Jak zdobyć dane żołnierzy I Wojny Światowej?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

ŁukaszAuguścik pisze:Dzień dobry

Poszukuję jakiejkolwiek informacji o służbie mojego prapradziadka Michała Auguścika w armii carskiej. W zupełności wystarczyłaby mi tylko nazwa pułku. Michał urodził się 16 września 1888 r. w Julianowie (gmina Fałków, powiat konecki, woj. świętokrzyskie - dawna gubernia radomska) jako syn Walentego i Wiktorii Mazur. Przed poborem do wojska mieszkał w Budach leżących w obrębie tej samej gminy co jego miejsce urodzenia.

Do armii carskiej na pewno powołany został również jego brat Władysław Auguścik, ur. w 1880 r. również w Julianowie. Przed I WŚ poślubił Małgorzatę Mielczarek i został powołany do wojska w 1914 r. On niestety z wojny już nie wrócił - ponoć mój prapradziadek Michał widział jak umiera na froncie co sugeruje, że raczej byli w jednym oddziale (zachowało się zgłoszenie jego zaginięcia w jednej z archiwalnych gazet na portalu polona.pl)

Sprawdzałem na tyle ile umiałem stronę gwar.mil.ru. Jeśli istnieje jeszcze jakaś inna baza lub źródło, o których istnieniu nie wiem a w których mógłbym znaleźć wspomniane informacje to będę bardzo wdzięczny za wskazanie.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelką pomoc
Łukasz Auguścik
Jakie miał na drugie imię?
znalazłam na gwar.mil.ru
Auguścik IGNACY s. Walentego, 22 Niżniegrodzki pułk piechoty, ur. - albo wcielony do wojska - P-Budy gub. Radomska
trafił do niewoli pod Brzezinami 10.11.1914.
jeniec, obóz w m. Metz w Alzacji.

Ta osoba ma 3 kartki na tamtej stronie gwar.
Chodzi o to że czasami na tych kartkach jeńców jednostka wojskowa byla zaznaczona tylko cyferkami, w związku z tym przy odkodowaniu mogły być błędy.
22 p.p. to raczej 22 Syberyjski pułk strzelców.
z tych kartek wynika, że Ignacy Auguścik zaginął bez sladu, za tym był jeńcem w Metzu i w lazarecie dla jeńców w Muntrze.
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_plen32015439/
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_donesenie14445136/
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_plen32240081/

Ewentualnie jeśli pobór się odbył właśnie z Bud i miał miejsce w roku 1914 to jednostka gdzie trafił Michał to 22 Syberyjski pułk strzelców.
Miejscowość "Budy" nie jest zindeksowana, jej można odczytać szczególnie na jednej z kartek, ostatniej na mojej liście, właśnie tam gdzie jednostka wykazana z pomyłką.
Pozdrawiam,
Irena
ŁukaszAuguścik

Sympatyk

Post autor: ŁukaszAuguścik »

Dobry wieczór,
Widziałem tę kartkę i nawet podejrzewałem że jest to najmłodszy brat prapradziadka, gdyż w jego rodzeństwie też był Ignacy.

Jednak okazuje się że, obok Radomska, leżącego w województwie łodzkim kilkanaście kilometrów dalej jest też miejscowość Budy a obok niej Brzeziany i prawdopodobnie zaistniała tu niesamowita zbieżność nazwiska, imienia ojca, oraz podobieństwo w nazwach miejscowości.

Ten Ignacy z rodzeństwa prapradziadka na pewno przeżył I WŚ. Po niej żył dalej w Budach.

Ale bardzo dziękuję za poświęcenie czasu w tej sprawie. To wiele dla mnie znaczy.

Pozdrawiam serdecznie
ŁukaszAuguścik
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Niestety innej bazy tym bardziej oficjalnej nie ma(
jest praca jednego z historyków rosyjskich z bazą oznaczonych krzyżem św Jerzego.
Jest wyszukiwarka, oprócz tego można ściągnąć tą bazę.
Poszukam link, chociaż gdzieś tu chyba już pościłam.
https://www.numismat.ru/gkcatalogs.shtml

Poszukałam nazwisko przez wyszukiwarkę ale niestety nie znalazłam(
Pozdrawiam,
Irena
ŁukaszAuguścik

Sympatyk

Post autor: ŁukaszAuguścik »

Dzień dobry ponownie,
Dzisiaj dotarły do mnie skany z AP w Legnicy. Była tam teczka przesiedleńcza prapradziadka Michała Auguścika o którym mówimy. Niestety nie było tam zdjęć, ale za to wspomniana była służba wojskowa! Wiem, że gdy mój prapradziadek wracał z I WŚ, gdzie jak już ustaliliśmy - był w armii carskiej, nie zdążył dojść do domu i został zwerbowany na wojnę polsko-bolszewicką. W teczce którą dostałem pisze, że prapradziadek był w 11 pułku ułanów Jabłonna

Sprawdzam sobie jednak tą nazwę w internecie i nigdzie nie mogę się natknąć się na tą jednostkę. Może ona figuruje pod inną nazwą lub była częścią czegoś większego? Czy ktoś obeznany w temacie coś wie na ten temat.

Pozdrawiam
Łukasz Auguścik
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

ŁukaszAuguścik pisze:Dzień dobry ponownie,
Dzisiaj dotarły do mnie skany z AP w Legnicy. Była tam teczka przesiedleńcza prapradziadka Michała Auguścika o którym mówimy. Niestety nie było tam zdjęć, ale za to wspomniana była służba wojskowa! Wiem, że gdy mój prapradziadek wracał z I WŚ, gdzie jak już ustaliliśmy - był w armii carskiej, nie zdążył dojść do domu i został zwerbowany na wojnę polsko-bolszewicką. W teczce którą dostałem pisze, że prapradziadek był w 11 pułku ułanów Jabłonna

Sprawdzam sobie jednak tą nazwę w internecie i nigdzie nie mogę się natknąć się na tą jednostkę. Może ona figuruje pod inną nazwą lub była częścią czegoś większego? Czy ktoś obeznany w temacie coś wie na ten temat.

Pozdrawiam
Łukasz Auguścik
po rok 1918 istniał 11 Czugujewski puł ułanów.
Na stronie gwar.mil można otworzyć szlak bojowy tej jednostki - dzienniki, - przeczytać i dowiedzieć czy stacjonował ten pułk w Jabłonnej.
Od roku 1918 ten pułk walczył na stronie białogwardzistów.
Pozdrawiam,
Irena
Katarzyna_GT

Sympatyk
Adept

Post autor: Katarzyna_GT »

Dzień dobry,
Poszukuję informacji o Dziadku mojej Cioci - Józef Kaniuga vel Kamiński, urodzony ok. 1869, przed wojną zamieszkiwał okolice Lublina,
serdecznie dziękuję za pomoc,
Kasia
AnnaSK

Sympatyk

Józef Nowomiejski

Post autor: AnnaSK »

Dzień dobry,

wracam z aktualizacją do posta:

Józef Nowomiejski pochodzi z parafii chodel zmarł w szpitalu wojennym w Łucku guberni wołyńskiej w 1915 r

Po śmierci Józefa wdowa po nim wyszła za mąż w chodlu w 1919 r a na akcie ślubu była następująca informacja:

wdowa po Józefie Nowomiejskim zmarłym w szpitalu wojennym w Łucku Guberni Wołyńskiej w 1915r w czasie wojny Europejskiej, jak świadczy protokół dołączony do aktu ślubu, jako alegat"

W archidiecezji lubelskiej - najstarsze akta mają z II wojny światowej wcześniejsze nie są u niech przechowywane.

W parafii w Chodlu nie są przechowywane, w urzędzie stanu cywilnego nic nie mają. Archiwum państwowe w Lublinie nie posiada zeskanowanych alegat:

alegaty do ślubów z chodla można zamówić z 1919r (czy to byłoby to?)
alegat do zgonów nie istnieją podobno z 1915r

Pytanie moje gdzie mógłbym poszukać aktu zgonu z 1915r z Łucka? proszę o pomoc

Pozdrawiam
AnnaSK

Sympatyk

Łuck, gubernia wołyńska - Józef Nowomiejski

Dzień dobry,
poszukuję informacji nt mojego przodka Józefa Nowomiejskiego który zginął w 1915 roku w szpitalu wojenny w Łucku, guberni wołyńskiej - gdzie mógłbym zacząć szukać aktu jego zgonu?
Ostatnio zmieniony śr 16 lut 2022, 23:03 przez AnnaSK, łącznie zmieniany 2 razy.
kocurek

Sympatyk

Łuck, gubernia wołyńska

Post autor: kocurek »

A z jakiej armii był przodek? C.K. czy carska?

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Andre1977

Sympatyk

Łuck, gubernia wołyńska

Post autor: Andre1977 »

Witam

Jako uzupełnienie pracy kocurec'a, warto by było podać nazwę, której szukasz.
Pozdrawiam serdecznie, Andre
Proszę zwrócić uwagę: Nie umiem pisać i czytać po polsku. Używam tłumacza. Dziękujemy za zrozumienie.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Re: Łuck, gubernia wołyńska

Post autor: Goś_Edmund »

AnnaSK pisze:Dzień dobry,
poszukuję informacji nt mojego przodka który zginął w 1915 roku w szpitalu wojenny w Łucku, guberni wołyńskiej - gdzie mógłbym zacząć szukać aktu jego zgonu?
Proszę podać o kogo chodzi, tzn. Imię i nazwisko.
Edmund
Przeszukałem Parafię w Łucku w tomach ks. Żurka i niestety w wykazach zgonów takowego nazwiska nie znalazłem.
Edmund
Ostatnio zmieniony śr 16 lut 2022, 19:18 przez Goś_Edmund, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Goś_Edmund pisze:
poszukuję informacji nt mojego przodka który zginął w 1915 roku w szpitalu wojenny w Łucku, guberni wołyńskiej - gdzie mógłbym zacząć szukać aktu jego zgonu?
Proszę podać o kogo chodzi, tzn. Imię i nazwisko.
Edmund
Informacje na temat tej osoby sa w linku, ostatni post.
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 9369.phtml
Prawdopodobnie armia carska ale na listach strat brak takiego
nazwiska. Parafia Chodel i to wszystko co Anna podala na temat tej osoby.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Re: Józef Nowomiejski

Post autor: Goś_Edmund »

wracam z aktualizacją do posta:

Józef Nowomiejski pochodzi z parafii chodel zmarł w szpitalu wojennym w Łucku guberni wołyńskiej w 1915 r

Po śmierci Józefa wdowa po nim wyszła za mąż w chodlu w 1919 r a na akcie ślubu była następująca informacja:

wdowa po Józefie Nowomiejskim zmarłym w szpitalu wojennym w Łucku Guberni Wołyńskiej w 1915r w czasie wojny Europejskiej, jak świadczy protokół dołączony do aktu ślubu, jako alegat"

W archidiecezji lubelskiej - najstarsze akta mają z II wojny światowej wcześniejsze nie są u niech przechowywane.

W parafii w Chodlu nie są przechowywane, w urzędzie stanu cywilnego nic nie mają. Archiwum państwowe w Lublinie nie posiada zeskanowanych alegat:

alegaty do ślubów z chodla można zamówić z 1919r (czy to byłoby to?)
alegat do zgonów nie istnieją podobno z 1915r

Pytanie moje gdzie mógłbym poszukać aktu zgonu z 1915r z Łucka? proszę o pomoc

Pozdrawiam
Przeszukałem Parafię w Łucku w tomach ks. Żurka i niestety w wykazach zgonów takowego nazwiska nie znalazłem.
Edmund
AnnaSK

Sympatyk

Dzień dobry,
tak przepraszam zmieniony został temat postu.

Niestety bardzo ciężko mi odpowiedzieć na Państwa pytania. Poszukuję informacji nt śmierci przodka Józefa Nowomiejskiego od bardzo dawna a jedyne co mam to ten skan. nr 97

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 5-6S?i=178
https://ibb.co/710CGCd

Tak jak wspomniała Pani Grażyna informację zamieściłam pod innym postem ale oczywiście podsumuję je tutaj.
Nie wiem jaka armia, jaka parafia mam tylko powyższy skan z którego wynika że:

-zmarł w szpitalu wojenny w 1915 w Łucku, a akt zgonu jako alegat został dołączony do aktu ślubu owdowiałej żony. No boku zdaje się jest też numer tej alegaty ale nie pomogło mi to w poszukiwaniach.
Ślub wdowy w 1919 roku w Chodu - alegaty do tych ksiąg nie zeskanowane - możliwe że uda mi się zamówić, ale czy cokolwiek to pomoże, to ciężko powiedzieć. W archiwum w Lublinie poza informacją o zamówieniu alegat odesłano mnie do archiwum akt dawnych ale przeszukiwanie akt ze stron

http://www.agad.gov.pl/inwentarze/AWil435.xml
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KMluck436x.xml

jest dla mnie nierealne ponieważ nie znam rosyjskiego.

Inne informacje nt poszukiwanej osoby:
Józef Nowomiejski urodzony w 1874r parafia Chodel, syn Franciszka i Rozalii zd. Ciekot

Podsumowując jedyne informacje jakie posiadam to skan ślubu wdowy po Józefie w którym jest wzmianka o tym gdzie zginął.

Proszę o pomoc albo jakąkolwiek wskazówkę ponieważ nie mam pomysłu już gdzie szukać informacji nt Józefa - może te alegaty z 1919 roku coś pomogą, bo sam w aktach z archiwum akt dawnych raczej nie poradzę sobie z szukaniem.

Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Anno,
Jozef urodzil sie i mieszkal w Chodlu a wiec byl armii carskiej gdyz Chodel nalezal do gub. lubelskiej.
Niestety brak tej osoby na listach strat.
Jak donosi akt slubu byl dolaczony alegat a wiec musisz sie o niego postarac.
Dobrze, ze sie zachowal. Zalacznik moze zawierac dokladna date zgonu i miejsce
pochowku. Zapewne zmarl z powodu odniesionych ran i te informacje zapewne bedzie zawieral.
Chyba takich informacji szukasz ?

Slub Jozefa z Paulina zapewne masz.

Pozdrawiam
Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”