszkającego kilka kilometrów od Meteli w Burlunach, par. Sereje

Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

W Metelach akt urodzin młodych Uszyńskich nie znajduję. Szukam dalej.

Sereji i Simna on line nie ma.

Sprawdziłam Olitę kalwaryjską, nie znalazłam żadnego Uszyńskiego. W wykazach owszem są Kolesniki, ale żadnych Brzózek nie ma. Musieli być chrzczeni gdzie indziej.

Suwałk 1819 nie widzę, a pozostałe sa dla mnie nieczytelne i nic w nich nie znajdę. Trochę już nie mam pomysłu gdzie szukać.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Sereje są u Litwinów. Dawno temu przeglądałem i raczej Uszyńskiego żadnego nie było. Zachowałbym sobie.
Jeszcze Kalwaria, tam też mieli majątek. Może już Litwini umieścili online.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”