Proszę o pomoc, bo nie wiem gdzie szukać

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Post autor: Oleszka »

Witam :D

Potrzebuję pomocy, spojrzenia innej osoby i porady co dalej robić.

Odkryłam ostatnio, że mój pradziadek Dominik Marjański miał najprawdopodoniej 2 żony.

Ta druga to moja prababcia Helena z Zielińskich, a ta pierwsza Stefania z Baranowskich zmarła w wieku 20 lat pozostawiając córkę.

Dominik z Heleną miał 3 dzieci, w tym Eugeniusza mojego dziadka, wychowywali zapewne tez córkę Dominika z 1 małżeństwa.

Stefania zmarła w 1899, jej córka Regina ur. 1898, moj pradziadek mieszkał z obiema żonami w Zalesiu pow. grójecki, woj.mazowieckie, parafia Cielądz.

Z AP Grodzisk Mazowiecki dostałam akty urodzenia Reginy Marianny, Eugeniusza, Marianny, a także akt zgonu Stefanii Marjańskiej.

Natomiast nie odnaleziono aktu ślubu Dominika ani ze Stefanią, ani z Heleną.
W aktach urodzeń dzieci jest napisane, że i Stefania i Helena były prawowitymi żonami Dominika Marjańskiego.

Udało mi się uzyskać akt zgonu z USC Heleny Zielińskiej czyli mojej prababci, ale mimo, że szukałam w wielu USC aktu zgonu Dominika nie ma (zmarł 1908-1919).

Moje pytania i wątpliwości są takie:

1) czy jest mozliwe, aby w tej samej wsi Zalesie występowało 2 Dominików Marjańskich ? (przy każdym dziecku podany wiek ojca się zgadza)

2) Jak mogę upewnić się, że Stefania była żoną Dominika? nie rozumiem dlaczego zgon zgłosili 2 panowie (Marjański i Baranowski) ale nie Dominik (został z dziećmi??)

3) czy to, że nazwiska świadków w aktach urodzenia się powtarzają w przypadku dziecka z 1 małżeństwa i z 2 dowodzi, że to ten sam Dominik?

4) w akcie urodzenia mojego dziadka jego chrzestną była Baranowska (prawdopodobnie rodzina zmarłej Stefanii)

5) Gdzie dalej mogę szukać ? W AP Grodzisk Mazowiecki przeprowadzono mi kwerende wśród ksiąg meldunkowych Zalesia i Żdżary z lat 1951-1960, nazwisko Marjański / Maryański nie wystapiło.

Może ktoś ma pomysł gdzie i jak dalej szukać ?
Wszelkie wskazówki mile widziane :D

Ostatni najmłodszy brat dziadka Eugeniusza, Tadeusz syn Dominika i Heleny urodził się w 1908 w Żdżarach.
Dostałam akt ur. z USC Nowe Miasto Nad Pilicą, ale co się z nim później działo i ile lat żył nie mam pojęcia, bo w USC innych dokumentów nie odnaleziono.

Z niecierpliwością czekam na kazdą wskazówkę.

Pozdrawiam serdecznie :)
Aleksandra
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Olu piszesz ,że masz akty zgonów obu żon pradziadka to w aktach powinny być miejsca urodzenia kobiet.
Z reguły śluby odbywały się w parafiach panny młodej więc jest szansa ,że panie były nie z najbliższej okolicy i dopiero
po ślubie zamieszkiwały z mężem. Ale to tylko trop.
Ja mam takiego pra pra który miał trzy żony a ja mam akt ślubu tylko z środkową niestety nie moją pra pra i po wyczerpaniu
wszyskiego moja jedyna nadzieja w GENETYCE
Pozdrawiam serdecznie
Michalina
egopol

Nieaktywny

Post autor: egopol »

Witaj!
Piszesz, że dane masz z USC zwróć uwagę na fakt, iż w tamtych czasach parafie nie zawsze pokrywały się na obszarze jednej parafii występowało kilka USC i od ich ustalenia bym zaczął.
Ad 1 - jest to możliwe lecz w Twoim przypadku mało prawdopodobne
AD 2- zgony prócz męża-żony, dzieci były zgłaszane również przez sąsiadów lub dalszych członków rodziny zamieszkałych w pobliżu. Zwróć uwagę, że pierwsza żona była zd Baranowska a Baranowski zgłaszał zgon, mógł to być ktoś z rodziny, tej rodzinie przyjrzałbym się dokładniej.

Wróciłbym do tej samej parafii i archiwum i poszukiwał danych wszystkich, którzy występują w dotychczasowych Twoich ustaleniach.

Jeszcze jedno czy Helena jak wychodziła za mąż za Dominika była panna czy wdową tj też ważne.
Może być np. tak, że / w przypadku wdowy/ zamieszkiwała w miejscu zamieszkania poprzedniego męża a ślub był w innej parafii lub USC
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Bardzo dziękuję Wam za wskazówki :)

Michalino :)
Zgon 1 Stefanii jest w języku rosyjskim pisany ręcznie, ze zmarła w Zalesiu, nie wiem czy była stamtąd.
Córkę urodziła mając niepełne 19 lat tez w Zalesiu w marcu 1898.
AP sprawdził mi parafię Cielądz 1897 i nie ma, a z 1896 księga się nie zachowała.
No chyba, że wzieła ten ślub jeszcze wcześniej (w 1896 miala 17 lat)

Zgon 2 Heleny mojej prababci jest z USC ale jest brak danych o miejscu urodzenia i ostatnim miejscu zamieszkania.
Dzwoniłam tam, ale w tym akcie nie było to zapisane.
Po nazwie miejscowości Nieznamierowice wyszło na to, ze była tam u córki Marianny i u niej zmarła.

Krzysztofie :)
Tak z tymi USC to wiem, pisałam do wszystkich w okolicy, a nawet dalej ;) kopali i kopali, az znaleźli mi Tadeusza ur. w 1908, 0 którym nie miałam pojęcia.

Tak masz rację, nie tylko ten Leon Baranowski mnie zaintrygował (9 lat starszy może brat?) a także Józef Marjański, który może był bratem Dominika, a ja nic o nim nie wiem.

A może pomożecie mi rozczytać tę miejscowośc, z której oni byli? Inowłodz??
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/449 ... bdc2f.html

I myśle, że Helena wychodząc za Dominika była panną, bo mój dziadek ich 1 dziecko ur. w 1900 czyli rok po śmierci Stefanii, a Helena miała wówczas 22 lata.

Jeszcze raz dziękuję Wam i proszę o dalsze pomysły i rady.

Pozdrowienia z ciemnego i bardzo deszczowego Gdańska
Ola :)
egopol

Nieaktywny

Post autor: egopol »

Tj. po prostu Inowłódz nad Plicą.

Krzysiek
też z Gdańska teraz zalanego
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Krzysiek jesteś wielki !!!!!!! :)
Ta wieś jest dwadzieścia parę kilometrów od Zalesia !!! A tam jeszcze nie szukałam !
To moze być zupełnie nowy trop, ale jestem podekscytowana :)
Dzieki wielkie, zaraz tam będe pisać :)

Pozdrawiam serdecznie
Ola
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Olu daj znać jaki był efekt tego tropu
Pozdrawiam Michalina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”