Potrzebuję pomocy, spojrzenia innej osoby i porady co dalej robić.
Odkryłam ostatnio, że mój pradziadek Dominik Marjański miał najprawdopodoniej 2 żony.
Ta druga to moja prababcia Helena z Zielińskich, a ta pierwsza Stefania z Baranowskich zmarła w wieku 20 lat pozostawiając córkę.
Dominik z Heleną miał 3 dzieci, w tym Eugeniusza mojego dziadka, wychowywali zapewne tez córkę Dominika z 1 małżeństwa.
Stefania zmarła w 1899, jej córka Regina ur. 1898, moj pradziadek mieszkał z obiema żonami w Zalesiu pow. grójecki, woj.mazowieckie, parafia Cielądz.
Z AP Grodzisk Mazowiecki dostałam akty urodzenia Reginy Marianny, Eugeniusza, Marianny, a także akt zgonu Stefanii Marjańskiej.
Natomiast nie odnaleziono aktu ślubu Dominika ani ze Stefanią, ani z Heleną.
W aktach urodzeń dzieci jest napisane, że i Stefania i Helena były prawowitymi żonami Dominika Marjańskiego.
Udało mi się uzyskać akt zgonu z USC Heleny Zielińskiej czyli mojej prababci, ale mimo, że szukałam w wielu USC aktu zgonu Dominika nie ma (zmarł 1908-1919).
Moje pytania i wątpliwości są takie:
1) czy jest mozliwe, aby w tej samej wsi Zalesie występowało 2 Dominików Marjańskich ? (przy każdym dziecku podany wiek ojca się zgadza)
2) Jak mogę upewnić się, że Stefania była żoną Dominika? nie rozumiem dlaczego zgon zgłosili 2 panowie (Marjański i Baranowski) ale nie Dominik (został z dziećmi??)
3) czy to, że nazwiska świadków w aktach urodzenia się powtarzają w przypadku dziecka z 1 małżeństwa i z 2 dowodzi, że to ten sam Dominik?
4) w akcie urodzenia mojego dziadka jego chrzestną była Baranowska (prawdopodobnie rodzina zmarłej Stefanii)
5) Gdzie dalej mogę szukać ? W AP Grodzisk Mazowiecki przeprowadzono mi kwerende wśród ksiąg meldunkowych Zalesia i Żdżary z lat 1951-1960, nazwisko Marjański / Maryański nie wystapiło.
Może ktoś ma pomysł gdzie i jak dalej szukać ?
Wszelkie wskazówki mile widziane
Ostatni najmłodszy brat dziadka Eugeniusza, Tadeusz syn Dominika i Heleny urodził się w 1908 w Żdżarach.
Dostałam akt ur. z USC Nowe Miasto Nad Pilicą, ale co się z nim później działo i ile lat żył nie mam pojęcia, bo w USC innych dokumentów nie odnaleziono.
Z niecierpliwością czekam na kazdą wskazówkę.
Pozdrawiam serdecznie
Aleksandra